Orban a anunțat măsuri „active” pentru susținerea românilor care se angajează

Laurentiu Gheorghe | 20.05.2020

Premierul Ludovic Orban a anuțat miercuri seară că pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile, după data de 1 iunie, se va continua plata şomajului tehnic.

Pe aceeași temă

Orban a anunțat că va continua plata șomajului tehnic și după 1 iunie pentru acele domenii unde se vor menține restricțiile și se vor aloca până la 41,5% pentru salariile angajaților care-și reiau lucrul.

”Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat”, a declarat premierul miercuri seară.

Măsura vine în cadrul unui program care să susțină piața muncii in perioada post-Covid prin plati directe care sunt cuprinse între 35% și 41,5% din salariul brut, reprezentând impozitul și contribuțiile sociale și prin facilități acordate angajatorilor care angajează persoane aflate în șomaj.

„Există 600.000 de români care se aflau în șomaj tehnic, 700.000 care vor căuta locuri de muncă și între 300-350.000 de români care s-au întors în țară și vor căuta de muncă”, a spus premierul.

România poate accesa fondurile puse la dispoziție de Uniunea Europeană pentru a combate efectul crizei de Covid-19.

”Consiliul Uniunii Europene a probat un regulament care va pune în practică programul SURE. E un program prin care UE ajută statele membre pentru a finanța măsurile active de ocupare a forței de muncă. România are garanția că va beneficia de finanțare de la UE pentru a pune în practică măsurile gândite de guvern. Prin intermediul programului SURE țările pot accesa sume de bani prin oferirea de garanții. România trebuie să ofere o garanție de până la 400 de milioane de euro și va beneficia de o sumă cuprinsă între 3 și 5 miliarde de euro”, a mai spus Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22