Pe aceeași temă
O astfel de functie nu este legal posibila pentru cetatenii straini, a mai spus Rancea, citată de News.ro.
"Renato Zanella va fi coordonator artistic, echivalentul unui director al baletului. Avand in vedere ca, prin Codul Muncii, persoanele de alta nationalitate, cu atat mai mult daca nu cunosc limba, nu pot sa aiba functii de conducere, respectiv de directori. Director in Opera nu poate fi nimeni daca e strain. Insa aceste atributii pot intra in fisa postului si atunci directorul artistic, directorul baletului se vor numi coordonatori balet sau respective artistic, care vor primi atributiile unui director", a explicat directorul interimar al Operei Nationale Bucuresti, Beatrice Rancea.
Despre cum s-a negociat cu Johan Kobborg ramanerea in Opera, Beatrice Rancea spune ca acesta a vrut sa ramana doar in conditiile vechiului contract pe care l-a avut cu institutia: "Domnul Kobborg credea ca este directorul baletului. Nu putea sa aiba si nici nu a avut aceasta titulatura, dansul nu era angajat ca director al baletului. Domnul Kobborg a avut un cu totul si cu totul alt contract, nu a putut sa primeasca scris titulatura de director al baletului. I-am oferit posibilitatea de a reveni in Opera, si lui si doamnei Alina Cojocaru, dar mi-a spus ca nu doreste decat in conditiile pe care le-a avut inainte, nici mai mult, nici mai putin. I-am explicat ca legislatia Romaniei nu ne permite conditiile pe care dansul presupunea ca le-a avut. Nu a fost, pe hartii, directorul baletului. Asta am inteles ca a fost si discutia pe care a avut-o cu directorul de dinaintea mea si motivul pentru care si-a dat demisia, ca dansul a dorit sa fie directorul baletului. Eu, in momentul cand am venit in institutie, dansul isi daduse demisia".
Beatrice Rancea a tinut sa precizeze ca Renato Zanella nu va avea aceeasi remuneratie ca Johan Kobborg: "Domnul Zanella, nici nu se pune problema sa aiba contractul pe care l-a avut domnul Kobborg. Contractele sunt confidentiale, dar va spun ca nici nu se punea problema sumelor pe care le-a avut domnul Kobborg. Avea cu Opera patru contracte. In discutia pe care am avut-o cu domnul Kobborg asta i-am explicat, ca nu era legal posibil sa mai aiba acele patru contracte", a spus Rancea.
"Am fost incantat sa cunosc noua mea companie, astazi, la Opera Nationala Bucuresti. Beatrice Rancea m-a prezentat oficial, impreuna cu noul director muzical, Marcello Mottadelli. Sunt fericit sa coordonez una dintre cele mai mari companii din Europa, cu o foarte buna traditie a dansului", a scris, pe contul de Facebook, Renato Zanella.
Renato Zanella s-a nascut la Verona, in Italia, in 1961. A inceput studiile de balet la scoala locala, dupa care a studiat la Cannes, cu Rosella Hightower. In 1985, s-a alaturat baletului de la Stuttgart. In 1985 Ioan Holender l-a numit Directorul Baletului de la Opera de Stat din Viena, unde a ramas pana in 2005.
A fost si director al trupei nationale de balet din Grecia.
Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise in mandatul ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, conflict deschis intre dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, numiti, pe rand, la conducerea institutiei, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet. Tensiunile s-au accentuat, ducand la un vid de putere la ONB si la demisia ministrului Culturii, criticat de presedintele Klaus Iohannis pentru felul in care a gestionat criza de la Opera.
Intre timp, mai multi balerini, printre care si Marina Minoiu, au demisionat de la ONB, dar directorul Beatrice Rancea a mentionat ca trupa este acum completa si pregatita pentru noua stagiune.