Orban îi cere lui Dăncilă să nu adopte proiectul de OUG privind referendumul în forma actuală

Laurentiu Gheorghe | 03.05.2019

Liderul PNL Ludovic Orban i-a solicitat premierului Dăncilă să nu adopte în forma în care a fost elaborat proiectul ordonanței de urgență conform căreia președintelui Iohannis i se interzice să se implice.

Pe aceeași temă

Printre altele, în declarațiile făcute joi la Brăila, Orban trimite la scenariul împiedicării șefului statului de a se implica în campania pentru referendum, dar și la modul în care va decurge monitorizarea prezenței la vot în timp real, atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendum.

„O somez public, repet, pe persoana care exercită formal funcția de prim-ministru, pentru că probabil în realitate 90% din deciziile pe care le ia nu îi aparțin și sunt ordine primate de la Dragnea sau și mai rău, de la Vâlcov, să nu intre în capcana pregătită de planificatorii ticăloși ai PSD-ului și să nu adopte aceste modificări prin Ordonanțe de Urgență, să ceară o consultare cu toate partidele implicate în procesul electoral pentru a stabili forma finală a textului Ordonanței de Urgență”, arată, printre altele, Ludovic Orban.

Principalele declarații făcute, joi, de Ludovic Orban, la Brăila:

  • Primul subiect este legat de proiectul de Ordonanță pregătit de PSD împreună cu președintele pus de PSD la Autoritatea Electorală Permanentă, Ordonanță care are ca obiectiv modificarea legislației electorale, în special în ceea ce privește referendumul.

  • O somez public pe Viorica Vasilica Dăncilă să nu accepte proiectul de Ordonanță în forma în care este înaintat spre Guvern, să modifice câteva prevederi, care sunt extrem de grave, care încalcă prevederile constituționale, încalcă principiile democrației și calcă în picioare drepturile fundamentale ale românilor.

  • Prima solicitare este de a elimina articolul care interzice autorităților publice, repet autorităților publice să se implice în campania pentru referendum.

  • Această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite Președintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea penibilă care este furnizată de inițiatori în cuprinsul expunerii de motive este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneția, care într-adevăr face o referire la interdicție, dar folosește sintagma Autorităților Administrației Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică referirea Comisiei de la Veneția este legată strict de Guvern, iar sintagma Autoritățile Publice se referă la toate autoritățile publice din România, inclusiv la Președinte.

  • PSD încearcă să-l cenzureze pe Președintele României. Vă dați seama dacă ei au în cap o asemenea prostie, să-și imagineze că pot să cenzureze Președintele României, care este inițiatorul acestui referendum și care are dreptul constituțional de a fi implicat în acest referendum pe care l-a inițiat, cam cum gândesc acești indivizi despre libertatea de exprimare a fiecărui cetățean român, a fiecărui jurnalist din România.

  • A doua prevedere care este, de asemenea, gravă, este modificarea cvorumului la referendum prin introducerea acestui cvorum a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

  • Și aici, vă spun clar, că această prevedere neconstituțională pentru că există decizie la CCR din 2013, care spune foarte clar că este neconstituțională. Orice modificare, care se adoptă cu mai puțin de un an înainte de un referendum.

  • Este o decizie a CCR dată în 2013. Înțelegem care este de fapt miza pentru că PSD este disperat să împiedice cu orice preț exprimarea cetățenilor la referendumul convocat de Președinte.

  • Întrebările puse de Președinte fiind întrebări la care, cel puțin în toate studiile noastre, susținerea pentru referendumul inițiat de Președinte este de peste 90% din populația României, adică 93% din populația României susține interzicerea amnistierii și grațierii a faptelor de corupție și 92% susține interzicerea de a reglementa prin OUG în domeniul justiției.

  • Într-un fel este normal pentru că de când au venit la putere, în orice Ședință de Guvern există riscul să se mai emită o OUG, care să calce în picioare independența justiției, să nu pună în conflict cu Uniunea Europeană, să calce în picioare principiile și valorile care stau la baza statului de drept, prevăzute în articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene și de asemenea, să încalce liberul acces al cetățeanului și să încerce să politizeze, practic, toate structurile justiției.

  • O a treia prevedere, care este introdusă în mod parșiv în cuprinsul proiectului de Ordonanță este legată de introducerea unei proceduri complet stupide, conform căreia președintele fiecărei secții de votare trebuie să-i întrebe pe cetățeni dacă votează și la referendum și la europarlamentare.

  • Este clar că în condițiile în care președinții secțiilor de votare sunt desemnați cu o posibilă implicare a AEP-ului, care este condus de un taliban PSD-ist, este posibil ca mulți președinți de secții de votare, care mulți dintre ei, probabil ocupă și funcții publice sau sunt în magistratură deși cei mai mulți, știți cel mai bine, mai ales în urbanul mic și în rural, sunt oameni cu studii juridice sau cu studii superioare care sunt mulți angajați în sectorul public și asupra cărora se pot exercita presiuni și este clară tentativa PSD ca prin intermediul președinților de secții de votare pe care îi controlează, să inhibe votul cetățenilor la referendum prin introducerea unei proceduri aberante. Omul când vine la secția de votare trebuie să ceară, buletin de vot pentru europarlamentare, buletin de vot pentru referendum.

  • În momentul în care președintele secției de votare pune întrebarea, practic este clar că această întrebare poate fi pusă într-un asemenea mod în care poate să-l determine pe cetățean să nu ia buletin de vot la referendum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22