Pe aceeași temă
UPDATE - Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că Guvernul sesizează Curtea Constituțională ca să se asigure că toate procedurile la depunerea moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR au fost respectate.
Cîțu a spus că sesizarea va fi depusă chiar miercuri și că trebuie așteptată decizia CCR înainte ca moțiunea să intre în dezbaterea Parlamentului.
„Deciziile de azi se referă la legalitate. Nu ne opunem ca un partid parlamentar să depună moțiune de cenzură. Vrem să ne asigurăm că toate procedurile sunt respectate din punct de vedere al legalității. Să minți că ai depus nelegal niște semnături este inadmisibil. Decizia Curții Constituționale este sigura care poate să ne spună. După ce se îndeplinesc condițiile de legalitate vom lua o decizie ce vom face. Trebuie să avem o decizie a CCR, azi este a fost depusă acțiunea. Ce ne ne facem dacă participăm la această mascaradă și aflăm că totul a fost ilegal?”, a afirmat Florin Cîțu după ședința Biroului Permanent Național al PNL convocat de aripa Cîțu.
Președinții celor două camere au anunțat oficial într-o informare convocarea plenului reunit al Camerei Deputaţilor și Senatului în data de 9 septembrie 2021, ora 16,00 pentru prezentarea Moţiunii de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura ~ansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să plece!”.
Documentul enumără nu mai puțin de patru decizii ale Curții Constituționale care obligă la respectarea termenului de 5 zile de la depunerea moțiunii pentru dezbaterea și votarea acesteia. USR PLUS și AUR au depus moțiunea de cenzură comună vineri seara.
Tabăra Cîțu a anunțat deja că va sesiza Curtea Constituțională în cazul în care va fi convocat plenul, pe motiv că doar Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au dreptul legal să voteze calendarul moțiunii de cenzură.
PNL susține că doar conducerea Parlamentului poate stabili calendarul moțiunii iar președintele Camerei Deputaților nu are atribuții în acest sens, motiv pentru care ar urma să sesizeze CCR pe conflict între instituțiile statului (Guvern- Parlament).
Suplimentar, premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri dimineață, că a convocat o ședință a conducerii PNL pentru a stabili sancționarea oricărui parlamentar liberal care acționează împotriva propriului guvern.
Demersul lui Ludovic Orban îl pune în dificultate pe Florin Cîțu, care a încercat să tergiverseze discutarea moțiunii de cenzură până la Congresul PNL pentru a nu pune în pericol alegerea sa la schimb cu programul PNDL3 de 50 de miliarde de lei, oferite la schimb liderilor locali ai PNL care-l vor alege.
Președintele Camerei Deputaților a invocat respectarea legilor și a Constituției după ce, timp de patru ședințe ale Birourilor Permanente Reunite, nu s-a asigurat cvorumul pentru a se discuta calendarul moțiunii de cenzură.
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a prezentat, marți, o decizie din 2010 a Curții Constituționale care obligă Parlmanetul să respecte termenul de cinci zile pentru prezentarea și dezbaterea unei moțiuni de cenzură. Orban a anunțat că astăzi va comunica guvernului moțiunea de cenzură pentru ca ea să poată fi prezentată și dezbătută în plenul Parlamentului.
Moțiunea de cenzură a fost trimisă Guvernului
Orban a citat din motivarea deciziei CCR 1525 din 24 noiembrie 2010, potrivit căreia ”împiedicarea prezentării și refuzul dezbaterii moțiunii de cenzură sunt contrare Constituției, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posiblității opoziției de a angaja asumarea răspunderii.”
”Am obligația să respect constituția și legile țării, ca atare derularea calendarului moțiunii de cenzură este obligatorie. Azi voi comunica guvernului imediat după ședință moțiunea de cenzură. Am primit la cabinetul parlamentar”, a declarat Orban.
Fragment din decizia CCR
În consecinţă, împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii.
Astfel, în cauza de faţă, Curtea reţine că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în şedinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevăzut de art. 78 alin. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară. Mai mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie. În acest mod opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima şi controlul parlamentar este lipsit de eficienţă. Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept.Context
PNL ia în calcul să atace la Curtea Constituțională înștiințarea privind calendarul moțiunii de cenzură, în cazul în care președintele Camerei Deputaților o va trimite azi la Guvern în cazul în care conducerea Parlamentului nu va lua din nou o decizie din lipsă de cvorum.
A patra ședință a conducerii Parlmentului nu s-a ținut, marți, din cauză că PSD, PNL și UDMR au lipsit din nou de la ședință, a anunțat co-președintele AUR, George Simion. El susține că au fost prezenți doar 9 din cei 26 de membri ai Birourilor Permanente.