OMS consideră că SUA pot deveni epicentrul global al pademiei cu coronavirus

Laurentiu Gheorghe | 24.03.2020

OMS estimează că SUA ar putea deveni epicentrul global al pandemiei cu coronavirus, ceea ce i-a condus în final pe organizatorii Jocurilor Olimpice Tokyo -2020 la decizia de a le amâna cu un an.

Pe aceeași temă

Marea Britanie s-a alăturat țărilor care impun restricții drastice pentru a ține sub control răspândirea virusului, în timp ce datele arată prăbușirea activității în Australia, Japonia și UE într-un ritm record în martie, situația din SUA fiind la fel de gravă.

„Pandemia de coronavirus reprezintă un șoc extern major pentru prognozele macroeconomice, asemănător unui dezastru natural pe scară largă”, consideră analiștii de la BlackRock Investment Institute, citați de Reuters.

Dar, pe fondul acestei atmosfere cenușii, în provincia chineză Hubei, unde virusul a fost identificat pentru prima dată în decembrie, se vor ridica restricțiile de circulație pentru cetățeni care au voie să părăsească regiunea, deoarece numărul de cazuri noi de îmbolnăvire se apropie de zero.

Cazurile confirmate de coronavirus din întreaga lume au depășit marți 377.000 afectând 194 de țări și, potrivit unui raport al Reuters, iar mai mult de 16.500 au murit din cauza Covid-19.

La Geneva, purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, a declarat reporterilor că se observă o „accelerare foarte mare” a evoluției îmbolnăvirilor în Statele Unite.

În ultimele 24 de ore, 85% din noile cazuri de infectare cu coronavirus la nivel global s-au înregistrat în Europa și în SUA iar dintre acestea 40& doar în Statele Unite.

În SUA, până luni se înregistrau 42.000 de îmbolnăviri de Covid-19, din care 559 au murit.

Întrebat dacă SUA ar putea deveni noul epicentru al pandemiei, Harris a spus că „În prezent vedem o foarte mare accelerare a ritmului de creștere a noilor cazuri din SUA. Așa că da, au acest potențial”.

Unii oficiali ai administrației centrale și locale americane denunță lipsa unei acțiuni federale coordonate, spunând că faptul că localitățile se luptă singure cu efectele pandemiei le-a pus în situația în care se concurează una cu alta.

Chiar președintele Donald Trump a recunoscut că situația este foarte dificilă. „Piața mondială pentru măști și ventilatoare a înnebunit. Ajutăm autoritățile locale să obțină echipament de protecție și medical, dar nu este ușor”, a scris el pe Tweeter.

Organizatorii Jocurilor Olimpice și guvernul japonez s-au agățat de speranța că cel mai mare eveniment sportiv din lume ar putea merge înainte, dar în cele din urmă s-au înclinat la inevitabilul pentru a face Tokyo 2020 cea mai recentă și cea mai mare victimă a unui calendar sportiv distrus.

Organizatorii Jocurilor Olimpice din acest an, împreună cu guvernul nipon, au sperat până în ultima clipă că cel mai mare eveniment sportiv din lume se va desfășura conform programării, însă au trebuit ca în final să recunoască dezastrul la nivel mondial, astfel că Tokyo 2020 a devenit cea mai mare victimă a unui an sportiv catastrofal.

A fost prima dată în istoria Jocurilor Olimpice de 124 de ani, când au fost amânate, deși au mai fost anulate de trei ori în timpul celor două războaie mondiale din secolul XX.

Dintre primele 10 țări după numărul de cazuri, Italia a raportat cea mai mare rată de deces, de aproximativ 10% din totalul celor a contractat virusul, ceea ce reflectă cel puțin parțial îmbătrânirea accentuată a populației Italiei. Rata de deces la nivel global - raportul dintre decese și infecții confirmate - este de aproximativ 4,3%, deși cifrele naționale pot varia foarte mult în funcție de cât de multe testări se fac.

Marea Britanie, cotată de experți ca fiind în urma Italiei cu două săptămâni în evoluția epidemiei, a luat marți măsuri dure, fără precedent pe vreme de pace pentru a interzice circulația persoanelor, premierul Boris Johnson ordonând populației să rămână în case.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22