«Ofiţerii de carton» înaintaţi ilegal în grad de Gabriel Oprea şi-au pierdut tresele

E.b. | 03.10.2016

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a răspuns la o solicitări a cotidianul „Adevărul“ legată de clarificarea situaţiei celor peste 700 de „ofiţeri de carton“ apăruţi în timpul mandatului deţinut de Gabriel Oprea la MApN (23 decembrie 2009 – 7 mai 2012).

Pe aceeași temă

 

Printre beneficiarii treselor s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti.

 

Peste 700 de persoane au fost avansate în grad ilegal în timpul mandatului lui Gabriel Oprea, iar lista titlurilor militare nemeritate a fost făcută publică în 2012 de către succesorul lui Oprea la Ministerul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu (7 mai – 22 decembrie 2012), scrie adevarul.ro.

 

La vremea respectivă, deconspirarea falsului grosolan a stârnit un imens scandal, dar situaţia exactă a măsurilor luate de minister împotriva impostorilor „născuţi“ de Gabriel Oprea n-a fost cunoscută în detaliu, scrie adevărul.ro.
 

Ministrul Dobriţoiu a determinat în 2012 constituirea unei comisii pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, iar verificările au stabilit că s-a încălcat legea şi s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.

 

Mihai-Răzvan Ungureanu, fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan a fost înaintat la gradul de colonel în rezervă la data de 27 aprilie 2011, dar după anchetă a rămas cu gradul de maior în rezervă. Şi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, avansat colonel în octombrie 2011, a rămas doar cu gradul de locotenent în retragere, dovadă că, la avansare, „s-au ars etape“.

rămânând cu gradul de maior în rezervă

Citeste mai mult: adev.ro/oefn54. Şi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, avansat colonel în octombrie 2011, a rămas doar cu gradul de locotenent în retragere, dovadă că în respectiva avansare „s-au ars etape“. 


Din lista avansaţilor a făcut parte şi Laura Codruţa Kovesi, actuala şefă a DNA, căreia i s-a acordat, în octombrie 2011, gradul de locotenent-colonel. Kovesi era Procuror General al României şi, la solicitarea sa, Statul Major General a revocat ordinul de înaintare în grad. Drept urmare, Kovesi a fost scoasă din evidenţa militară, fiind considerată „cetăţean fără obligaţii militare“.

 

Un lider politic fără o zi de armată a fost şi udemeristul Kelemen Hunor, dar i s-a acordat gradul de colonel în rezervă în aprilie 2011, conform adevarul.ro.

Eugen Nicolicea, deputa PSD, fost coleg de partid în UNPR cu generalul Oprea, a fost avansat în anul 2011 la gradul de colonel, decizie care avea să fie revocată un an mai târziu.


 

Grade militare şi pentru corupţi 

 

Alin Trăşculescu era deputat PDL de Vrancea în anul 2011, atunci când a primit gradul de locotenent-colonel în rezervă. În prezent, se află în închisoare, pentru fapte de corupţie, iar în evidenţele militare a rămas doar cu gradul de fruntaş în rezervă

Pe lista coloneilor au figurat şi fostul primar al Craiovei, Antonie Solomon, care avea să ajungă la rândul său în închisoare, pentru corupţie, Cristian Poteraş, fostul primar al sectorului VI, aflat în prezent în închisoare, Tudor Pendiuc, fost primar al oraşului Piteşti, anchetat pentru fapte de corupţie, fostul primar al Focşaniului, Decebal Bacinschi, aflat în aceeaşi situaţie juridică, sau fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad. După revocarea ordinelor de avansare, aceştia au rămas cu gradul de locotenent sau sublocotenent în retragere, arată adevarul.ro.

 

Colonel a fost şi controversatul Elan Schwartzenberg, acum dat în urmărire generală, fără ca să fi efectuat măcar o zi de stagiu militar, dar şi ziaristul Bogdan Chirieac, care, din caporal, s-a trezit, peste noapte, ditamai colonelul.

 
 
CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22