Orban: Nu ne dorim să reimpunem nicio nouă restricție, dar avem nevoie de cooperarea fiecărui român

Laurentiu Gheorghe | 16.07.2020

Premierul Ludovic Orban a fost joi după-amiază la Parlament pentru a-i convinge pe senatori să voteze legea privind carantina și izolarea, el spunând că are încredere că actul normativ va fi adoptat joi.

Pe aceeași temă

El a mai declarat la plecare că, chiar dacă proiectul Guvernului a fost modificat semnificativ de către parlamentari, forma la care s-a ajuns le va permite autorităților să acționeze eficient împotriva pandemiei. „Sper că au fost eliminate orice chichițe pentru a evita atacarea la Curtea Constituțională”, a afirmat premierul.

„Sigur ca legea a fost modificată față de proiectul depus de guvern, sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Este totuși o formă care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului. Am încredere că azi vom avea legea care să ne dea toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene în lupta cu pandemia”, a declarat Orban, la Parlament.

Ludovic Orban n-a mai rămas la Senat, joi, la votul final pe legea carantinării și izolării, care urmează să aibă loc în plenul Senatului, cameră decizională în acest caz. Premierul a declarat că i-a explicat lui Robert Cazanciuc, președintele interimar al Senatului, că nu poate să rămână la dezbateri pentru că are ședință de guvern.

Joi, la ora 17:00, Comisia juridică nu adoptase încă raportul în legătură cu legea privind carantina şi izolarea, așa că ședința plenului Senatului, programată inițial pentru ora 12.00 a fost amânată.

Proiectul de lege al Guvernului privind carantina și izolarea a stat 6 zile în Comisia Juridică a Senatului, unde a fost modificat substanțial.

După trei zile de dezbateri și negocieri aprinse, senatorii Comisiei Juridice au votat miercuri noapte pe articole proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. În consens cu reprezentanții Guvernului, senatorii au făcut modificări importante la proiectul de lege inițiat de Executiv și amendat de Camera Deputaților. Dezbaterile în Comisia Juridică au continuat și joi, pentru raportul final.

Proiectul de lege, inițiat de Guvern și amendat în Camera Deputaților, a creat dispute aprinse pe scena politică. PSD a acuzat Guvernul că a trimis un proiect de lege plin de „orori juridice”, care necesită modificarea și îmbunătățirea acestuia în Parlament. Marcel Ciolacu a solicitat prezența miniștrilor la dezbaterile din comisiile parlamentare pentru a pune în consens modificările impuse.

Printre modificările aduse de către senatori se numără posibilitatea ca pacienții să conteste juridic carantinarea sau izolarea, s-au eliminat prevederile privind carantinarea bunurilor, iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

Principalele modificări aduse se senatorii legii carantinei:

  • Izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină

  • Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.

  • Aceștia trebuie să semneze o declarație pe proprie răspundere că respectă carantina și condițiile impuse de DSP. Poliția locală va efectua verificări. Dacă nu se respectă izolarea/carantina la domiciliu acesta este pasibil de amendă sau dosar penal

  • Pacientul confirmat cu un agent patogen va beneficia de o examinare medicală care poate să dureze până la 48 de ore, făcută cu acordul său.

  • Dacă pacientul nu este de acord cu internarea, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească

  • Toate actele administrative cu caracter normativ privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din prezenta lege pot fi atacate de orice persoană interesată cu plângere la instanţa de judecată competentă, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de cinci zile de la publicarea actului în Monitorul Oficial al României şi, respectiv, de la data luării la cunoştinţă a conţinutului actului în cazul nepublicării acestuia în Monitorul Oficial al României

  • Plângerea se formulează în scris si se depune la instanţa judecătorească competentă. Instanţa competentă să soluţioneze plângerea formulată în actele administrative menţionate mai sus este Curtea de Apel, Secţia Contencios administrativ şi fiscal în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii emitente.

  • Izolarea minorului se dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului. Izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică

  • Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate.

  • Ordinele şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau ale persoanei desemnate de acesta se aplică de îndată de autorităţile competente şi se publică pe site-urile oficiale ale MAI, DSU şi IGSU iar autorităţile publice centrale şi locale asigură informarea publică a cetăţenilor din zonele supuse carantinei prin campanii de informare

  • Pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase

  • Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie carantina izolare.Practic, un număr de cadre medicale trebuie să se înscrie pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când este nevoie de ei în situații speciale, sunt solicitați

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22