Orban, gata să dea OUG pe justiție dacă PSD încearcă tergiversarea abrogării legilor cu probleme

Dora Vulcan | 02.12.2019

Premierul Ludovic Orban nu exclude o ordonanță de urgență pe justiție dacă PSD va încerca o tergiversare a abrogării legilor pe care guvernul vrea să-și asume răspunderea.

Pe aceeași temă

Cât privește adoptarea lor prin OUG, Orban este convins că toată lumea va înțelege că este nevoie de o intervenție urgentă, pentru ca justiția să nu fie ”paralizată”.

Pachetul de legi pe care guvernul vrea să-și angajeze răspunderea vizează abrogarea legii recursului compensatoriu, prorogarea legii privind pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completele de doi la trei judecători, trecerea de la doi la patru ani la INM.

„Dacă intră în vigoare pensionarea anticipată a magistraților există riscul să dispară din sistem 2.700 de magistrați, va fi paralizată activitatea instanțelor și parchetelor, iar în acest mod accesul la justiție al cetățeanului va fi restricționat dramatic, oamenii nu vor putea să-și găsească dreptatea în instanțe pentru că instanțele vor fi supraaglomerate. Ele trebuie coroborate cu prederile privind patru ani pentru intrarea în magistratură. (...) În cazul în care din dorința clară de a tergiversa adoptarea (prin atacare la CCR de ex - n.r.), vom face ce vom avea la dispoziție ca intrument constituțional. Vom emite o ordonanță de urgență”, a spus premierul.

Ludovic Orban a precizat că la ședința de Guvern din această săptămână va fi luată decizia pe asumarea răspunderii și că exista varianta de a veni o dată în Parlament pentru ambele pachete sau de a veni de două ori.

„Am cerut mandat din partea BPN pentru sustinerea deciziei de angajare a răspunderii guvernului ca procedură pe două tematici – pachetul economic cu abrogarea OUG 114 și pachetul juridic. Putem să o facem o dată sau de două ori. Potrivit deciziei CCR, putem să modificăm mai multe acte normative. Cel mai probabil două. Trebuie să discutăm și cu partenerii noștri și vom stabili exact datele, cât mai repede”, a declarat Ludovic Orban, la Parlament.

Premierul a precizat că decizia va fi luată la ședința de guvern care va avea loc spre sfârșitul acestei săptămâni.

„Dacă proiectul de abrogare a recursului compensatoriu nu e adoptat de Camera Deputaților, va intra în proiectul de lege pe care ne asumăm răspunderea”, a mai declarat Orban.

Întrebat dacă îi este teamă de moțiunea de cenzură, premierul a răspuns negativ.

„Sunt teme importante. E fundamental ca aceste modificări să treacă cu orice risc”, a spus Orban.

Întrebat ce va face dacă legile pe care își va asuma răspunderea sunt atacate la CCR, Ludovic Orban a răspuns: „În cazul în care este dorința evidentă de a tergiversa adoptarea, vom face ceea ce avem la dispoziție, și anume vom emite OUG”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22