Pe aceeași temă
Celor care l-au criticat le-a spus că PNL nu mai este singur la guvernare și că, în opinia sa, nu există „niciun dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul”.
Ludovic Orban a explicat că PNL se află acum într-o coaliție și că, în negocierile pe care le-a purtat cu USR Plus și UDMR, a acționat în limitele mandatului acordat de Biroul Politic Național. El a spus că acest mandat a fost respectat 100%.
„Mandatul meu a a fost acela de a negocia formarea unei coaliții și de a conduce la formarea unei majorități parlamentare care să ducă la învestirea unui guvern condus de Florin Cîțu” și cu o reprezentare în funcții publice corespunzătoare votului dat de alegători, adică o pondere de 55%”, a spus Orban.
Orban a spus că negocierile au fost dificile pentru că a fost nevoie de armonizarea unor programe de guvernare diferite.
„Nu există niciun dezavantaj dacă PNL nu deține un minister sau altul. Sigur că, probabil, unii au considerat că având anumite ministere poate am fi avut o altă poziționare sau mai multă putere sau alte lucruri. Pentru mine, cel mai important lucru pe care l-am avut în vedere a fost acela de a reuși construcția acestei coaliții”, a mai spus Ludovic Orban.
În opinia lui Orban, miniștrii, indiferent dacă sunt din partea PNL, USR Plus sau UDMR, pun în practică programul de guvernare al coaliției.
„Fiecare membru are dreptul să se exprime. Respect votul celor care au votat împotrivă sau s-au abținut – 2 plus 5, 7 la număr -, dar, pe de altă parte, țin cont de votul celor 63 de colegi din Biroul Politic Național care au votat pentru candidații de miniștri propuși”, le-a mai transmis Orban nemulțumiților din partid.
Ședința liberalilor a fost una tensionată, mai mulți lideri PNL reproșându-i lui Ludovic Orban modul în care a negociat ministerele care revin partidului.
Printre criticii liderului PNL s-au numărat Ilie Bolojan, Rareș Bogdan, Emil Boc, Florin Roman și Marian Petrache.
Potrivit surselor G4Media.ro, Bolojan a anunțat că se va pronunța împotrivă, iar Boc a spus că se va abține la votul privind propunerile de miniștri. Tot împotrivă au anunțat că vor vota și Rareș Bogdan și Robert Sighiartău. De asemenea, Dan Motreanu a anunțat că se va abține.
”Domnule Orban, ați vândut partidul. Voi face turul României pentru a le spune primarilor ca le-ați vândut partidul pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților”, i-a spus și Florin Roman liderului PNL.
De asemenea, Roman l-a acuzat pe Orban că a eșuat în negocieri, că a trădat partidul și a umilit PNL, că de numele lui se va lega marea trădare a PNL în istoria partidului, că acordul lui a însemnat o declarație de război la adresa primarilor.
”Roman i-a mai spus că dacă nu i-a fost frică de Dragnea, să nu creadă că îi va fi de el. I-a promis că îi va sufla în ceafă în următorii patru ani. I-a spus că a cedat și în guvern și în Parlament și că va ceda în continuare de câte ori Ciolacu se va uita urât la el”, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro.
Și Rareș Bogdan s-a declarat extrem de dezamăgit de rezultatul negocierilor purtate de Orban.
”Modalitatea în care s-a ajuns aici a fost total nedemocratică. E anormal să afăm numele miniștrilor de la TV. E absolut dezamăgitor. Nazare e un om extrem de profesionist, dar nu e normal să avem liste făcute în alte părți. Funcția de la Cameră e importantă, dar nu vânzând tot”, ar fi spus Rareș Bogdan.
Potrivit surselor G4Media.ro, europarlamentarul a mai precizat că a înțeles prima oară când președintele Iohannis a spus că Orban trebuie să își facă singur echipa, dar acum e a doua oară când se întâmplă acest lucru, întrebându-se retoric dacă nu cumva cineva impune ceva partidului din exterior, liste făcute în ultima clipa despre care partidul nu a fost consultat înainte sa i se propună.
Pe de altă parte, Virgil Guran, unul dintre oamenii de încredere al lui Ludovic Orban, care a fost instalat la șefia grupului senatorial al PNL, i-a luat apărarea liderului liberal.