Pe aceeași temă
„Trebuia să existe o argumentaţie, care să fie făcută pe baza unei fundamentări. De exemplu, când am luat decizia de a închide evenimentele, nunţi, botezuri, mese festive, a fost pe baza analizelor pe care le-am avut din anchetele epidemiologice care stabileau că prima cauză pentru îmbolnăviri, pentru răspândirea virusului erau la aceste evenimente şi atunci am luat decizia să suspendăm o perioadă derularea acestor evenimente. Şi asta, în privinţa oricărei măsuri de protecţie sanitară care presupune o anumită restricţie, trebuie să existe o fundamentare. Ştiu cine a propus măsura, nu am văzut în spate fundamentarea şi, acum, evident că Guvernul decide, dar trebuie să reflecteze asupra, cel puţin, a acestei măsuri”, a spus Orban.
De la sediul Guvernului, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, pe 26 martie, că, în localităţile unde incidenţa de infectare cu COVID-19 trece de 4 la mie, circulaţia în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică va fi permisă până ora 20,00, iar activitatea operatorilor economici se va desfăşura până la ora 18,00.
Partidul Social Democrat a depus vineri, 2 aprilie 2021, la Curtea de Apel București, o cerere în anulare împotriva deciziei guvernului de a închide magazinele la ora 18:00, potrivit unui comunicat de presă. Principala obiecție a PSD împotriva acestei măsuri este că ,,în elaborarea HG 348 nu s-a avut în vedere, în nici un fel, o documentare și o analiză științifică preliminară/studiu de impact, din care să rezulte informații relevante privind impactul măsurilor preconizate asupra drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”. De asemenea, PSD susține că guvernul nu a respectat obligațiile privind transparența decizională.