Ordonanța 9, care dă liber la cheltuieli fără limită în sistemul de stat, votată de Senat

Dora Vulcan | 06.03.2017

O nouă ordonanţă controversată a trecut luni de Senat: OUG 9, care dă dreptul instituţiilor să cheltuie bani chiar dacă depăşesc bugetul. Legea a trecut în forma Guvernului, fără ca aleşii să-i aducă vreo modificare, chiar dacă Opoziţia n-a fost de acord.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

OUG 9/2017 conţine un articol prin care se suspendă până la 1 ianuarie 2018 o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice. Printre acestea se află şi obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului să nu poată fi depăşite de către ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete să se facă numai în limita creditelor bugetare aprobate.

 

 

 

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum și modificarea și completarea unor acte normative a fost adoptat luni în plenul Senatului cu 64 de voturi pentru și 41 împotrivă, în forma Guvernului.

 

 

Opoziţia a criticat această măsură, iar PNL a depus în Senat un amendament prin care aceste derogări să fie eliminate. Amendamentul, susţinut de USR şi PMP, a fost însă respins, cu doar 4 voturi "pentru" şi 5 voturi "împotrivă", precum şi o abţinere. Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a cerut adoptarea unui amendament prin care să fie majorate salariile angajaţilor instituţiilor din domeniul mediului, însă şi acest amendament a fost respins, în favoarea sa exprimându-se doar PNL şi PMP, precum şi senatorul ALDE Sorin Cîmpeanu, transmite Digi 24.

 

 

Legea de aprobare a OUG 9 va ajunge la votul final al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

 

 

 

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat, luni, că formaţiunea pe care o conduce a depus o solicitare la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor pentru audierea în Parlament, pe 6 martie, a prim-ministrului Sorin Grindeanu în legătură cu ordonanţele de urgenţă 6 şi 9 care, în opinia liberalilor, sunt la fel de grave precum OUG 13, dar cu impact economic.

 

 

 

Odonanța a primit anterior aviz pozitiv și de la Comisia de buget, finanțe și de la cea administrație publică. Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, sesizată pe fond, a propus raport de admitere cu amendamente respinse, a menționat în cadrul dezbaterilor senatorul PSD Ion Rotaru, președintele comisiei.

 

 

 

Senatorul Traian Băsescu a precizat că PMP va vota împotriva acestei legi de adoptare a Ordonanței 9. "Vreți să suspendăm cu totul disciplina în finanțele publice locale? (...) Abia s-a făcut puțină rigoare în utilizarea banilor publici în administrația locală și centrală", a declarat Traian Băsescu în plenul Senatului. El i-a îndemnat pe senatori să nu facă "un pas înapoi" prin adoptarea acestei ordonanțe, transmite Agerpres.

 

 

 

La rândul său, senatorul PNL Carmen Hărău a susținut că articolul 5 din Ordonanța 9 anunță practic disponibilizări în administrație. "Sper că nu intenționați să dați foc la țară ca să vă țineți de cuvânt", a spus ea, adresându-se reprezentanților PSD și ALDE. Carmen Hărău a făcut un apel către senatori, în numele PNL, să nu voteze "această trăsnaie".

 

 

 

Senatorul UDMR Cseke Attila a afirmat că Ordonanța 9 are și câteva prevederi legate de creșteri salariale pe care Uniunea le salută. El a ridicat totuși problema articolului 5 din actul normativ, în care se spune că numărul maxim de posturi din autorități și instituții publice se va stabili cu condiția acoperirii integrale a salariilor pe anul în curs, în limita cheltuielilor de personal. Parlamentarul UDMR a întrebat în plenul Senatului dacă s-a făcut o analiză a acestei situații, ca nu cumva să se facă ulterior disponibilizări.

 

 

 

Grupul USR a anunțat că nu susține această ordonanță. Senatorul USR Raluca Presadă a declarat că OUG este "o altă ordonanță de urgență a Guvernului Grindeanu care aruncă România în haos" și care "duce la o cheltuire nesăbuită a fondurilor publice".

 

 

Senatul a votat legea de aprobare a OUG 9/2017 în calitate de primă Cameră sesizată.

 

 

 

În urmă cu trei săptămâni, liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, solicita majorității PSD-ALDE dezbaterea în procedură de urgență în Parlament și respingerea OUG 9/2017, pe motiv că prin acest act normativ "se elimină din Legea finanțelor publice limitele creditelor de angajament și interdicția de a schimba destinația banilor". 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22