Organizatia GRAUR, apel catre Ministerul Educatiei: Universitatile sa nu fie FINANTATE luand in calcul si lucrarile PLAGIATE

P.c. | 06.03.2015

Pe aceeași temă

Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) a facut un apel catre Ministerul Educatiei in care cere sa nu se mai finanteze universitatile tinand cont si de lucrarile plagiate. In plus, GRAUR cere ca autorii sau coautorii unor opere plagiate sa nu mai poata fi directori de proiecte cu finantare publicaAsociatia GRAUR a realizat platforma Indexul Operelor Plagiate in Romania, relateaza Hotnews.

 

UPDATE Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a declarat ca solicitarea Asociatiei Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) "este considerata pertinenta si, pe cale de consecinta, Ministerul Educatiei va transmite catre toate universitatile din tara solicitarea ca, in cursul procesului de raportare a activitatii stiintifice, sa nu ia in considerare acele lucrari care fac obiectul unor suspiciuni rezonabile de plagiat si, in mod evident, sa nu raporteze la finantare sub nicio forma lucrarile unde analiza plagiatului a fost finalizata". 

 

In ceea ce priveste solicitarea asociatiei GRAUR ca nici un autor sau coautor al vreunei opere plagiate sau cu suspiciuni rezonabile de plagiat sa nu fie admis ca director sau responsabil de proiecte cu finantare publica, ministrul Sorin Cimpeanu a declarat ca "este la fel de pertinenta si acesta va face lucrul unei solicitari pe care o trimitem Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCSI)". 
 
Ministrul a declarat ca in acest moment se deruleaza activitatea de autoevaluare a fiecarei universitati, "in baza careia se acorda un procent din finantarea suplimentara, conform metodologiei de finantare pe 2015". 

 

CITITI apelul Grupului pentru Reforma si Alternativa Universitara:

 

"Universitatile nu au dreptul la finantare pentru lucrarile plagiate

 

Asociatia GRAUR din Cluj-Napoca isi continua demersurile active pentru asigurarea integritatii si corectei gestiuni a banului public in institutiile universitare. In mod imperativ, solicitam ministrului educatiei activarea componentei reactive a comportamentului administrativ firesc al institutiei fata de plagiat cu referire la modul de administrare a bugetului public.

 

Pentru aceasta solicitam, in mod explicit, ministrului ca, in cadrul oricarei evaluari a activitatii personalului didactic si de cercetare din universitati, inclusiv pentru deschiderea sau dimensionarea finantarii activitatii didactice si de cercetare, lucrarile plagiate cunoscute, inclusiv din sursa publica Indexul Operelor Plagiate in Romania de la adresa www.plagiate.ro, sa fie scoase din evaluare si sa fie depuse la minister in mod explicit intr-o anexa speciala. Aceasta anexa speciala a evaluarii este forma prin care universitatea isi asuma plagiatul, iar ministerul este obligat sa publice anexele provenite de la toate universitatile pe site-ul sau.

 

Totodata mai solicitam ca nici un autor sau coautor al vreunei opere plagiate sau cu suspiciuni rezonabile de plagiat sa nu fie admis ca director sau responsabil de proiecte cu finantare publica

 

Prin aceasta solicitare expresa si in consecinta, persoanele care sunt autori de opere plagiate nu sunt in drept sa apara ca directori nici in propunerile de proiecte de cercetare pentru competitiile de finantare publica, inclusiv europeana.

 

In viziunea noastra, inaintea oricarei alte masuri administrative sau disciplinare, aceste persoane care au incalcat in mod grav integritatea universitara nu au dreptul in mod direct sau prin rezultatele muncii lor sa dirijeze, sa gestioneze sau sa justifice resurse bugetare publice pentru continuarea activitatii institutiilor universitare care se fac vinovate de tolerarea faptelor de plagiat.

 

Universitatile, ale caror angajati au plagiat sau plagiaza si care nu au condamnat si nu s-au dezis de acestia, trebuie sa sufere in mod solidar cu plagiatorii consecintele. In continuare ele trebuie sa ia, explicit, public si activ, toate masurile prin care plagiatul, ca flagel social, sa fie condamnat in mod transparent si unitar si combatut prin toate mijloacele pe care institutiile statului le poseda prin statutul si menirea lor.

Acest comunicat se remite pentru solutionare si informare: ministrului educatiei, guvernului Romaniei, Presedintelui Romaniei".


Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR), condusa de profesorul Dorin Isoc de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, i-a propus Guvernului sa construiasca un patrimoniu electronic al lucrarilor de licenta, disertatie si al tezelor de doctorat si o procedura unica de prevenire institutionala a plagiatului si a avertizat in cadrul unei scrisori deschise ca exista universitati in care s-au constituit adevarate grupuri infractionale. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22