Pe aceeași temă
“A fost înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor solicitarea şi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane. Scopul comisiei este acela de a determina cauzele care au condus la apariţia focarelor de pestă porcină africană în România, la extinderea extrem de rapidă a acestei molime, erorile autorităţilor în gestionarea unei situaţii de criză cu impact economic major asupra tuturor categoriilor de populaţie, precum şi afacerile colaterale care au speculat această tragedie. (…) În cadrul comisiei de anchetă, ministrul Agriculturii, Petre Daea, alături de ceilalţi responsabilii din domeniu, vor trebui să dea explicaţii în privinţa incompetenţei şi indolenţei de care au dat dovadă în această perioadă, fapt care a generat un dezastru zootehnic. Este necesar ca vinovaţii să fie identificaţi şi puşi să plătească”, a spus Ludovic Orban.
El arată că ţări precum Polonia, Ucraina şi Lituania au reuşit să ţină sub control focarele (Polonia – 99 focare, Ucraina – 64, Lituania – 45), în timp ce în ţara noastră în doar două luni s-a ajuns la 732 de focare.
Ludovic Orban subliniază că răspunderea exclusivă pentru această situaţie gravă este a Guvernului, arătând că Executivul a “scăpat din mână situaţia şi a neglijat avertismentele timpurii, iar acum există pericolul ca Uniunea Europeană să introducă în zonă de restricţie întreaga ţară, cu ample repercusiuni economice”.
“Este abominabil cinismul şi ticăloşia actualei puteri care a furnizat informaţii privilegiate apropiaţilor săi politici, iar aceştia au speculat acest dezastru pentru a obţine profit. (…) Din păcate, actuala guvernare PSD controlată de Liviu Dragnea îşi dovedeşte o dată în plus incapacitatea de a servi interesul public, de a proteja interesele cetăţenilor oneşti ai acestei ţări, şi trebuie să plece!”, adaugă liderul PNL.
Liderii grupurilor deputaţilor PNL, Raluca Turcan, respectiv PMP, Eugen Tomac, au înaintat proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei parlamentare de anchetă în cazul gestionării pestei porcine africane.
“Având în vedere că numărul focarelor de pestă porcină africană a crescut exponenţial în ultimele două luni ale acestui an – apariţia unor focare noi în fiecare săptămână, care nu mai pot fi justificate doar prin răspândirea prin intermediul animalelor sălbatice infestate, ci şi prin activitatea umană şi circulaţia animalelor domestice, apreciem că Guvernul României nu a acţionat corespunzător în vederea combaterii acestui flagel. Fiind evident faptul că autorităţile române direct implicate în prevenirea şi combaterea pestei porcine africane au fost depăşite de situaţie şi, de asemenea, ţinând cont de faptul că este posibil ca instituţii ale statului să fie implicate în activităţi care exced cadrului legal de funcţionare şi, mai grav, să fi instigat Guvernul României la acte şi măsuri contrare legii, în conformitate cu prevederile art. 73 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă transmitem Proiectul de Hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane”, se arată în document.
Context:
Miercuri, președintele Klaus Iohannis a acuzat Guvernul că este incapabil să gestioneze situația pestei porcine africane și i-a adus pe crescătorii de porci în pragul falimentului.
Iohannis i-a solicitat premierului Viorica Dăncilă să ia măsuri urgente pentru a stopa extinderea numărului de focare de creșterea numărului de focare de pestă porcină africană, până în prezent dovedindu-se incapabilă de a gestiona criza.
"Din cauza modului defectuos în care este gestionată această situaţie de criză, Guvernul PSD i-a împins pe producătorii autohtoni în pragul falimentului. În prezent, în România sunt peste 700 de focare, răspândite în 10 judeţe ale ţării, inclusiv în Ilfov, iar numărul focarelor se extinde ameninţător. Pesta porcină africană face ravagii în rândul crescătorilor de porcine, iar fermele mari din sud-estul ţării sunt pe cale să fie practic exterminate. Se înregistrează deja pagube de zeci de milioane de euro, pierderi de mii locuri de muncă, precum şi pierderea unor importante oportunităţi comerciale pentru România. Vorbim aici de implicaţii majore pentru economia naţională, deoarece virusul PPA pune în pericol toate fermele comerciale de creştere şi îngrăşare a porcului din România, care produc aproximativ jumătate din totalul cărnii de porc destinate consumului intern", se arată în comunicatul transmis de preşedinţie.
Klaus Iohannis solicită Guvernului adoptarea de urgenţă a tuturor măsurilor necesare prin care să fie stopată creşterea numărului de focare de pestă porcină africană (PPA) şi trage un semnal de alarmă asupra riscurilor majore generate de răspândirea explozivă a acestui virus.
"Starea de fapt actuală arată că Guvernul este incapabil să gestioneze situaţia pestei porcine africane, care are consecinţe foarte grave pentru economia românească. La fel de grav este şi faptul că autorităţile responsabile nu au informat producătorii şi populaţia, la timp şi eficient, cu privire la riscurile majore al răspândirii virusului PPA. Prinsă în lupta cu Justiţia, pentru a obţine subordonarea acesteia, guvernarea PSD a uitat să se lupte cu pesta porcină africană, cel mai grav flagel cu care s-a confruntat zootehnia românească până în prezent", critică preşedintele.
