Opoziția a depus moțiunea de cenzură: Demiterea guvernului Dăncilă, urgenţă naţională!

Dora Vulcan | 20.06.2018

PNL, USR şi PMP au depus, miercuri, la Parlament, moţiunea de cenzură intitulată "Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!".

Pe aceeași temă

 

 

 

 Moţiunea de cenzură este semnată de 152 de parlamentari.

 

 În textul moţiunii, liberalii reproşează Guvernului creşterea indicelui ROBOR, creşterea inflaţiei, modificările aduse Codului fiscal, dar şi amânările pentru recepţia autostrăzilor Lugoj - Deva şi Sebeş - Turda.

 

„Am ajuns astăzi să dezbatem o moţiune de cenzură împotriva celui de-al treilea guvern garantat de domnul Dragnea, deoarece Guvernul Dăncilă ameninţă, prin miniştri săi, proprietatea privată a 7 milioane de contribuabili la Pilonul 2 de pensii. Nu există nicio garanţie că Guvernul Dăncilă nu-i va lăsa pe actualii angajaţi fără banii de pensie! Am ajuns cu toţii să ne ruşinăm atunci când vorbim despre Guvernul României, fie în plan extern, fie în interiorul ţării. Nu a fost niciun moment un secret faptul că doamna Viorica Dăncilă nu îndeplineşte decât formal această funcţie, adevăratul prim-ministru fiind, în fapt, domnul Liviu Dragnea”, afirmă PNL, conform unui draft al moţiunii de cenzură, citat de Digi 24. 

 

De asemenea, liberalii mai susţin în textul moţiunii că „justiţia şi instituţiile statului au ajuns doar nişte unelte politice pentru Guvernul-marionetă controlat de Liviu Dragnea”.

 

"A fost depusă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dragnea-Dăncilă intitulată "Demiterea guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!". Acest Guvern ruşinos este un dezastru pentru România şi ar trebui să plece acasă cât mai repede. (...) Doamna Dăncilă nu poate să ofere altceva în calitate de prim-ministru decât să execute ordinele domnului Liviu Dragnea. Odată îndepărtată din fruntea Guvernului doamna Dăncilă, tot arsenalul de putere construit în mod bolnăvicios de către domnul Dragnea prin conectarea la banii publici se va destrăma şi vom putea da României un Guvern care să guverneze în interes public şi nu în interesul unor infractori", a declarat liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, citată de Agerpres.

 

Ea a spus că, din punct de vedere economic, Guvernul a bulversat mediul de afaceri. Potrivit Ralucăi Turcan, 1,9 milioane de angajaţi în sectorul privat au salarii mai mici, iar 7 milioane de români sunt pe punctul de a-şi pierde pensiile.

 

În ceea ce priveşte administraţia publică, Turcan a susţinut că Executivul a lăsat primăriile fără fonduri de dezvoltare şi bani de investiţii şi le-a creat obligaţii suplimentare.

 

Turcan spune că guvernul actual nu a construit nicio şcoală şi nu are niciun program integrator pentru scăderea abandonului şcolar şi pentru creşterea incluziunii şcolare.

 

"În Sănătate, acest Guvern a reuşit să spulbere echipele medicale, a reuşit să perpetueze criza de medicamente şi de consumabile, a blocat inexplicabil medicii de familie şi, nu în ultimul rând, acest Guvern şi-a arătat hotărârea de a guverna pentru infractori", a spus prim-vicepreşedintele PNL.

 

Raluca Turcan şi-a exprimat speranţa că şi alţi parlamentari vor vota această moţiune de cenzură.

 

"Lucrurile sunt în evoluţie, continuăm negocierile şi rezultatul acestor negocieri se va vedea la momentul votului", a spus ea, precizând că s-au purtat discuţii cu toţi parlamentarii, însă nu a dorit să dea detalii.

 

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a criticat Executivul condus de Viorica Dăncilă.

 

"România are în momentul de faţă cel mai prost Guvern după anii '90. (...) Este un Guvern care nu doar că ne face de ruşine ca şi stat, dar este un Guvern care scufundă România. (...) Este un Guvern cu care avem şanse foarte mari să ieşim din Europa chiar înainte de a prelua Preşedinţia Consiliului UE şi din această perspectivă un Guvern care a distrus Justiţia, care a prăbuşit economia şi care arată că România a devenit în mod oficial, prin politica penală asumată, un stat al infractorilor. Este un Guvern care ar trebui să plece de la conducerea acestui stat", a spus Barna, susţinând că mulţi social-democraţi vorbesc cu jenă despre miniştrii actualului Cabinet.

 

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, i-a invitat pe social-democraţi să voteze această moţiune de cenzură.

 

"Această moţiune de cenzură oferă o ocazie unică. Cei din PSD sunt obişnuiţi din şase în şase luni să voteze o moţiune de cenzură. Iată le oferim ocazia PSD-iştilor să se răcorească", a spus Tomac.

 

El a susţinut că există parlamentari ai majorităţii care vor vota pentru moţiunea de cenzură.

 

"Sunt convins că parlamentarii din UDMR care mi-au confirmat mie că nu sunt de acord cu linia politică a Guvernului actual vor vota", a indicat Tomac.

 

Liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, a spus că Siminica Mirea, care nu a semnat moţiunea de cenzură, va vota pentru, deoarece există garanţia că orice membru al partidului va susţine acest demers.

 

Înainte de depunerea moţiunii de cenzură, câteva persoane au protestat împotriva Guvernului pe holurile Palatului Parlamentului, iar Raluca Turcan a purtat o discuţie cu acestea rugându-le să facă linişte pentru a putea face declaraţii presei.

 

Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată trebuie să întrunească 233 de voturi favorabile.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22