Pe aceeași temă
După ce vor fi ridicate restricțiile și companiile vor putea să-și reia activitatea, Guvernul ar putea să susțină o perioadă plata angajaților care revin din șomaj tehnic, astfel încât angajatorul să fie încurajat să nu-i concedieze definitiv, a explicat Ludovic Orban.
Premierul a și avansat procentaje cuprinse între 35% și 41,5% suma cu care Guvernul ar putea să contribuie la salariul fiecărui angajat care se reîntoarce la muncă. Cifra de 41,5% reprezintă cota parte din salariul brut pentru contribuțiile sociale și impozitul pe venit, a subliniat Orban.
Această măsură se va aplica şi firmelor care angajează persoane care nu aveau un loc de muncă, fără să fie în şomaj tehnic.
„De asemenea vom genera măsuri active nu numai pentru persoanele care erau în şomaj tehnic, ci şi pentru cele care astăzi nu au loc de muncă. Vom sprijini companiile să angajeze oameni care astăzi nu au loc de muncă, de asemenea cu măsuri active. Aceste măsuri vor varia în funcție de anumite criterii, precum cele de vârstă. Persoanele de peste 50 de ani sunt mai greu de angajat pentru că firmele preferă să angajeze persoane mai tinere, vom mări alocarea pentru angajarea persoanelor de peste 50 de ani.
Guvernul vrea să schimbe șomajul tehnic cu o «măsură activă» prin care să plătească o parte din salariu angajaților care revin la muncă”, a mai declarat Ludovic Orban.
„Vom deconta o parte din bugetul folosit pentru măsurile active din fonduri europene, restul va fi din buget (...) Va trebui să mai plătim șomajul tehnic pentru cât timp mai sunt restricții pentru anumite companii”, spune premierul.
În prezent sunt peste 1,2 milioane de persoane care au intrat în șomaj tehnic sau au rămas fără job de la declararea stării de urgență.
„Măsura pentru cei cu profesii liberale (persoană fizica autorizată sau independentă) nu prea a fost utilizată. Am avut în plată aproape 60.000 de beneficiari”, a declarat premierul în legătură cu indemnizațiile oferite pentru o anumită categorie de profesioniști.