Olguta Vasilescu recunoaste: Legea salarizarii s-a lucrat 80% la PSD, nu la minister

I.m. | 05.04.2017

”A fost o secretomanie in legatura cu aceasta”, a spus Olguta Vasilescu, recunosind ca a vrut sa evite dezbaterea publica a legii.

Pe aceeași temă

 

 

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a explicat la Antena 3 ca legea salarizarii unitare s-a lucrat, in proportie la 80%, la sediul PSD si ca nici macar angajatii din Ministerul Muncii nu stiau ce contine.

 

"La partid s-a lucrat legea, mai putin in minister. A fost o secretomanie aceasta lege, am tot discutat cu sindicatele si nu voiam sa scape inainte in presa pentru ca aparea un salariul maine, il corectam si ori paream neseriosi, ori ca am dat o informatie falsa. Nici angajatii din minister nu stiau exact. Angajatii din Ministerul Muncii sunt printre cei mai prost platiti, justitia, finantele sunt mult peste Ministerul Muncii. Am corectat-o, acum toate ministerele sunt pe aceeasi grila.

 

Am lucrat-o in proportie de 80 la suta la partid. Legea nu e perfecta, in mod sigur ne-a scapat ceva care la Parlament poate fi corectat", a declarat Lia Olguta Vasilescu, marti seara, la Antena 3, potrivit ziare.com.

 

Ministrul a sustinut ca a facut acord cu sindicatele pe aceasta lege, desi Cartel Alfa sustine ca nu vazut nciodata legea in intregime, ci doar niste grile partiale, motiv pentru care i-a si cerut demisia.

 

In plus, Olguta Vasilescu a recunoscut ca a vrut sa evite dezbaterea publica.

 

"Eu intotdeauna am spus ca nu vreau sa mergem pe asumare de raspundere pe o lege importanta. Si atunci hai sa o trimitem Parlamentului. Am facut deja discutiile cu toate federatiile sindicale, am cazut la un acord. Acum, daca o transmitem la Guvern, va fi tot in dezbatere parlamentara, dar va fi trimisa peste o luna pentru ca pana atunci, conform procedurii, suntem obligati sa o mai tinem o luna in dezbatere publica, iar asta inseamna ingroparea legii, nu am niciun dubiu", a spus Olguta Vasilescu.

 

Ministrul Muncii a precizat ca anvelopa salariala va creste cu circa 10 miliarde de lei anual si ca, la ora actuala, pentru salarizare se plateste 7,5% din PIB.

 

"Noi estimam sa ajungem cu ea la 10% din PIB. In UE, media este mult mai mare. Este intre 12 si 14%", a completat ministrul Muncii.

 

Sporuri de maxim 30% si taieri pentru bugetarii de lux

 

Pe de alta parte, Vasilescu sustine ca vor scadea salariile "bugetarilor de lux", care au avut pana in prezent "un salariu urias", in timp ce toate sporurile din sistem vor fi plafonate la 30%.

 

"Mai sunt salarii care vor scadea. Sunt acei bugetari de lux pe care nu i-a mai controlat nimeni. Nu mai poate nimeni sa treaca peste conducatorul de institutie. Nu mai poate nimeni sa mai treaca, de asemenea, peste ceea ce se s-a plafonat de un auditor de exemplu dintr-un minister fata de un auditor al Curtii de Conturi sau fata de un auditor dintr-o alta institutie.

 

Am incercat sa nu scadem niciun salariu in plata in Romania. Repet, sunt exceptii la acei bugetari de lux, dar nu cred ca va plange cineva, pentru ca pana acum au avut un salariu urias", a adaugat ministrul Muncii, la Realitatea TV.

 

In noua lege, toate sporurile vor fi plafonate la 30%.

 

"Pana acum a fost un salariu generalizat al sporurilor. De exemplu, aveam un salariu de 1.000 de lei, dar sporurile puteau sa fie la 2.000, la 3.000 de lei si veniturile erau de 4.000 de lei. Un venit mincinos pana la urma sau un salariu mincinos. Le-am plafonat pe toate la 30%, ca sa terminam cu sarabanda asta a sporurilor si sa stii foarte clar ce ai in plata", a explicat ministrul Muncii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22