Pe aceeași temă
"După aproape un an, procurorii DNA au anunţat că solicită aviz pentru începerea urmăririi penale faţă de mine, în legătură cu accidentul în care a murit Bogdan Gigină. Am spus-o şi o repet: regret enorm această pierdere şi cuvintele sunt prea puţine pentru a descrie cât de mult m-a marcat, ca părinte mai ales, tragedia din octombrie 2015", a scris Oprea pe pagina sa de facebook, ca reacţie la cererea de urmărire penală pentru ucidere din culpă.
El susţine că, citind comunicatul DNA, este de părere că "procurorii sunt pe un drum greşit" şi ţine să facă o serie de precizări. În primul rând, spune fostul vicepremier, el nu se afla într-o coloană oficială, ci într-un "dispozitiv de însoţire".
Oprea spune că nu este ministrul cel care stabileşte cine face parte din dispozitiv şi nici dacă se folosesc sau nu motociclete, respingând varianta că ar fi responsabil pentru modul în care a acţionat "dispozitivul de însoţire"
"Comunicatul DNA este foarte evaziv în acest sens, deşi procurorii ştiu foarte bine că sunt proceduri clare la nivelul Poliţiei. Mai precis, există un Plan cadru la Poliţia Rutieră privind dispozitivele de însoţire pentru demnitari. Există ordine de zi semnate de conducerea Poliţiei Rutiere şi de Poliţia Capitalei în care se spune ce dispozitive de însoţire vor fi constituite şi ce tipuri de autovehicule intră în componenţa lor. Nu în ultimul rând, există un şef de dispozitiv care ia toate deciziile referitoare la însoţire: verifică traseul, coordonează agenţii şi ia măsuri în funcţie de condiţiile meteo şi de trafic", scrie Oprea, citat de News.ro.
Fostul ministru spune şi că nu a cerut niciodată ca deplasările să fie făcute "la o anumită viteză". "De obicei, întrebam doar care va fi durata deplasării. Repet, viteza de deplasare şi adaptarea la condiţiile meteo şi de trafic sunt stabilite de şeful dispozitivului de însoţire. El este cel care coodonează întreaga operaţiunea în care sunt implicaţi poliţiştii de la Rutieră", spune el.
Oprea contestă exprimarea procurorilor potrivit cărora, folosindu-se de funcţia sa, ar fi "impus" o viteză mare de deplasare. "Cum am impus? La ce anume se referă procurorii? Ce anume am făcut pentru a ”impune”? Există un ordin, o solicitare verbală, ceva? Există o probă anume sau este vorba doar despre o speculaţie a procurorilor"?", scrie el.
Gabriel Oprea afirmă, în apărarea sa, că se afla în timpul serviciului în momentul în care a avut loc accidentul. "NU VENEAM NICI DE LA RESTAURANT, NICI DE LA VREO ÎNTÂLNIRE PRIVATĂ ŞI NICI NU ERAM ÎNSOŢIT de altcineva în afară de şofer şi aghiotant. Veneam de la una din instituţiile statului aflată în strânse relaţii de colaborare cu Ministerul, adică de la Serviciul Român de Informaţii", spune Oprea.
El contestă şi acuzaţia că numărul său de deplasări era mare, afirmând că avea doar 4 sau 5 drumuri pe zi, în condiţiile în care el trebuia să se deplaseze către alte instituţii.
"Este absolut normal. Nici preşedintele, nici premierul nu vin la Minister, ci ministrul se deplasează la Cotroceni sau la Victoria pentru astfel de întâlniri. Nu mai pun în calcul numeroase alte acţiuni la care, în calitate de vicepremier şi ministru de interne trebuia să particip. Şi nu mai pun în calcul nici faptul că un timp destul de îndelungat am asigurat coordonarea activităţii Guvernului (fie ca premier interimar, fie ca vicepremier)", spune Oprea.
Gabriel Oprea mai afirmă că nu a determinat însoţirea sa de către un dispozitiv al Poliţiei, aceasta fiind procedura normală, şi nici nu a determinat prezenţa lui Bogdan Gigină în dispozitiv, aşa cum acuză DNA.
"Ar fi oricum imposibil ca ministrul, în loc să se ocupe de alte probleme, să stea să planifice în detaliu cele ”5 deplasări” zilnice pe care le invocă DNA", explică Oprea.
În final, Gabriel Oprea acuză DNA că nu menţionează faptul că moartea lui Bogdan Gigină a survenit după ce a căzut într-o groapă în carosabil.
"Pe tot traseul din seara respectivă, maşina în care mă aflam nu a depăşit viteza maximă legală, fapt documentat, iar acest lucru este cu siguranţă cunoscut de către procurori. Cum aş fi impus o anumită viteză poliţiştilor de la Rutieră, de vreme ce nici măcar şoferului maşinii în care mă aflam nu i-am cerut să meargă mai repede? (...) Surprinzător (oare?), DNA uită ceva esenţial. Bogdan Gigină nu a alunecat, nu s-a lovit de un copac, nu a intrat pe contrasens. A căzut cu motocicleta într-o groapă imensă din carosabil. Aici nu e vorba doar despre viteză sau ploaie, ci despre un element esenţial pe care procurorii îl ignoră cu bună ştiinţă. ÎN COMUNICATUL DNA NU EXISTĂ ABSOLUT NICIO REFERIRE LA GROAPA DIN CAROSABIL. Ca şi când aceasta nici nu ar fi existat", scrie Oprea.
Fostul vicepremier se întreabă dacă lucrările ar fi fost semnalizate "oare Bogdan Gigină – chiar şi rulând cu 84 km/h – ar fi murit?".
"Dragi prieteni, nu este un moment uşor pentru mine. Dar ştiu că sunt nevinovat. Aştept să văd tot dosarul şi tot ceea ce pot spune acum este că voi utiliza, ca de fiecare dată, pârghiile legale pentru a arăta că spusele procurorilor nu au nicio bază reală", mai spune Oprea.
Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat joi procurorului general să trimită Senatului cerere pentru începerea urmăririi penale faţă de fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă în cazul morţii poliţistului Bogdan Gigină.
Fostul vicepremier Gabriel Oprea va ajunge astfel pentru a treia oară la votul senatorilor pentru aprobarea unei solicitări DNA de urmărire penală, de data aceasta pentru ucidere din culpă, după ce, în februarie, Senatul a aprobat două cereri de urmărire penală pentru abuz în serviciu, în cazul limuzinei DIPI şi în cel al folosirii abuzive a coloanei oficiale.
Potrivit procurorilor, în perioada în care a fost ministru de Interne, Oprea a fost însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere "în cvasitotalitatea deplasărilor", incluzând deplasările zilnice la sediul ministerului şi cele săptămânale la şedinţele de Guvern, vizite particulare, la sediile unor partide politice, la restaurant şi când mergea acasă.
Oprea realiza în medie aproximativ cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie - 21 octombrie 2015, Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială, în timp ce premierul a avut 814 deplasări, iar preşedintele a avut 580 de deplasări.