Olguța anunță disponibilizari și tăieri de salarii în primării: să se întindă cât le e plapuma

Dora Vulcan | 23.05.2017

Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu spune că grila de salarizare pentru administratia publica locala prevazuta in legea salarizarii ar putea duce la disponibilizari sau taieri de salarii, pentru ca administratiile locale "se vor intinde cat le este plapuma".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

In conditiile in care unitatile administrativ-teritoriale vor putea sa stabileasca singure nivelul salarizarii, cu respectarea limitelor prevazute de Legea salarizarii, Vasilescu nu a exclus ca unele primarii sau consilii judetene sa recurga la disponibilizari sau la diminuarea unor salarii.

 

 

"Dupa aparitia acestei legi, dat fiind ca coeficientul (sic!) din administratia publica locala este destul de urcat, sunt absolut convinsa ca foarte multi primari sau presedinti de consilii judetene sau consilii locale si consilii judetene vor analiza foarte bine daca mai au nevoie de acelasi numar de oameni in administratie. Asta sunt convinsa ca se va intampla si cred ca asta este temerea, de fapt", a declarat ministrul Muncii luni seara, intr-o emisiune la Antena3, citată de ziare.com.

 

 

Ea a aratat ca in Romania sunt comune care, in momentul de fata, nu pot sa isi plateasca salariatii din veniturile proprii si care vor trebui sa se descurce.

 

 

"Nu mai vorbim ca nu mai pot sa construiasca un drum, nu mai pot sa renoveze o gradinita pentru ca trebuie sa dea salariile. Ei bine, toate aceste administratii se vor intinde de acum inainte cat le este plapuma. Isi permit sa dea salarii, le vor da. Nu-si permit, le vor diminua", a declarat ministrul.

 

Sindicatele din administratia publica au anuntat greva si organizarea unui miting in Capitala, miercuri, cand va fi dezbatut proiectul Legii salarizarii in plenul Comisiei pentru Munca din Camera Deputatilor, angajatii din administratie fiind nemultumiti de proiectul Legii salarizarii unitare si de lipsa unei grile de salarizare.

 

Legea salarizarii unitare a trecut, marti, de Senat si merge la Camera Deputatilor, decizionala.

 

Tot marti, presedintele Klaus Iohannis a promulgat ordonanta de urgenta prin care se elimina plafoanele pentru cheltuielile din bugetele locale.

 

 

 

Background

 

 

  • Legea salarizării unitare a bugetarilor scoate toată funcționărimea din administrație în stradă

 

 

Salariații din administrația publică locală vor ieși miercuri în stradă din cauza legii salarizării bugetarilor. Anunţul a fost făcut luni într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanții celor cinci federații de profil.  

 

 

 

 Sindicatele din administraţia publică anunţă grevă şi proteste în Capitală, în faţa Palatului Parlamentului, pentru miercuri, când va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.

 

 

 

Anunţul a fost făcut luni într-o conferinţă de presă cu tema ”Declanşarea acţiunilor de protest în administraţia publică locală”, la care au participat Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Federaţia Sindicatelor din Administraţie Publică Locală ”Sed Lex”, Pro Lex, FNSA, Forţa Legii şi Proadministraţia, scrie News.ro.

 

 

 

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de proiectul Legii salarizării şi de lipsa unei grile de salarizare pentru personalul angajat în Administraţia Publică Locală, astfel că în cursul zilei de miercuri angajaţii vor intra în grevă, oprind activitatea în sistemul administraţiei publice locale.

 

 

Ulterior, aceştia vor organiza un miting în faţa Camerei Deputaţilor, unde va fi dezbătut proiectul Legii salarizării în plenul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.

 

 

Senatorii din Comisia de muncă au adoptat, joi seară, raportul asupra proiectului privind legea salarizării, după trei zile de dezbateri şi mai bine de 25 de ore petrecute în şedinţă.

 

 

Faţă de forma depusă de PSD în Parlament, raportul Comisiei conţine unele modificări, în principal privind creşteri salariale pentru aleşii locali, angajaţii din Gărzile de mediu, din ANI, ANAF şi din Educaţie.

 

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că Legea salarizării a fost introdusă pe ordinea de zi, precizând ca s-a decis programul în plen al senatorilor să fie prelungit până la finalizarea dezbaterilor şi până la votul final.

 

 

După votul din Senat, proiectul va ajunge şi în Camera Deputaţilor, pentru votul final. Camera este forul decizional pe acest proiect. Guvernul doreşte intrarea în vigoare a proiectului la 1 iulie.

 

 

 

 

  • Iohannis critică legea salarizării și discriminarea funcționarilor din administrația locală

 

 

Klaus Iohannis le dă dreptate protestatarilor din administrația publică locală și critică actuala formă a legii salarizării unitare a bugetarilor: "nu poti sa lasi salarizarea functionarilor din administratia publica locala asa, in aer". El a cerut ca "functia publica" sa fie "tratata serios".  

 

"Abordarea pe care am vazut-o in Parlament cred ca necesita inca niste imbunatatiri. Nu poti sa lasi salarizarea oamenilor, in special a celor din administratia publica locala, asa, undeva in aer. E vorba de functia publica ce trebuie tratata sustenabil, serios, la nivel national, si aici sindicalistii au dreptate daca sunt ingrijorati. Eu cred ca se va intelege aceasta ingrijorare si se va corecta proiectul legii salarizarii, altfel nu poate avea prea multa valoare pentru administratia publica locala", a declarat, luni, la Brasov, presedintele Klaus Iohannis.

 

 

Acesta si-a exprimat speranta ca "se va corecta proiectul legii" deoarece in caz contrar "nu poate sa aiba foarte mare valoare pentru administratia publica locala".

 

Iohannis a adaugat ca "legea salarizarii e elaborata de Parlament si guvern si dumnealor poarta si raspunderea dar au oportunitatea sa faca un lucru bun".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22