Pe aceeași temă
Fetiţa familiei Popescu din Craiova a făcut sindrom hemolitico uremic în iarna lui 2016. Micuţa a scăpat de faza acută a bolii dar a rămas cu mari sechele. Ca să facă faţă cheltuielilor cu tratamentele, părinţii s-au finanţat prin donaţii de 2% din impozitul pe venit, de la prieteni, rude dar şi foarte mulţi oameni străini impresionaţi de drama lor. Acum câteva zile au mers la ANAF cu forumularele pe care le strănseseră. Doar că regulile s-au schimbat - exemplifică Digi 24 cu unul dintre cazurile dramatice afectate de decizia Minsiterului FInanțelor.
„Anul acesta am avut surpriza să aflăm că trebuie depuse personal de fiecare contribuabil sau de noi, cu o împuternicire notarială. Credeți că ar fi dispuși oamenii să meargă personal să depună aceste declarații? Din păcate foarte mulți lucrează și au același program pe care îl au birourile ANAF”, spune Mihai Popescu, tatăl fetiței.
La Asociația pentru copii și tineri cu autism din Craiova întâlnim aceeași îngrijorare, explică reporterul televiziunii. Din banii colectați din donaţiile de 2%, centrul își poate susține activitatea timp de două, trei luni pe ani.
„Ni se pare firesc să ne ducem noi, părinții sau voluntarii să colectăm aceste fișe și la rândul nostru să le depunem la ANAF, pentru că să fim cinstiți, fiecare este destul de ocupat și nu cred că se duce nimeni să își depună acest formular personal la ANAF”, spune Luminița Sandu, vicepreședinte ANCAAR Craiova.
Printr-un ordin ANAF dat anul trecut s-a stabilit procedura prin care se face această donaţie şi în care devine obligatoriu ca formularul să fie depus de persona fizică ce face donaţia. Depunerea se poate face însă şi prin poştă sau electronic.