Orban: Reducerea numărul de ministere, agenții, oficii și autorități, prioritatea noului guvern

Laurentiu Gheorghe | 13.10.2019

Viitorul Guvern, cel mai probabil „PNL sau în jurul PNL”, după cum a spus vineri Iohannis, va fi „mult mai suplu”, cu 16 ministere și mai puține structuri birocratice: oficii, agenții, promite Orban.

Pe aceeași temă

„Prima măsură şi cea mai importantă măsură va fi refacerea capacităţilor administrative ale statului prin atragerea şi promovarea în interiorul acestor instituţii a oamenilor competenţi, pe baza profesionalismului, meritocraţiei, precum şi evaluarea obiectivă a activităţii fiecărui angajat din instituţiile publice.

Un guvern mult mai suplu, 15, maximum 16 ministere, reducerea numărului de structuri birocratice, oficii, agenţii, autorităţi de toate felurile”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban, sâmbătă seară, în Maramureș, citat de Mediafax.

Premierul PNL, funcție pentru care este propus Ludovic Orban, ar urma să fie desemnat de președintele Klaus Iohannis, cel mai probabil, marți.

Potențialul premier a susţinut că elaborarea bugetului pe anul viitor şi negocierea exerciţiului financiar pe anii 2021-2027 cu UE reprezintă cea mai mare provocare. „Evident, avem nişte sarcini importante şi foarte presante; elaborarea bugetului de stat, finalizarea bugetului pe acest an. Sunt mai mult ca sigur că va trebui să mai emitem o rectificare bugetară, astfel încât să menţinem în limite rezonabile deficitul bugetar (...). Un element fundamental pentru următorii şapte ani este negocierea acordului de parteneriat cu Uniunea Europeană pentru exerciţiul financiar multianual 2021-2027.

Sunt domenii pe care le considerăm prioritare şi pe care vrem să alocăm resurse, pentru că obiectivul nostru este să creştem dinamica economică, să atragem investiţii, să întărim infrastructura ca un suport al dezvoltării economice, să reducem disparităţile de dezvoltare care există în anumite regiuni ale ţării, să alocăm resurse pentru creşterea calităţii serviciilor publice, în domeniul sănătăţii, în educaţie, în domeniul asigurării vieţii, siguranţei, proprietăţii private a cetăţeanului", a spus Ludovic Orban.

Orban a mai spus că guvernarea PSD a provocat un dezechilibru al sistemului bugetar care va trebui corectat.

Noua arhitectura a Guvernului PNL - Surse

Din punct de vedere al componenței politice, prima variantă, și cea mai probabilă, este a unui guvern monocolor. A doua variantă este o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să dea partidului condus de Eugen Tomac două ministere. Discuțiile ar urma însă să aibă loc în perioada următoare.

Potrivit unor surse liberale, prima variantă de guvern luată în calcul este unul monocolor, PNL. O a doua variantă ar fi o echipă PNL-PMP, potrivit unor surse din partid, liberalii fiind dispuși să cedeze două portofolii partidului condus de Eugen Tomac, susține HotNews.ro, citând sure liberale. USR, ALDE, Pro România și UDMR au anunțat că nu doresc să intre la guvernare în această etapă.

Reducerea numărului de ministere se va face prin comasare. HotNews.ro anticipează, citând aceleași surse, că Ministerul Afacerilor Externe ar urma să fie comasate Afacerile Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Pentru acesta din urmă se discută chiar transformarea sa în departament în subordinea primului ministru sau trecerea la SGG.

Cercetarea si Inovarea ar urma să treacă la Ministerul Educației, alături de Tineret și Sport. În cazul din urmă, se ia în calcul chiar desființarea ministerului.

De asemenea, Ministerul Economiei ar urma să se unească cu cele ale Economiei, Mediului de afaceri și Turismului. Pentru a evita infringementul prin încălcarea obligației de separare a activităților de producție și transport în sectorul energetic, liberalii iau în calcul trecerea Transgaz și Transelectrica la Ministerul Finanțelor.

Probabila structură a Guvernului PNL:

1. Ministerul Afacerilor Externe ( se comasează Ministerul Afacerilor Europene și, posibil, cel al Românilor de pretutindeni)

2. Ministerul Afacerilor Interne

3. Ministerul Apărării Naționale

4. Ministerul Finanțelor ( preia Transgaz și Transelectrica de la Energie)

5. Ministerul Economiei ( se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul)

6. Ministerul Dezvoltării

7. Ministerul Justiției

8. Ministerul Agriculturii

9. Ministerul Muncii

10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor)

11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării și Ministerul Tineretului și Sportului)

12. Ministerul Fondurilor Europene

13. Ministerul Comunicațiilor

14. Ministerul Transporturilor

15. Ministerul Culturii

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22