Pe aceeași temă
Comisia de anchetă este formată din 23 de senatori și deputați din toate partidele parlamentare, transmite Europa liberă.
Președintele comisiei va fi Lia Olguța Vasilescu.
PSD vrea ca din comisie să facă parte Florin Iordache, Cătălin Rădulescu și Eugen Nicolicea.
De asemenea, PSD va avea și un vicepreședinte al comisiei de anchetă Viorel Salan (senator PSD), scrie stiripesurse.ro.
ALDE va avea un secretar, în persoana lui Daniel Zamfir.
Grupul Pro Europa a refuzat să numească vreun reprezentat, în timp ce PMP îl propune pe deputatul Petru Movilă.
PNL vrea ca Mario Oprea, Daniel Fenechiu, Cristina Trăilă, Mara Mareș și Adriana Săftoiu să facă parte din Comisie.
În proiectul de înființarea a Comisiei se arată că această "poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe de administrației și care pot avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cazul în care formează obiectul activității Comisiei", transmite site-ul Europa liberă.
De asemenea, dacă persoană citată să dea explicații în fața parlamentarilor refuză să se prezinte la audieri, membrii comisiei pot sesiza organele de urmărire penală pentru infracțiunea prevăzută de articolul 267 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.
Totodată, constatările și concluziile Comisiei de anchetă vor fi adunate într-un raport care va fi înaintat Birourilor permanente reunite ale Parlamentului în termen de 90 de zile de la data constiturii Comisiei. Ulterior, raportul se supune votului în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.
Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, i-a ironizat pe cei de la PSD și ALDE pentru propunerea de a înființa comisia de anchetă, subliniind că exact cei care au organizat alegerile reclamă acum fraudarea lor. Parlamentarii PNL au votat în favoarea înființării comisiei de anchetă, Turcan anunțând, înainte de vot, câteva condiții, relatează G4Media.ro.
Audierea ministrului de Externe, Teodor Meleșcanu, referitor la votul din Diaspora de la alegerile europarlamentare.
Audierea ministrului de Interne, Carmen Dan, referitor la sincopele din procesul de votare, cazurile de primari care în ziua votului i-au îndemnat pe alegători să nu voteze la Referendum, cazuri de prefecți care s-au implicat în campanie, finanțări preferențiale pentru primari.
Audiere prefecți / alți oficiali față de care au existat reclamații privind implicarea în campanie (campania desfășurată de PSD cu proiecte pentru primari contra voturi)
Audierea șefului AEP referitor la votul din Diaspora, modificările legislative propuse prin proiectul de OUG referitor la Referendum, sincopele din procesul de votare, lipsa campaniei de informare pentru Referendum.
Audierea șefului CNA referitor la faptul că nu a fost respectată Legea în privința Referendumului, că nu a intervenit când TVR a devenit instrument de partid prin încălcarea legii.
***
Sâmbătă, președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Mitulețu Buică, numit de PSD la conducerea Autorității a dezmințit existența vreunei fraude la votul din 26 mai pentru parlamentul european.
Teza fraudării alegerilor a fost lansată pentru prima oară în plenul reunit, la dezbaterea moțiunii de cenzură a opoziției împotriva guvenului Dăncilă, când senatorul Șerban Nicolae a amenințat opoziția că va da ”socoteală” pentru fraudarea alegerilor.
Alegerile din 26 mai au fost organizate de coaliția la putere PSD-ALDE.
Inițiativa constituirii comisiei aparține șefului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, făcută publică luni, după întrunirea coaliției și discuția sa cu premierul Viorica Dăncilă, care ocupă și funcția de președinte interimar al PSD după condamnarea cu executare a fostului președintele Liviu Dragnea.
ALDE nu a reușit să atingă la europarlamentarele din 26 mai pragul de 5%, necesar intrării în legislativul european.