Potrivit sursei citate, în anul 2016, Guvernul a stabilit, prin Hotărâre de Guvern, măsurile necesare în vederea combaterii şi prevenirii pestei porcine africane, însă "în acest an autorităţile responsabile au fost luate, încă o dată, pe nepregătite, în ciuda precedentelor şi a avertismentelor privind rapiditatea cu care se extind focarele de pestă porcină africană. De asemenea, guvernul nu a fost preocupat să asigure acurateţea datelor în ceea ce priveşte evidenţa şi trasabilitatea animalelor".
Preşedintele cere aplicarea tuturor normelor şi măsurilor de prevenţie care se impun în astfel de situaţii, inclusiv asigurarea corespunzătoare a barierelor de biosecuritate care să limiteze răspândirea focarelor.
"Deficienţele pe această linie au contribuit la extinderea cu rapiditate a epidemiei, în afara controlului autorităţilor responsabile, cu efecte devastatoare asupra crescătorilor de porcine, dar şi asupra populaţiei pentru care creşterea porcilor reprezintă un mijloc de subzistenţă. În ciuda avertismentelor Comisiei Europene, după apariţia virusului în Delta Dunării nu au fost luate toate măsurile prevăzute în planul de contingenţă, pentru a preveni extinderea focarelor de pestă porcină africană şi în alte zone ale teritoriului naţional. Preşedintele României atenţionează Guvernul şi autorităţile competente că sunt datoare să explice cum este posibil ca, în toată această perioadă, să nu fie luate măsurile adecvate pentru izolarea şi menţinerea sub control a focarelor existente. Guvernul trebuie să explice şi măsura de eliminare, în primăvara acestui an, a inspecţiilor sanitare obligatorii în gospodării în condiţiile în care Executivul era pe deplin conştient de pericolul pestei porcine africane încă de la începutul anului 2017(...) Totodată, cei care au gestionat într-un mod complet defectuos această criză vor trebui să-şi asume responsabilitatea stării de fapt", mai spune preşedintele.
Autoritățile știau din 2016 despre pericolul iminent al izbucnirii epidemiei de pestă porcină
Un raport întocmit de Direcția Generală de Sănătate și Siguranța Alimentară a Comisiei Europene în ianuarie-februarie 2017 atenționa autoritățile române că pericolul izbucnirii pestei porcine africane este iminent dacă nu întreprind măsuri de prevenire a răspândirii virusului, relatează Digi24 citând documente ale CE.
Raportul CE arată că în loc să întețească măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA le-a redus.
Avertismentul Comisiei Europene, februarie 2017: „România nu aplică încă multe măsuri în vederea prevenirii Pestei Porcine Africane, de exemplu gestionarea populației de mistreți și biosecuritatea în cadrul exploatațiilor non-profesionale și le va aplica doar odată cu confirmarea bolii, cu o întârziere în consecință a rezultatelor. Deși vânătorii au cunoștință de Pesta Porcină Africană, programul slab de supraveghere pasivă a mistreților nu oferă garanția că pesta porcină africană ar fi depistată într-un stadiu incipient după introducerea sa. Acest lucru va întârzia depistarea bolii și, prin urmare, punerea în aplicare a măsurilor de control, mărind riscul răspândirii ulterioare la porcii domestici, în special în exploatațiile non-profesionale. Numeroasele exploatații non-profesionale, cu un nivel mic de biosecuritate, reprezintă punctul cel mai vulnerabil pentru apariția infecției la porcii domestici.”
Reprezentanții ANSVSA nu au ținut cont de recomandările reprezentaților Comisiei Europene şi toate prognozele experților s-au adeverit la începutul acestei veri, când primii porci domestici au luat pesta porcină africană de la porcii mistreți veniți din Ucraina.
În loc să înăsprească măsurile de prevenire, conducerea ANSVSA a decis să le reducă chiar și pe cele impuse înainte de controlul experților de la Comisia Europeană. Până în 2017, medicii veterinari controlau de două ori pe an porcii din gospodării.
Raspunsul ministrului Agriculturii, Petre Daea, care a ocolit până acum să vorbească despre criza pe care a provocat-o prin crasa incompetență și inconștiență de care a dat dovadă ar fi de râs dacă situația nu ar fi atât de gravă.
După ce și-a făcut bilanțul, dar a uitat să vorbească despre cea mai mare problemă, criza pestei porcine, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost întrebat de jurnaliști ce planuri are pentru a rezolva cea mai mare criză alimentară din ultimii 50 de ani, cu care se confruntă România.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în timpul bilanțului prezentat presei, discurs care a ținut cam 2 ore, „a uitat” să spună un cuvânt despre cea mai mare criză din ultimii 50 de ani din zootehnie: pesta porcină africană.
Întrebat de presă despre situația actuală, Daea a avut un răspuns stupefiant ca de altfel, toate declarațiile sale: „România va fi în stare să treacă peste acest moment greu, care este un moment dificil, printr-o singura soluţie: să analizăm cu atenţie şi să acţionăm împreună. Dacă noi zilnic punem la îndoială procedurile şi facem interpretări de tot felul, nu putem să stăpânim acest virus. Pe unii nu-i interesează şoriciul porcului, cum nu-i interesa oaia, criticau oaia seara şi mâncau brânza dimineaţă, aşa e şi acum.
Nu-i interesează şoriciul porcului, ci doar dacă cresc cumva în sondaje. Ori România nu are nevoie de aşa ceva. Eu, ca om responsabil de sector, îi rog pe toţi să înţelegem acest moment şi să ne dăm mâna când e rău, să nu facem interpretări şi speculaţii de tot felul”, a declarat Petre Daea.