Ordonanța privind amânarea plății ratelor, masacrată de PSD în Senat: Se elimină garanția Statului

Laurentiu Gheorghe | 08.04.2020

PSD a modificat OUG 37/2020 privind amânarea plății ratelor în sensul legii populiste inițiate de ei: fără costuri pentru debitori, oricine poate cere amânarea ratelor și eliminarea garanției Statului

Pe aceeași temă

Social-democrații au eliminat din textul ordonanței articolul care prevedea garanția statului pentru plata ratelor către bancă, astfel că cei care își suspendă plata ratelor riscă să rămână fără locuință, dezvăluie HotNews.ro

Cursa populistă în care s-a lansat PSD în vederea câștigării alegerilor parlamentare din toamnă, a făcut ca la ora actuală să avem o ordonanță (OUG 37/2020) care a intrat deja în vigoare, o lege care omodifică radical și a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților, cameră decizională, și o alta votată în Parlament dar contestată la Curtea Constituțională, toate vizând posibilitatea amânării plății ratelor la creditele imobiliare.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunțat încă de săptămâna trecută că ordonanţa PNL va fi amendată de social-democraţi şi aliniată cu proiectul de lege depus de aceştia.

„La Parlament cred că mă pricep cel mai bine. Ordonanţele de urgenţă ale domnului Orban au venit în Parlament. Le vom modifica tot în sensul legilor pe care le-am convenit cu celelate forţe politice şi le vom trimite la promulgare. Ar fi în noaptea minţii ca dl Orban să atace şi ordonanţele date de către dânsul”, a spus Marcel Ciolacu.

Actul normativ a fost votat de 85 de senatori, iar 26 au votat împotrivă. Acesta urmează să fie dezbătut şi votat şi în Camera Deputaţilor.

Oficialii Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituția prin care Statul ar fi urmat să garanteze că debitorii nu-și vor pierde casele luate pe credit s-au arătat devastați de decizia Comisiilor senatoriale. „Cum să elimini singura certitudine a unui om că nu-și va pierde locuința dacă își suspendă rata timp de 9 luni? Până acum avem 27 de bănci care ne-au notificat faptul că vor intra în acest program. Asistăm la un paralelism legislativ. Această Ordonanță este singurul program care are avizul Băncii Naționale. Și, odată ce am dat drumul acestui program- repet, care are avizul BNR- oamenii pot cere amânarea plății ratelor”, spune pentru HotNews.ro un membru al boardului FNGCIMM.

Bancherii sunt și ei confuzi pentru că nu știu la ce să se aștepte. ”Dintr-o inițiativă pe care am discutat-o cu toți cei interesați și am căzut de acord, acum vedem cum lucrurile se schimbă radical. Inițial au spus că Statul va garanta, dar ceea ce vedem acum este intenția de a lăsa creditorii în off-side. Zilele acestea am primit și solicitarea FNGCIMM de a veni și semna contractele cu ei. E mai degrabă un "concurs de frumusețe" electoral, in care PSD va veni si va propune pomeni pentru tot poporul. Iar clientul care vrea să-și suspende ratele, ce să facă acum: să depună cererea sau să aștepte o viitoare decizie a Curții Constituționale (dacă va fi sesizată)? Și dacă decizia CCR se lasă așteptată iar timpul în care poți depune cererea expiră?”, se întreabă retoric un bancher.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22