Pe aceeași temă
„Îi transmit premierului Vasilica Viorica Dăncilă un lucru simplu, pe care îl înțelege orice român capabil să scrie și să citească: NU aveți cale de scăpare în acest moment! Toate instituțiile europene și forurile de experți recunoscute la nivel internațional spun același lucru, la unison. Legile Justiției trebuie corectate pentru că încalcă principiile și valorile europene referitoare la funcționarea statului de drept”, a declarat joi liderul PNL Ludovic Orban, după ce guvernul a dat publicității raportul GRECO.
De asemenea, Orban i-a cerut lui Dăncilă să înceteze cu ”atitudinea represivă de tip bolșevic” afirmată până acum de guvernul PSD împotriva numirii lui Kovesi la șefia Parchetului European.
”Totodată, premierul Dăncilă trebuie să anunțe public susținerea Guvernului pentru candidatura Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European și să renunțe la această atitudine represivă de tip bolșevic împotriva unui cetățean român. Acesta ar reprezenta un prim semnal de normalitate și de abandonare a agendei PSD în favoarea infractorilor”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.
El a avertizat PSD ”că are zilele numărate și va fi trimis de români cât de curând la coșul de gunoi al istoriei dacă nu renunță la această agendă”.
Liderul liberal a reiterat ”angajamentul ca imediat după preluarea puterii” PNL ”să alinieze legislația din domeniul justiției la standardele europene, în acord cu recomandările instituțiilor internaționale, astfel încât România să finalizeze Mecanismul de Cooperare și Verificare și să devină un stat membru pe deplin intergrat în Uniunea Europeană”.
***
România a înregistrat progrese insuficiente în combaterea corupţiei, transmite Grupul Statelor contra Corupţiei (GRECO), exprimând preocupare privind reformele din sistemul judiciar, în special asupra refuzului Bucureştiului de a desfiinţa Secţia specială de investigare a magistraţilor.
Jean-François Bohnert, contracandidatul Laurei Codruța Kovesi în cursa pentru șefia Parchetului European, este favorit să preia șefia Parchetului Național Financiar francez, echivalentul DNA din Franța. Dacă acesta va fi numit în fruntea DNA-ului francez, Consiliul UE nu ar mai avea niciun motiv să se opună numirii lui Kovesi la sefia Parchetului European.
Singura piedică rămâne doar cea din țară, unde guvernul și coaliția aflată la putere au boicotat candidatura lui Kovesi la EPPO, inclusiv prin demersuri instituționale adresate forurilor europene înainte de condamnarea lui Liviu Dragnea, președinte al PSD și conducător de facto al guvernului, la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.
Discuțiile despre numirea procurorului șef european au fost sistate înainte de alegerile europarlamentare după mai multe runde de negocieri eșuate între Parlament și Consiliu, determinate de faptul că PE a susținut-o pe Kovesi iar Consiliul, pe Francois Bohnert.