Orban: Guvernul va pregăti, după alegeri, o propunere de modificare a funcționării CCR

Redactia | 18.06.2020

Premierul Ludovic Orban a anunțat că, după alegeri, guvernul va pregăti o propunere de modificare a modului în care funcționează Curtea Constituțională a României.

Pe aceeași temă

„După alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Este clar că trebuie schimbate, din păcate sunt necesare schimbări ale prevederilor de la nivel constituţional şi vom pregăti o modificare, astfel încât să punem Curtea Constituţională în cadrul constituţional şi să determinăm un comportament corect al Curţii Constituţionale, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre Curtea Constituţională că este o filială a PSD, or lucrul acesta nu poate fi acceptat”, a declarat premierul miercuri seara, într-o emisiune la Realitatea Plus, potrivit News.ro.

Cât despre ipoteza ca Niculae Bădălău să ajungă la șefia Curții de Conturi, Orban a spus că „PSD va fi judecat şi pentru oamenii pe care îi propulsează în funcţii publice. În mod normal, orice partid întreg la mine ar avea interesul să promoveze oameni de calitate”.

La începutul lunii mai, CCR a decis că amenzile aplicate celor ce încalcă prevederile ordonanțelor militare pe perioada stării de urgență sunt neconstituționale. Ulterior, prim-ministrul sugera că metoda de desemnare a judecătorilor Curții ar putea fi schimbată.

„Dacă a fost declarat neconstituțional un articol al unui OUG, care a modificat o OUG anterioară, declararea ca neconstituțional a articolului respectiv poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Deocamdată trebuie să vedem despre ce e vorba că noi n-avem decât o comunicare a Curții Constituționale. Când vom avea și motivarea, atunci vom înțelege cu adevărat care sunt toate consecințele constituționale, legale, juridice ale acestei decizii ale CCR”, afirma el.

Primul-ministru a explicat că, în opinia sa, hotărârea CCR asupra sesizării privind majorarea amenzilor este o „decizie anticonstituțională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor care, în minoritate evidentă fiind, nu au respectat regulile, câteva zeci de mii de români, și dată în disprețul milioanelor de români care au respectat regulile, s-au comportat responsabil și au contribuit la menținerea în niște limite rezonabile a răspândirii coronavirusului. Această decizie este aproape un îndemn la anarhie, un îndemn la nerespectarea legilor, a regulilor. Eu nu înțeleg cum poate o Curte Constituțională să dea o asemenea decizie”.

Întrebat ce ar face Guvernul dacă CCR ar decide că starea de urgență este neconstituțională, premierul a răspuns: „Cum să devină neconstituțională starea de urgență? Este înscrisă în Constituția României. Acum eu nu cred că se poate ajunge chiar până în situația în care Curtea Constituțională să rescrie Constituția. Constituția este clară, adoptată prin referendum. Suntem din ce în ce mai hotărâți să găsim soluții pentru a schimba prevederile constituționale și legale care reglementează activitatea Curții Constituționale, pentru că este clar că trebuie schimbată dacă a dus la o asemenea componență a Curții Constituționale, care să transforme Curtea Constituțională într-un inamic al Constituției și într-un instrument de exploatare, de interpretare subiectivă a Constituției, de cele mai multe ori împotriva interesului general”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22