Pe aceeași temă
Pentru adoptarea moțiunii sunt necesare minimum 233 de voturi.
Pentru demiterea guvernului condus de Viorica Dăncilă ar vota 239 de parlamentari, după ce mai mulți semnatari ai moțiunii s-au răzgândit sau au anunțat că nu sunt siguri cum se vor poziționa, scrie G4Media.ro. care face o evidență pe categorii de poziționare față de votul pe moțiune.
Semnatari, dar nehotărâți la vot, posibil negociatori ai răzgândirii
Emanoil Savin - demisionar din PSD, semnatar al moțiunii de cenzură.
”Deocamdată nu m-am hotărât. Să vedem ce se întâmplă în seara asta și mâine. Am înțeles că Remus Borza a luat 15 parlamentari. Nu știu de unde, dar ei nu pot veni decât de la Ponta. Dacă e adevărat, moțiunea nu are absolut nicio șansă să treacă”, a declarat Savin pentru G4Media.ro.
Cei 15 parlamentari la care se referă fostul senator PSD au fost anunțați de deputatul Remus Borza, că ar fi trecut la partidul său, Forța Națională, și că o susțin pe Viorica Dăncilă.
Mihai Niță - fost membru ALDE până luna trecută.
”Vin la moțiune, dar nu m-am hotărât dacă votez. Trebuie să mai discut cu domnul Ponta”, a declarat Niță pentru G4Media.ro.
Marius Bota - deputat PSD, semnatar al moțiunii de cenzură - s-ar putea să se fi răzgândit și să nu mai voteze pentru demiterea guvernului.
Bota ar fi primit promisiunea că va fi instalat de PSD la șefia Autorității de Supraveghere Financiară. Deputatul nu a negat informația, mai ales după demisia lui Leonardo Badea de la șefia ASF, detaliu care a lăsat loc speculațiilor mai ales că abia de luna viitoare își va prelua mandatul de viceguvernator la BNR. El a declarat pentru G4Media.ro că nu își va retrage semnătura de pe moțiune, dar a refuzat să spună și dacă va vota moțiunea.
Mihăiță Găină, deputat demisionat din PSD săptămâna trecută, posibil trădător
Nu a putut fi contactat pentru a spune dacă va vota sau nu moțiunea de cenzură. Găină a demisionat săptămâna trecută din PSD.
Un semnatar consecvent
Iustin Talpoș - singurul semnatar al moțiunii care provine de la PSD și care nu și-a schimbat opțiunea
”Îmi mențin semnătura și decizia de a vota chiar dacă s-au făcut presiuni asupra mea de la toate nivelurile ca să mă răzgândesc. Mi se pare de bun simț ca, dacă ai semnat, să îți asumi. Mâine voi fi prezent și voi vota pentru moțiune”, a declarat Talpoș pentru G4Media.ro.
Absenții și opozanți ai moțiunii
Cel puțin doi parlamentari ale căror voturi puteau fi contabilizate în favoarea demiterii guvernului Dăncilă vor absenta de la ședința de joi a Parlamentului.
Oana Bîzgan, deputat neafiliat, intrată în Parlament pe listele USR
Ea a explicat că participă la o reuniune a World Economic Forum care are loc chiar mâine la Londra.
”Am semnat moțiunea și aș fi votat-o. Le-am spus de trei săptămâni să nu fixeze ziua dezbaterii și votului după 9 octombrie pentru că va trebui să fiu la Londra”, a explicat Bîzgan pentru G4Media.ro.
Nicoleta Dinu, senator USR
La tratament la o clinică din Germania.
Adrian Dohotaru, fost membru USR
A declarat pentru G4Media.ro că nu va vota moțiunea de cenzură. Motivul: nu a primit niciun răspuns la emailul pe care i l-a trimis liderului de grup al deputaților PNL, Raluca Turcan, în care și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că din textul moțiunii de cenzură lipsesc lucruri referitoare la piața muncii și la politicile fiscale și de mediu.
Liderii partidelor de opoziție dau asigurări că nu vor avea absenți și că vor vota la vedere
PNL - Liderii grupurilor liberale, Raluca Turcan (deputați) și Florin Cîțu (senatori) au dat asigurări că din cei 94 de parlamentari PNL nu va fi niciun absent.
PMP - Eugen Tomac, a dat asigurări că toți cei 17 senatori și deputați PMP vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii.
”Toată lumea va fi prezentă și toată lumea va vota. Inclusiv un coleg care trebuia să fie operat azi și și-a asumat pe proprie semnătură să fie operat mâine. Va fi adus cu ambulanța de la Cluj”, a declarat Tomac pentru G4Media.ro.
USR - 39 de parlamentari USR, având în vedere că Nicoleta Dinu va lipsi din motive de sănătate.
Pro România - Adrian Țuțuianu, liderul informal al celor 9 senatori Pro România / ALDE, care nu sunt constituiți într-un grup parlamentar, a declarat de asemenea că toți vor fi prezenți și vor vota la vedere moțiunea de cenzură. La fel a declarat și Victor Ponta, liderul formațiunii, că toți cei 41 de deputați ai grupului Pro Europa vor fi prezenți și vor vota la vedere.
UDMR - Cei 30 de parlamentari ai UDMR vor fi prezenți toți, fără excepție, și vor vota moțiunea au dat asigurări liderii de grup.
”Va fi prezență de 100% și la Senat și la Camera Deputaților. Am avut ieri (marți – n. red.) o ședință comună a grupurilor și toți parlamentarii au anunțat că vor fi prezenți”, a declarat pentru G4Media.ro liderul deputaților maghiari, Attila Korodi. ”Toate deciziile sunt menținute: și caracterul secret al votului – avem încredere în toți membri grupului. Toți au semnat moțiunea, toți vor fi prezenți mâine și vor vota moțiunea”, a dat asigurări și liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.
Minorități - Parlamentarilor partidelor de opoziție li se vor adăuga și 8 deputați ai minorităților naționale care vor vota moțiunea de cenzură, așa cum a declarat săptămâna trecută liderul de grup, Varujan Pambuccian.
În total, formațiunile de opoziție alături de deputații minorităților contabilizează 238 de voturi. Cu votul senatorului Iustin Talpoș, care a anunțat că va vota pentru demiterea guvernului, moțiunea de cenzură ar trebui să strângă cel puțin 239 de voturi ”pentru”, în condițiile în care pentru adoptare sunt necesare 233 de voturi.