Orban: Vom prelungi starea de alertă dacă nu apar ameliorări. Weber a pierdut legătura cu poporul

Redactia | 10.08.2020

Guvernul va prelungi starea de alertă dacă nu apar ameliorări sau reduceri semnificative în ceea ce privește numărul cazurilor zilnice de infectare cu coronavirus, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Pe aceeași temă

”Orice decizie va ține cont de contextul epidemiologic”, a spus Orban, cu privire la posibilitatea prelungirii stării de alertă care expiră pe 17 august. El a spus, însă, că în momentul de față nu se află în analiză nicio nouă restricție.

Orban a spus că este șocat de sesizarea făcută de către Avocatul Poporului la Curtea Constituțională împotriva legii carantinei și spune că Renate Weber a pierdut legătura cu societatea și cu poporul și ”nu îi pasă de sănătatea românilor”.

”Readuc aminte că, urmare a sesizării Avocatului Poporului și a deciziei CCR, autoritățile executive și autoritățile sanitare nu au avut la dispoziție nicio măsură pentru limitarea răspândirii virusului vreme de trei săptămâni. Este vorba de zeci de mii de români care fie au fost infectați, fie puteau fi infectați. Nu am putut dispune nicio măsură, decizia a dus la creșterea numărului de decese. Să ataci din nou legea la CCR îmi arată că Avocatul Poporului a pierdut legătura cu societatea și cu poporul, că nu-i pasă de sănătatea românilor. Mi se pare o acțiune împotriva vieții și sănătății românilor”, a subliniat Ludovic Orban.

Legea contestată de Avocatul Poporului Renate Weber la CCR permite autorităților să interneze persoanele infectate și să carantinzeze localitățile cu număr mare de cazuri de coronavirus, prim-ministrul a spus că a fost șocat de contestarea actului normativ.

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu privire la internarea obligatorie de 48 de ore a celor depistați cu Covid-19 și detașarea cadrelor medicale, deși legea a fost votată si de PSD.

Premierul Ludovic Orban s-a arătat revoltat de inițiativa lui Renate Weber (ALDE) și a declarat în debutul ședinței de guvern de azi că acțiunea Avocatului poporului reprezintă „atac împotriva intereselor fundamentale ale României”.

După ce 3 săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare sau de carantinare a pacienților diagnosticați ca fiind pozitiv, mii de cetățeni, pe lângă asta n-am avut nicio posibilitate să luăm nicio măsură pentru a izola persoanele de contact, după ce s-a văzut ce efecte dramatice a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului recidivează și atacă și o lege care a fost adoptată de Parlament în urma deciziei CCR, tot la sesizarea Avocatului Poporului. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcție pe care personal nu o înțeleg, iar persistența în a ataca legi fundamentale care permit Guvernului și autorităților sanitare să lupte împotriva epidemiei și să protejeze viața și sănătatea cetățenilor mie deja mi se pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României”, a afirmat Ludovic Orban.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a depus, vineri, la Curtea Constituțională o excepție de neconstituționalitate a art. 8 alin. (3)-(9) cu referire la sintagma „izolarea într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare” și a art. 19 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.

Renate Weber contestă articolele din lege care se referă la internarea obligatorie a pacienților cu COVID-19 într-o unitate sanitară pentru 48 de ore și la detașarea personalului medical.

În sesizarea către CCR, Weber susține că măsura internării obligatorii, care are trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie „o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate”. Ea critică și faptul că, deși internarea obligatorie poate fi contestată în instanță, judecătorul poate dispune doar anularea deciziei, nu și o măsură mai puțin restrictivă.

„Prin urmare, legiferând obligativitatea izolării obligatorii ca măsură de prim resort, fără reglementarea posibilității înlocuirii acesteia cu un grad de severitate mai scăzut, statul eșuează atât în obligația sa de a apăra sănătatea publică (prin punerea în libertate a unei persoane contagioase, fără aplicarea unor restricții domiciliare, în situația infirmării măsurii izolării în unitatea sanitară), cât și în obligația constituțională de a reglementa măsura izolării obligatorii ca măsură de ultim resort”, susține Renate Weber.

În ceea ce privește detașarea personalului medical, Avocatul Poporului susține că, în forma reglementată de legea carantinei, aceasta excede prevederile Codului Muncii, care stabilesc acordul angajatului. În plus, spune Renate Weber, respectivele prevederi din lege sunt impredictibile și lasă loc arbitrariului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22