Pe aceeași temă
UDMR
Cu UDMR, reprezentat de Kelemen Hunor, Orban a semnat un acord care are 11 puncte, printre care se numără să nu folosească ordonanțe de urgență sau angajarea răspunderii în Parlament în niciun domeniu.
Potrivit documentului, Guvernul va trimite proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 Parlamentului până la 15 decembrie. UDMR și PNL au mai convenit că modificarea legislației electorale va avea loc doar pe cale parlamentară.
USR
Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat luni că a semnat acordul politic cu PNL, arătând că acesta prevede principiul contributivităţii în întreg sistemul de pensii plătite de stat, pentru a asigura un tratament echitabil pentru toţi.
„Am avut astăzi discuţii cu colegii noştri la grupul parlamentar şi în principiu vom vedea care va fi prestaţia miniştrilor şi era condiţionat şi de susţinerea acordului politic, lucru care tocmai s-a întâmplat. Vom vedea care fi şi prestaţia în comisii a fiecăruia dintre miniştri, astfel încât luni să avem şedinţa de vot şi susţinem explicit şi fără niciun echivoc ideea că trebuie să scăpăm cât mai repede de guvernarea Dăncilă şi sper ca de lunea viitoare să avem un nou guvern legitim şi validat de către Parlament”, a spus Barna după întâlnirea cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, premierul desemnat.
El a arătat că acordul cuprinde o reformulare referitoare la pensiile speciale, arătând că aceasta stipulează „aşezarea pe principiul contributivităţii a întregului sistem de pensii plătite de stat în acord cu deciziile CCR referitoare la pensiile militarilor şi magistraţilor şi conform proiectelor depuse anterior de cele două partide pentru a asigura un tratament echitabil pentru toţi”.
Preşedintele USR a afirmat că premierul desemnat Ludovic Orban a confirmat că după constituirea bugetului şi după alegerile prezidenţiale este necesar ca acordul pentru alegeri anticipate să revină pe masă.
PMP
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a anunţat luni că a semnat cu preşedintele PNL, Ludovic Orban, un protocol de colaborare politică şi de susţinere pentru învestirea noului Executiv şi s-a declarat mulţumit de acest document.
„Am avut o întâlnire politică foarte bună. Am făcut un pas important în colaborarea dintre partidele noastre. Am semnat astăzi cu domnul preşedinte Orban un protocol de colaborare politică şi de susţinere pentru instalarea Guvernului pe care îl va conduce. Suntem mulţumiţi că pe punctele mari am găsit deschidere totală din partea colegilor din PNL în ceea ce priveşte proiectele mari de infrastructură, în ceea ce priveşte eliminarea pensiilor speciale, mai puţin pensiile de serviciu pentru militari. Suntem mulţumiţi că am găsit un numitor comun în ceea ce priveşte relansarea relaţiei pe Republica Moldova. Suntem mulţumiţi că am reuşit să stabilim o serie de criterii în ceea ce priveşte acţiunea viitorului Guvern pentru a-i proteja pe cei peste 3,5 milioane de cetăţeni români care muncesc în UE. Suntem încrezători că vom reuşi împreună să creionăm priorităţi pentru ţară, că sunt legate de sănătate, că sunt legate de educaţie, că sunt legate de mari proiecte de infrastructură. În linii mari, toţi cei 18 parlamentari ai PMP vor fi prezenţi în ziua votului, vor fi prezenţi în comisiile de specialitate şi vor acorda un vot de încredere pentru Guvernul condus de premierul desemnat Ludovic Orban”, a declarat Tomac, după întâlnirea cu preşedintele PNL, Ludovic Orban.
El a indicat că în protocol este prevăzută susţinerea proiectului legislativ privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, care va fi dezbătut în Parlament.
Tomac a precizat că nu a intrat în detalii cu preşedintele PNL pe tema unei implicări a PMP în actul de guvernare la nivelul eşaloanelor inferioare.
Despre opinia fostului preşedinte Traian Băsescu, conform căreia programul PNL este unul „îmbătrânt”, Eugen Tomac a afirmat că acesta are o experienţă vastă politică, a învestit foarte mulţi premieri şi poate avea şi opinii critice cu privire la programe de guvernare.
ALDE
Biroul Politic Central al ALDE a aprobat, luni, acordul politic cu PNL în vederea susţinerii Guvernului Orban la votul de învestitură din Parlament, acord ce urmează a fi semnat cu PNL la ora 18,00, transmite Agerpres.
„Acordul conţine 12 puncte pe care le am discutat şi negociat cu cei din PNL şi care vizează o serie de chestiuni importante, care ţin de mersul înainte al României, fie că discutăm de planul politic, fie că discutam de elemente de economie sau de funcţionarea instituţiilor. Câteva dintre acestea sunt: organizarea alegerilor pentru primari în două tururi sau reformele în justiţie. Vor urma să fie făcute numai pe cale parlamentară, excluzând ordonanţele de urgenţă, conform rezultatului referendumului din 26 mai. Am cerut şi s-a acceptat ca acest guvern să fie monocolor, pentru că altfel ar fi fost o discuţie legată de legitimitatea structurii politice a acestui guvern, ce trebuie să mai conţină în afară de PNL, pentru că a fost iniţiatorul moţiunii, pentru că am văzut că a fost un fel de concurs de frumuseţe în privinţa celor care doreau să-şi aroge meritele iniţierii şi succesului acestei moţiuni”, a afirmat Tăriceanu, luni, după şedinţa Biroului Politic Central al ALDE.
El a menţionat că, la semnarea acordului cu PNL şi la audierile din comisiile parlamentare ale miniştrilor propuşi, ALDE va insista pe continuarea proiectelor de infrastructură deja începute.
„Nu e vorba de finanţări suplimentare, pentru că ştim că bugetul este destul de strâns, nu are loc de foarte multe adăugiri. Vrem ca aceste proiecte, aflate în diferite stadii, să fie continuate”, a adăugat Tăriceanu.
Tăriceanu a precizat că în cazul în care PNL va avea o altă propunere de premier în viitor, acordul rămâne în vigoare, doar dacă nu vor fi, în plus faţă de programul actual, alte solicitări ale noului prim-ministru.
„Prim-ministrul poartă răspunderea pentru componenţa guvernului şi pentru program. Dacă se schimbă prim-ministrul desemnat, intrând acum în planul supoziţiilor, dacă viitorul prim-ministru desemnat va avea alte solicitări, trebuie să vină să negocieze. Dacă nu, rămâne în vigoare acest acord”, a mai spus Tăriceanu.