Pe aceeași temă
Orban spune că Viorica Dăncilă ”pune în pericol interesele fundamentale ale românilor în domenii de activitate esențiale pentru viața de zi cu zi” prin refuzul de a se conforma prevederilor constituționale care o obligă să solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbării configurației politice a Guvernului”,.
Liderul PNL o acuză pe Viorica Dăncilă că ține ”ostatică” o țară întreagă prin refuzul de a se prezenta în parlament pentru a cere reconfirmarea guvernului după retragerea ALDE de la guvernare.
”Practic, o țară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil care guvernează împotriva voinței românilor, împotriva poporului, împotriva normelor democratice și constituționale potrivit cărora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului”, spune președintele PNL într-un comunicat remis Revistei 22.
Comunicatul președintelui PNL
Guvernul condus de premierul Vasilica Viorica Dăncilă pune în pericol interesele fundamentale ale românilor în domenii de activitate esențiale pentru viața de zi cu zi. De o săptămână de zile refuză să se conformeze prevederilor constituționale care o obligă să solicite votul Parlamentului asupra remanierii guvernamentale ca urmare a schimbării configurației politice a Guvernului.
Practic, o țară întreagă este luată ostatică de un premier iresponsabil care guvernează împotriva voinței românilor, împotriva poporului, împotriva normelor democratice și constituționale potrivit cărora Guvernul este cel supus controlului Parlamentului.
Responsabilitatea pentru disfuncționalitățile care vor apărea este strict a premierului Dăncilă, care este obligată în mod expres de Constituție să ceară votul în Parlament. Responsabilitatea premierului stă și în faptul că nu s-a asigurat că miniștrii demisionari desemnează secretari de stat pentru a exercita atribuțiile curente ale titularului de portofoliu. Este un blocaj determinat de incompetența și habarnismul Vioricăi Dăncilă.
Nimeni altcineva, nici măcar Președintele Klaus Iohannis, nu poate acționa în locul premierului. De altfel, Președintele României nu are nicio obligație constituțională de a numi miniștri, interimari sau titulari, în situația dată. Aceasta, întrucât momentul în care ne aflăm nu este acela al unei simple remanieri, ci al schimbării compoziției politice a Guvernului, în care premierul trebuie să se adreseze direct Parlamentului, și nu Președintelui României. Așadar, poziția Președintelui Klaus Iohannis este perfect justificată de litera și spiritul Constituției.
Mai mult decât atât, premierul trebuia să se prezinte de îndată în Parlament, imediat după eliberarea din funcție a miniștrilor interimari. Chiar dacă în Constituție nu este prevăzut explicit un termen pentru solicitarea votului Parlamentului, singurul reper nu poate fi altul decât cel de 10 zile, referitor la momentul în care un premier desemnat cere votul de încredere al Parlamentului. Asimilarea acestui termen, care este o practică folosită de CCR în astfel de situații, o obligă pe Viorica Dăncilă să se prezinte în Parlament cel târziu luni, 9 septembrie, adică la maximum 10 zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a decretelor pentru eliberarea din funcție a miniștrilor.
Trebuie menționat că termenul de 45 de zile, vehiculat în spațiul public, nu are legătură cu situația juridică din acest moment. Aceasta, pentru că interimatul funcției de ministru nu privește în mod obligatoriu ipoteza vacantării funcției, ci și imposibilitatea exercității atribuțiilor pe o perioadă de maximum 45 de zile, în interiorul căreia titularul poate reveni în exercițiul funcției.
Ca atare, îi solicit premierului Vasilica Viorica Dăncilă să se prezinte de urgență în Parlament pentru a clarifica lipsa de susținere a actualului Guvern, iar în situația în care continuă să tergiverseze acest moment este unica persoană responsabilă pentru consecințele absenței miniștrilor din guvernul său.