Pe aceeași temă
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că în prezent Partidul Naţional Liberal se află pe un trend descendent, undeva la 20-22%, care a început odată cu intrarea în cursa pentru şefia partidului a contracandidatului său, premierul Florin Cîţu.
Orban a fost întrebat ce a dus la scăderea PNL în sondajele de opinie în ultima perioadă, lupta internă din partid sau faptul că actuala coaliţie de guvernare nu a „livrat” atât cât a promis în campania electorală.
„Ştiţi bine că, în primele opt luni de guvernare, orice coaliţie care se formează atunci când există guvern de coaliţie, evident că nu începe cu toate motoarele pornite, este necesară o armonizare, o cunoaştere reciprocă, o permanentă negociere, din cauza asta apar situaţii în care nu există o înţelegere deplină şi nu sunt puse în practică toate obiectivele programului de guvernare care a fost gândi iniţial.
În ceea ce mă priveşte, am anunţat, odată cu depunerea candidaturii şi cu începerea campaniei oficiale pentru prezentarea programului meu politic în faţa filialelor, că îmi doresc ca, odată cu cu debutul acestei campanii, să înceapă şi recredibilizarea PNL, iar toate mesajele pe care le transmit, toate punctele mele de vedere pe care le transmit sunt mesaje constructive, mesaje pozitive, care au darul de a arăta românilor că suntem serioşi, că suntem preocupaţi de a asigura o guvernare performantă (…) şi că indiferent de rezultatul competiţiei interne, PNL îşi onorează angajamentele faţă de cetăţenii români”, a declarat Ludovic Orban duminică, la finalul Colegiului director al PNL Bihor, unde a participat pentru a-şi prezenta moţiunea „PNL – Forţa Dreptei”.
El a respins varianta ca PNL să se situeze în acest moment la 16% în preferinţele electoratului, subliniind că se înregistrează un trend descendent, dar în sondajele de opinie partidul se află la 20-22%.
„Nu există, noi avem cercetări sociologice. Ce este interesant este că, până la momentul intrării în competiţie a domnului prim-ministru Cîţu, PNL a înregistrat o încredere şi o intenţie de vot stabilă, în jur de 26-27% şi, într-adevăr, există un trend descendent, nu avem scorul de 16-18%, în jur de 20-22%, e adevărat, dar am intrat pe trend descendent. (…)
Mie mi se rupe inima că (…) ne confruntăm cu un astfel de fenomen pe care eu îl consider temporar şi am convingerea că vom depăşi această perioadă.
La urma urmei, oamenii aşteaptă din partea noastră să ne concentrăm pe buna guvernare, să avem rezultate, care înseamnă, de fapt, creşterea veniturilor cetăţenilor, creşterea calităţii vieţii, creşterea calităţii serviciilor publice, realizarea obiectivelor de infrastructură şi realizarea principalelor reforme pe care ne-am angajat să le ducem la bun sfârşit”, a declarat Orban.
Fiind întrebat ce condiţii ar trebui să se îndeplinească pentru a inversa involuţia în sondaje a PNL, liderul liberal a răspuns: „Să înceteze atacurile reciproce „.
„Din păcate, unii dintre colegii mei, care au muncit alături de mine pentru a obţine rezultatele în perioada 2017-2020, consideră că pot să-i facă bine lui Florin Cîţu dacă dau toată ziua în mine.
Aici trebuie să demonstrezi că eşti mai bun, în 25 septembrie este o competiţie pentru funcţia de preşedinte al partidului, la congres se alege preşedintele partidului, restul echipei se alege la un Consiliu Naţional care va fi convocat ulterior.
Nu-l ajută cu nimic pe Florin Cîţu faptul că unii din tabăra lui şi chiar şi Florin Cîţu uneori mă critică şi mă atacă de foarte multe ori pe nedrept. Aici trebuie să demonstrezi că eşti mai bun, că ai experienţă mai mare, că eşti mai bine pregătit, că eşti mai corect, că eşti mai muncitor, că ai viziune, că ai obiective, (…) că ai capacitatea de a conduce, de a asigura un management foarte serios pentru partid ca să poţi să îţi atingi obiectivele”, a afirmat Orban.
El a adăugat că în ceea ce-l priveşte, odată cu începutul campaniei din partid, se va referi la ceea ce crede că trebuie făcut în PNL şi cât mai puţin la contracandidatul său.