Oprescu arunca ONG-istii in dubele Jandarmeriei. Consiliul General vrea sa aprobe zeci de PUZ-uri controversate.

Fara Autor | 25.09.2009

Pe aceeași temă

Primăria Capitalei a chemat vineri jandarmii pentru a-i aresta pe manifestanţii asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", care au organizat un miting după ce le-a fost interzis accesul la o şedinţă publică a Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Pe ordinea de zi este decizia acordării unor planuri urbanistice zonale îndelung contestate de opinia publică, scrie Evenimentul zilei.

Câţiva dintre cei aproximatix 50 de protestatari, care au organizat un miting în faţa Primăriei, au fost legitimaţi de jandarmi. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când Primăria cheamă jandarmii pentru a-i aresta pe participanţii la un miting.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus că membrii ONG-ului nu au fost primiţi în sala de consiliul deoarece "nu mai erau locuri". Totuşi, "Salvaţi Bucureştiul" avea locuri rezervate la eveniment. Edilul i-a sfătuit pe manifestanţi să afle deciziile "de la televizor". Mai mult, deşi este şedinţă publică, cetăţenii interesaţi nu au putut intra în sală.

"Au legitimat vreo cinci persoane. Acum stăm la uşă, ni s-a spus că sala e plină, dar mai verifică. Dar noi ştim că sala e goală" - Nicuşor Dan, liderul asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

La puţin timp după ora deschiderii şedinţei (13:00), un reprezentant al "Salvaţi Bucureştiul" a reuşit să intre în sală şi a cerut permisiunea de a vorbi în faţa Consiliului. Acest drept nu i-a fost acordat şi, după ce a protestat, a fost dat afară.

Şedinţă controversată

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) urmează să dezbată astăzi, într-o sedinţă programată la ora 13, aprobarea a zeci de Planuri Urbanistice Zonale (PUZ). Nu mai puţin de 37 de organizaţii din România şi străinătate, au trimis o scrisoare deschisă autorităţilor, în care cer să respingă planurile care pun în pericol unele zone protejate sau coerenţa estetică a Bucureştiului.

Vineri, CGMB are de luat 41 de hotărâri, dintre care 29 vizează aprobarea sau respingerea de planuri urbanistice. Din acestea, doar trei proiecte par a nu avea probleme cu legislaţia în vigoare.

"Şedinţa CGMB din 25 septembrie este un prilej pentru dumneavoastră de a vă poziţiona de partea mafiei imobiliare şi a urbanismului sălbatic sau împotriva lor", se scrie în documentul trimis autorităţilor. Cele mai grave probleme apar la opt dintre planuri.

Maximum 13 metri, dar merge şi 30

Primul imobil contestat este cel din Primăverii, numărul 55. Zona este considerată una protejată, iar înălţimea maximă admisă a clădirilor din zonă este de 13 metri. Ori clădirea pe care afaceriştii o construiesc are 30 de metri, conform planului.

Un alt PUZ contestat de grupul de 37 de organizaţii este unul care cere demolarea a două imobile din Viilor, o zonă protejată a Bucureştiului. Sunt contestate alte patru planuri de construire în zone protejate (Regina Maria, Polonă, Domenii şi Temişana), despre care preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, spune că "afectează coerenţa estetică". Asociaţia pe care o conduce acesta este una dintre semnatarele scrisorii deschise.

Alte planuri contestate sunt cele propuse pentru strada Vespasian, numărul 56, care, potrivit semnatarilor, ar afecta aspectul unei zone vechi a Bucureştiului şi pentru bulevardul Iuliu Maniu, numărul 141, care ar "presupune dublarea densităţii construite într-o zonă foarte aglomerată a oraşului".

De ce se dezbat 29 de PUZ-uri într-o zi?

La 30 septembrie 2009, intră în vigoare o ordonanţă de urgenţă care modifică şi completează reglementările de urbanism şi amenajare a teritoriului. Aceasta prevede că indicatorii planului urbanistic general (PUG) pot fi modificaţi o singură dată şi în proporţie de maximum 20% prin derogări de la PUZ.

Legislaţia, mai strictă decât cea existentă, nu va permite modificări de care a beneficiat, de exemplu, Costică Costanda.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22