Oficialii români continuă să nege în fața CE implicarea politicului în justiție

Redactie | 01.03.2018

La discuțiile cu Frans Timmermans, reprezentanții majorității parlamentare au negat ingerința politicului în actul de justiție. În viziunea lor, legile justiției nu fac decât să respecte deciziile Curții Constituționale, iar neînțelegerile sunt cauzate de slaba comunicare.

Pe aceeași temă

La finalul întâlnirii cu Timmermmans, Florin Iordache a declarat că i-a explicat înaltului oficial european că justiția în România este independentă, dar că acesta va trage propriile concluzii, pe care le așteaptă „cu interes”. Ca de obicei, Iordache e reiterat teza conform căreia „tocmai prin modificările pe care noi le-am făcut, nu există un amestec al politicului în justiție”.

 

În ceea ce privește criticile aduse de Bruxelles modificărilor Legilor Justiției, Iordache a reluat teza „lipsei de comunicare”.

 

Declarațiile lui Tăriceanu sunt aproape identice cu ale lui Iordache. „Abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autoritățile din România, este cea recomandată și apreciată, fiind astfel evitate informarea parțială și distorsionată”, a precizat Tăriceanu.

 

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a fost cel mai reținut la declarații, mărginindu-se doar la a spune că a fost o întâlnire bună.

 

Referindu-se la vizita lui Frans Timmermmans la București, europarlamentarul Siegfried Mureșan, spune, într-o postare pe Facebook, că motivul real al vizitei prim-vicepreședintelui CE Frans Timmermmans se explică prin faptul că autoritățile de la București nu au convins asupra bunelor intenții de a nu-și subordona justiția.


„În 24 ianuarie, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, au făcut o declarație comună în care avertizau Guvernul României de pericolul ca acțiunile sale să ducă la regresul reformelor din justiție. Am spus atunci că acela este un ultim avertisment al Comisiei Europene și un semnal al instituțiilor europene că urmează să acționeze pentru a apăra statul de drept din România, așa cum o cer românii în stradă de mai bine de un an. Exact așa s-a întâmplat. În săptămâna imediat următoare, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat la Bruxelles pentru a discuta despre situația din țara noastră. După numirea Vioricăi Dăncilă ca prim-ministru al României, atât președintele Consiliului European, Donald Tusk, cât și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au trimis scrisori de felicitare noului premier în care cereau Guvernului respectarea valorilor europene. În 7 februarie, Parlamentul European a organizat o dezbatere despre amenințările la adresa statului de drept din România. Apoi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a fost invitată de urgență la Bruxelles pentru a vedea care sunt planurile noului guvern privind justiția. Este clar că nu a convins și, iată, vedem că prim-vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu statul de drept, Frans Timmermans, vine la fel de urgent la București unde și-a programat întâlniri cu toți liderii politici români pentru a înțelege ce se întâmplă la noi în țară.

Vă spun clar că nu este normal ca un prim-vicepreședinte al Comisiei să își programeze o întâlnire atât de importantă într-un timp atât de scurt decât dacă este o problemă urgentă care îngrijorează profund instituțiile europene și întreaga Europă.”, scrie europarlamentarul.

 

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale, a declarat, miercuri, pentru Calea Europeană că așteaptă ca autoritățile de la București să îi ofere explicații cu privire la propunerea de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

 

Conform unui anunț al Reprezentanței CE în România, Timmermans se va întâlni și cu reprezentanți ai sistemului judiciar din România și cu membri ai comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției.

 

De la ora 15.30, prim-vicepreședintele CE va susține o conferință de presă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

Frans Timmermans a luat poziție în mai multe rânduri față de modificările la legile justiției din România, avertizând, împreună cu președintele CE, Jean Claude Juncker, asupra riscurilor slăbirii independenței justiției.

 

„Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, arătau Juncker și Timmermans într-o declarație din urmă cu o lună.

 

Vizita intervine după ce CSM a dat aviz negativ, marți, la solicitarea lui Tudorel Toader de a o revoca din funcție pe Codruța Kovesi, iar șefa DNA și-a prezentat, miercuri, bilanțul activității pe 2017, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Președintele a declarat cu această ocazie că decizia de a o revoca este „tot mai departe”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22