Pe aceeași temă
Principalele declarații după negocierile de azi ale liderilor politici:
Victor Ponta (Pro Ro): Dacă mai au nevoie de noi, discutăm
Kelemen Hunor (UDMR): Asigurare în scris că alegerea primarilor rămâne într-un singur tur
Călin Popescu Tăriceanu (ALDE): Le-am lăsat celor de la PSD, pardon, PNL, (lista cu 12 condiții – n.r.) s-o studieze
Ludovic Orban (PNL): Eu am încrederea că se va vota învestirea guvernului
La finalul consultărilor de joi, Ludovic Orban a declarat că se conturează tot mai clar ipoteza unui guvern PNL monocolor. Concesia apare pentru anumite portofolii mai sensibile care ar putea fi repartizate unor independenți cu expertiză în domeniu.
„Opțiunea exprimată de ALDE pentru guvern monocolor este și opțiunea noastră. La alte nivele suntem deschiși unor experți, unor oameni competenți sau unor soluții care pot fi propuse de partenerii noștri”, a declarat Orban, după discuțiile cu Tăriceanu, ultimul venit la negocieri azi.
Nici unul dintre liderii celor trei partide care au votat moțiune de cenzură nu se mai arată acum dispuși să susțină investirea unui guvern PNL dacă nu li se dau asigurări că nu le vor fi afectate interesele electorale proprii.
Ponta vrea listă cu semnături
Primul la negocierile de azi a fost liderul Pro România, Victor Ponta care nu a stat mult fiind nemulțumit de oferta actuală a lui Orban: „Dacă mai au nevoie de noi, discutăm”, a spus la ieșire Ponta.
Pro România nu s-a decis să susțină guvernul Orban, a adăugat el, dar nici nu exclude acest lucru dacă îi vor fi acceptate cererile dintre care cea mai importantă, alegeri anticipate odată cu cele locale.
„Nu cred că de mine depindeau, sunt cinci partide de dreapta. De-asta am și amânat discuția o săptămână. În primul rând ar trebui să se înțeleagă ei cinci. I-am spus: De ce nu faceți, dle Orban, cum ați făcut la moțiune? Dați drumul la listă și vedeți câte semnături sunt. Dacă mai au nevoie doar de semnăturile noastre, discutăm”, a spus Victor Ponta, după întâlnirea cu Ludovic Orban.
Orban, un optimist incurabil
Președintele PNL spune că situația actuală e diferită față de cea de la moțiune de cenzură și că nu sunt necesare liste de semnături: „Vă dați seama că noi purtăm discuții oficiale cu reprezentanți autorizați ai conducerii formațiunilor politice care sunt partenere. Eu nu pot să le cer, dacă există o decizie politică din partea partenerilor noștri de a susține guvernul eu nu pot să le cer să semneze. Dacă decizia politică este de a susține guvernul, eu am încrederea că se va vota învestirea guvernului. Nu mai suntem în situația votului de la moțiune”.
Totuși, Orban se arată mai optimist decât Ponta că se va ajunge la o înțelegere: „Exact ca la moțiunea de cenzură, este necesară participarea tuturor partenerilor pentru a garanta 100% învestirea guvernului. Voi face tot ce este necesar, voi arăta întreaga deschidere și disponibilitate la dialog și la înțelegere. Dacă unul dintre partenerii care au contribuit la moțiune ar ajunge să ia o decizie să nu sprijine guvernul, deși eu nu pot să-mi imaginez o asemenea situație – repet, a nu învesti guvernul înseamnă menținerea la putere a guvernului demis Dăncilă”, a mai spus Ludovic Orban.
Hunor: Nu am promis sprijin. Nu avem încredere
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat, joi, la finalul discuțiilor cu liberalii pentru formarea Cabinetului Orban, că Uniunea nu a promis sprijin și că urmează ca discuțiile să continue, pentru că nivelul de încredere între PNL și UDMR este scăzut. Printre condițiile enunțate ar fi bugetul de stat pe anul viitor și eliminarea ordonanțelor de urgență în privința legilor justiției și a legislației electorale.
„Nu am promis sprijin, am spus că vom discuta cu grupurile noastre pentru că nivelul de încredere între PNL și UDMR este la un nivel scăzut din cauza a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani”, a spus liderul UDMR.
Kelemen Hunor a mai spus că UDMR consideră că cea mai bună soluție ar fi încheierea unui acord scris PNL-UDMR, dacă va fi cazul, deși experiența politică de 30 de ani arată că acesta nu reprezintă o garanție a respectării unei înțelegeri.
”Din punctul nostru de vedere cea mai bună soluție ar fi un acord scris, am discutat, astăzi nu am luat nicio decizie”, a declarat Kelemen.
Condițiile UDMR:
fără ordonanțe de urgență în ceea ce privește legile justiției, legile electorale și fără asumarea răspunderii
ajungerea la un numitor comun privind rectificarea bugetară
prezentarea proiectului de buget de stat pentru 2020 până în 10-15 decembrie, bazat pe investiții
6% din PIB pentru educație, inclusiv pentru investiții în educație
Tăriceanu: Avem o listă cu 12 condiții
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, după întâlnirea cu liderii PNL, că a venit la discuții cu 12 condiții, între care sunt unele asupra cărora nu negociază, cum este solicitarea ca PNL să formeze un guvern monocolor.
Principalele declarații ale lui Călin Popescu Tăriceanu:
Am venit pregătiți cu un document în 12 puncte care sintetizează principalele cerințe
Ele reprezintă condițiile pe care noi le punem pentru a acorda votul viitorului guvern, între care menținerea cotei unice de impozitare, reținerea de a da OUG în domeniul justiției, continuarea proiectelor majore de infrastructură care sunt începute, care sunt în curs de derulare. Am cerut în mod explicit PNL să formeze un guvern monocolor, aceasta fiind o condiție foarte serioasă. Am cerut să se continue listarea la bursă a Hidroelectrica.
Le-am lăsat celor de la PSD, pardon, PNL, să le studieze și vom avea o nouă discuție la începutul săptămânii viitoare pentru a trage o concluzie definitivă.
Sunt chestiuni asupra cărora nu negociem, de exemplu guvern monocolor. (…) Am înțeles că cei de la PMP vor să intre în Guvern. Nu mi se pare normal ca la 30 de ani de la căderea comunismului să avem la guvernare turnătorii securității reprezentați de dl Petrov.