Pe aceeași temă
"După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități", a declarat Orban, marți, la interviurile HotNews.ro LIVE.
"Măsura a fost introdusă în guvernarea Năstase, când exista o impozitare progresivă. Ea a avut un anumit efect în primii 2-3 ani. De regulă, o facilitate trebuie dată pe o perioadă de timp limitată și cu obiective foarte bine stabilite și apoi se renunță la această facilitate", a declarat liderul PNL.
Ludovic Orban spune că, de fapt, facilitatea nu-și mai produce efectele care au justificat introducerea ei și că principiul echității fiscale trebuie aplicat în politica fiscală a statului, pentru că, altfel, sunt nedreptățite celelalte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit.
"Eu am văzut evoluția sectorului IT din România pentru perioada 2000-2018, comparativ cu evoluția sectorului din Ungaria sau Polonia, unde nu există nicio facilitate fiscală de acest gen și aproape nu există nici diferență. Ceea ce înseamnă că această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă. Oricât de antipatic aș fi unora, nu sunt adeptul unor regimuri fiscale discriminatorii, preferențiale. Există un principiu al echității fiscale, care trebuie aplicat în politica fiscală a scatului. Avem o cotă unică de impozitare de 10%. Acum chiar nu e un cap de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de celelalte 7 milioane de angajati care plătesc impozuit pe venit ca unii ăa nu plătească acest impozit. După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități", a declarat Orban.