OMV ar putea ceda Petrom unui consorțiu norvegian contra aprovizionării cu gaze naturale

L. G. | 10.10.2022

Un consorțiu norvegian dorește să preia controlul (51% din acțiuni) celei mai mari companii petroliere din România, Petrom, doar că acționarul majoritar, OMV deține 31,5% susține presa austriacă.

Pe aceeași temă

Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, poate trece sub controlul unui consorțiu norvegian, care dorește să preia nu numai 31,5% din acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, cât a anunțat în urmă cu o lună Trend, ci un pachet de control de cel puțin 51%, susţin Kurier şi Der Standard.

Motivul este acela de a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, guvernul austriac fiind foarte interesat în realizarea tranzacţiei, notează publicațiile austriece, citate de Profit.ro

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare şi producţie hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică şi pentru exploatarea Neptun Deep.

Spre deosebire de OMV, care, deşi mai deţine participaţii în proiecte offshore de mare adâncime, nu este operator în niciunul dintre acestea, companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte, precizează Profit.ro.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorţiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, şi anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

Profit.ro a anunțat la milocul lunii septembrie că un consorțiu format din 4 companii norvegiene și o companie din SUA au depus două scrisori de intenție în vederea achiziționării unei participații din portofoliul upstream, de producție de petrol și gaze, al grupului austriac OMV.

OMV Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor, deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că în acordul de concesiune este stipulat ca până la 31 decembrie 2022 să fie făcută “declarația de descoperire comercială”.

Grupul austriac OMV deține 51% din OMV Petrom, statul român având o participație de 20,6%, restul acțiunilor fiind deținute de alți investitori privați.

Statul austriac deține 31,5% din OMV, prin intermediul ÖBAG, 24,9% din acțiuni fiind în proprietatea MPPH (Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C, din Abu Dhabi), iar 43,1% fiind la alți investitori privați

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22