Orban, negocieri decisive cu Pro Romania pentru investirea Guvernului PNL de către Parlament

Laurentiu Gheorghe | 23.10.2019

Premierul desemnat, Ludovic Orban, trebuie să trimită până joi la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare. Miercuri, la ora 12, are negocieri cu Victor Ponta pentru a-și securiza voturile.

Pe aceeași temă

Ludovic Orban a discutat marți cu ALDE, PMP, UDMR și USR, iar miercuri, la ora 12.00, urmează o ultimă rundă de negocieri cu Pro România, care are 32 de voturi în Parlament.

Orban a spus, în weekend, că va depune în Legislativ propunerile de miniștri și programul guvernului său „joi-vineri”, dar avocatul Toni Neacșu a explicat că termenul constituțional de zece zile se va îndeplini joi, ora 24.00. „Dacă până joi premierul desemnat nu înregistrează la Parlament atât programul de guvernare cât și lista completă a Guvernului candidatura sa va fi considerată respinsă, iar Președintele va trebui să facă o nouă nominalizare”, a spus Neacșu.

După prima rundă de consultări cu premierul desemnat, liderul Pro România, Victor Ponta, anunţase că va reveni la discuţii dacă partidele de dreapta ajung la un acord asupra susţinerii Guvernului.

„Noi suntem un partid nou, mic, de centru stânga, care însă avem un obiectiv mare: să reprezentăm şi să apărăm interesele electoratului de stânga care din păcate a fost trădat de PSD. Aşa încât discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de aşa ceva. (...) Sunt cinci partide de dreapta – PNL, USR, PMP, ALDE şi UDMR. Ar trebui să să se înţeleagă ei cinci”, a declarat Victor Ponta, joi, explicând că Ludovic Orban ar trebui să procedeze ca la moţiunea de cenzură, să vadă exact, pe bază de semnătură, ce parlamentari votează.

„Dacă le trebuie voturile de la Pro România, mai discutăm”, a mai spus Ponta.

Marţi, Ludovic Orban a avut discuţii cu reprezentanţii ALDE, PMP, UDMR şi USR, cu majoritatea ajungând la un consens.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, marţi, după discuţiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formaţiunea va susţine Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuţiile privind cele 12 condiţii şi cerinţe pe care ALDE le-a formulat.

"Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor", a spus Tăriceanu.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că şansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt "serioase, bune", dar trebuie văzute programul de guvernare şi lista miniştrilor.

"Aşteptăm ziua de joi, vineri, când va depune programul şi lista şi vom lua o decizie după ce cunoaştem toate aceste elemente, probabil că săptămâna viitoare sau când se va apropia votul pentru acest guvern. În principiu, a fost o discuţie constructivă, bună, pozitivă şi sunt optimist, adică sunt realist, spre optimism", a afirmat el.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, marţi, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua „o decizie finală de susţinere a învestiturii acestui guvern”.

„Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînţeles urmând să vedem şi lista miniştrilor", a spus Barna, menţionând că "suntem foarte aproape de această susţinere".

De asemenea, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, Barna a spus că sunt ”şanse rezonabile” ca Guvernul Orna să fie învestit de la prima încerxare.

”Se constituie o majoritate similară ca la moţiune, care pare că poate obţine acel 233 de voturi necesar pentru învestirea Guvernului”, a spus Barna.

Singurul care nu s-a arătat mulţumit de discuţiile cu premierul desemnat a fost liderul PMP, Eugen Tomac.

Tomac crede că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au decis în numele premierului desemnat Ludovic Orban ca PMP să nu participe la această guvernare.

De asemenea, prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a anunţat, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24, că lista cu propunerile de miniştri va fi gata vineri.

Ea a precizat că iniţial s-a pornit cu 6-7 nume de persoane care ar putea prelua fiecare minister, ulterior ajungându-se la trei nume. ”Pe unele portofolii există deja conturat un nume”, a spus Turcan, refuzând să precizeze dacă numele său se află sau nu pe listă.

Lista ministerelor și a miniștrilor așa cum este ea discutată în acest moment, conform HotNews.ro:

  1. Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene și cel al Românilor de pretutindeni) - Bogdan Aurescu

  2. Ministerul Afacerilor Interne - Laurențiu Leoreanu (pe listă era anterior și Marcel Vela)

  3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă

  4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu (pe listă figurau anterior și Lucian Heiuș și Bogdan Iulian Huțucă)

  5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul) - Virgil Popescu (pe lista inițială figura și Ion Ștefan)

  6. Ministerul Dezvoltării - Raluca Turcan (pe listă figura inițial și Robert Sighiartău)

  7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu (pe listă figura și Ioan Cupșa)

  8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros (pe listă figurau anterior și Emil Dumitru și Nicolae Giugea)

  9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru

  10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) - Costel Alexe

  11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) - Monica Anisie

  12. Ministerul Fondurilor Europene - un independent

  13. Ministerul Tineretului și Sportului - Sorin Moldovan

  14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) - Lucian Bode

  15. Ministerul Culturii - Liviu Brătescu

  16. Ministerul Sănătății - Horațiu Suciu (în calcul fusese luat și Vasile Rîmbu)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22