Pe aceeași temă
Coaliția PSD-ALDE se apără și spune că nu s-a putut, conform regulamentului, ca ordinea de zi să fie suplimentată cu cele două solicitări ale Opoziției (demiterea lui Dragnea și Iordache de la șefia Camerei) și că cei doi lideri PSD pot conduce în continuare fără probleme ședințele Camerei.
"Nu pot supune la vot introducerea pe ordinea de zi, dacă nu este unanimitate din partea liderilor de grup (...) Oricum nu voi supune votului, puteți să faceți orice vreți", a spus Iordache de la tribuna Camerei. Coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Cameră și un vot în plen i-ar fi fost nefavorabil lui Dragnea, care ar fi pierdut poziția de al treilea om în stat.
PNL, PMP și USR au formulat miercuri două solicitări în Camera Deputaților:
1. Suplimentarea ordinii de zi cu cererea de revocare a lui Florin Iordache din funcția de vicepreședinte al Camerei
2. Suplimentarea ordinii de zi cu cererea de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei.
Pentru că ședința era condusă de Iordache, Liviu Dragnea fiind absent, liberalii au invocat prevederea regulamentară care interzice unei persoane să conducă o ședință dacă i s-a cerut revocarea din funcție și i-au cerut lui Iordache să îl lase pe vicepreședintele PNL al Camerei Deputaților, Marilen Pirtea, să conducă lucrările Camerei Deputaților.
După aproape o oră și jumătate de dezbateri pe această temă, la microfon a venit deputatul PNL Marilen Pirtea.
”Conform articolului 145 din Regulament, am dreptul prin rotație să conduc ședințele. Nu am condus nicio ședință până acum. Sunt vicepreședinte. Dacă nu mai sunt de mâine, nu contează, că nu sunt căsătorit cu această funcție”, a spus Pirtea.
Apoi, liberalul s-a comportat exact ca un președinte de ședință și a supus votului mai multe propuneri, printre care și introducerea pe ordinea de zi a celor două solicitări de revocare a lui Dragnea și Iordache. Tot el a anunțat și rezultatul: 112 de voturi ”pentru”.
”Dar nu conduceți dumneavoastră, domnu coleg! (…) Nu puteți conduce ședința, domnu coleg. (…) Domnu coleg, ce supuneți la vot? Ce anunțați dumneavoastră? Ce ați numărat?”, a protestat Florin Iordache din scaunul de președinte al Camerei Deputaților.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a subliniat că toţi paşii făcuţi miercuri de parlamentarii Opoziţiei sunt conform Regulamentului Camerei Deputaţilor şi Constituţiei. Ea a arătat că revocarea lui Liviu Dragnea de la conducerea Camerei Deputaţilor este importantă pentru democraţia din România, „pentru România la 100 de ani de modernitate, dar şi pentru România europeană”.
"Astazi a fost o zi trista in Parlamentul Romaniei. Din dorinta de a schimba una sau mai multe persoane, s-a mers cu incalcarea regulamentului si a normelor interne. (...) Solicitarea de revocare s-a facut cu incalcarea regulamentului, pentru ca ea poate fi facuta doar de presedintele grupului din care provin (cei carora li se solicita revocarea - n.r.) ", a declarat Florin Iordache, care i-a scuzat pe cei 36 de colegi absenti ca au fost in deplasari externe sau au avut probleme, cum ar fi vicepresedintele Carmen Mihalcescu, chemata azi la DNA.
La randul sau, Daniel Suciu a sustinut ca nu exista deputati PSD care au parasit majoritatea si a criticat Opozitia: "Au ajuns trei grupuri parlamentare sa vina cu boxe de acasa si sa isi faca sedinta paralela ca sa schimbe niste oameni din functii".
"Au incercat, s-au luptat, legal - nelegal, nu le-a iesit. Eu sunt foarte curios sa vad ce urmeaza dupa un plen de pomina", a declarat liderul deputatilor PSD.