Oficial: Vaccinul împotriva Covid-19 este eficace și în cazul mutațiilor virale

Laurentiu Gheorghe | 27.12.2020

Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare anti-Covid din România explică într-un comunicat acțiunea vaccinului asupra tulpinilor mutante ale noului coronavirus.

Pe aceeași temă

După ce a fost identificată o nouă tulpină a SARS-CoV-2 în Marea Britanie, cu putere mai mare de răspândire s-a pus problema eficacității vaccinului asupra acestei mutații a virusului.

"Vaccinurile recent dezvoltate au ca țintă proteina Spike a noului coronavirus, glicoproteină de suprafață a virusului, capabilă să declanșeze un răspuns imun. Aceasta este responsabilă de pătrunderea virusului în celulele umane (și, implicit, declanșarea infecției), prin legarea la receptori specifici care sunt localizați la nivelul tractului respirator și tractului gastrointestinal. Proteina Spike se leagă la acești receptori printr-o regiune denumită domeniu de legare a receptorului. Sistemul imun recunoaște proteina Spike ca fiind străină – similar momentului în care virusul pătrunde în organism și atunci când ea este produsă postvaccinal – și declanșează răspunsul imun în urma căruia se produc anticorpi.

S-a demonstrat că anticorpii produși în urma infecției naturale cu virusul SARS-CoV-2 recunosc multe regiuni ale proteinei de suprafață a virusului (proteina Spike).

Într-adevăr, modificarea acestor regiuni din cauza mutațiilor ar putea duce la scăderea eficienței anticorpilor (fie ei produși în urma infecției naturale sau în urma vaccinării). Dar, pentru ca acest lucru să se realizeze, ar fi necesară acumularea unui număr mare de mutații astfel încât să fie eliminată complet protecția conferită, iar acest fenomen ar dura o perioadă lungă de timp, luând în considerare rata de mutație a virusului.

Pe termen lung, această posibilitate nu poate fi în totalitate exclusă. Cu toate acestea, chiar dacă s-ar întâmpla acest lucru, nu ar fi necesară reluarea întregului proces de dezvoltare a vaccinurilor, ci doar adaptarea periodică a acestora la tulpinile circulante. Cel mai bun exemplu în acest sens îl reprezintă vaccinarea antigripală, pentru care recomandarea tulpinilor ce urmează a fi incluse în vaccin pentru fiecare sezon se schimbă anual, iar vaccinul este produs, testat și administrat într-un interval de doar câteva luni".

Aceste clarificări au fost transmise duminică de Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19.

Campania de vaccinare în România și în statele UE a început duminică.

În România, primele doze de vaccin din tranșa de 10.000 primită de țara noastră a fost distribuită în cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta cu COVID-19.

Întrebat duminică despre posibilitatea ca noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie să fi ajuns și în România, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România a spus: "Nu știm dacă noua tulpină este și pe teritoriul României, dar orice este posibil. Din ce știm, vaccinul are acoperire și pentru acestă tulpină".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22