Organizațiile civice cer consultarea societății civile și a Diasporei pentru legislația electorală

Laurentiu Gheorghe | 26.06.2019

Câteva zeci de asociații și organizații civice solicită într-o scrisoare deschisă ca la elaborarea reformei legislației electorale să fie consultate atât societatea civilă cât și Diaspora.

Pe aceeași temă

Mișcările civice au adresat rugămintea ca să fie acceptată și implicarea societății civile și a Diasporei în procesul de modificare a legislației electorale membrilor comisiilor juridice, a comisiei pentru drepturile omului și a comisiei pentru românii din afara granițelor, precum și tuturor partidelor politice.

”Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experților electorali ai OSCE și cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția”, se arată în comunicat. Potrivit semnatarilor, reforma legislației electorale trebuie să ducă la o reprezentare pe principii identice pentru români, indiferent de locul în care domiciliază sau își au reședința.

Comunicatul asociaților și organizațiilor civice:

”Diaspora trebuie să poată vota! Diaspora trebuie să fie reprezentată just!

Alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 sunt al doilea rând de alegeri organizate în ultimii 5 ani în diaspora în condiții total improprii. După alegerile prezidențiale din 2014 românii din afara granițelor au fost, în 26 mai 2019, din nou afectați de încălcarea dreptului fundamental la vot, așa cum este el stabilit de Constituția României în articolul 36.

După cum a demonstrat grupul de lucru al inițiativei “Un Timbru pentru dreptate”, determinarea numărului și distribuției geografice a cetățenilor români în străinătate este perfect posibilă, cu o precizie mai mult decât suficientă. Statul român are datoria să determine și să folosească aceste informații, datorie care ar trebui ancorată în legislație.

Semnalăm că procesul electoral, în forma lui actuală, ridică obstacole și în calea românilor cu reședința în țară. Aceste piedici trebuiesc eliminate, exercitarea dreptului la vot și reprezentarea egală trebuiesc garantate prin litera, prin spiritul și prin aplicarea legii.

Apreciem faptul că atât Președintele României cât și partidele de opoziție au cerut măsuri pentru îmbunătățirea procesului de vot la alegerile prezidențiale. Salutăm în mod special măsurile pentru debirocratizarea procesului de votare în secțiile de votare din străinătate, dotarea corespunzătoare a secțiilor de votare, modificarea legislației electorale în privința procedurilor de urmat la închiderea secțiilor și mărirea numărului de secții de votare din străinătate.

Modificările privind introducerea votului anticipat pentru alegerea Președintelui României și extinderea exercitării dreptului de vot prin corespondență la alegerea Președintelui României și la toate celelalte tipuri de alegeri pot reprezenta o îmbunătățire semnificativă dacă sunt susținute de studii de impact și de o campanie intensă de informare a alegătorilor. Susținem explicit menținerea și îmbunătățirea sistemului SIMPV, care și-a dovedit utilitatea la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019.

Considerăm că 26 mai este o experiență care nu mai trebuie să se repete. Solicităm în consecință membrilor comisiilor juridice, a comisiei pentru drepturile omului și a comisiei pentru românii din afara granițelor, precum și tuturor partidelor politice, să inițieze de urgență consultări în vederea reformării legislației electorale împreună cu societatea civilă, cu românii din afara granițelor și cu observatorii electorali independenți.

Solicităm ca acest dialog să se facă cu consultarea experților electorali ai OSCE și cu respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Scopul dialogului este reformarea sustenabilă a legislației electorale, bazată pe studii de impact și pe o susținere largă în societate. Alegerile parlamentare din anul 2020 trebuie să se desfășoare în condiții semnificativ îmbunătățite, urmând ca alegerile din anul 2024 să fie un exemplu de bune practici pentru statele membre ale UE.

Credem că România trebuie să își asume reprezentarea justă a diasporei în parlament, așa cum este ea propusă de către proiectul ”Un timbru pentru dreptate” și că discuțiile pentru reforma legislației electorale trebuie să ducă la o reprezentare pe principii identice pentru români, indiferent de locul în care domiciliază sau își au reședința.

Apelăm la românii cu reședința sau domiciliul în afara țării să contacteze cât de curând Ministerul Afacerilor Externe și Autoritatea Electorală Permanentă.

Este important ca ei să își exprime dorința de a avea secții de vot în apropierea reședinței și de a contribui, după posibilități, la organizarea procesului electoral.”

Semnatarii petiției:

Asociația Aradul Civic (membră a rețelei civice Contract România)

Asociația #activAG Pitești (membră a rețelei civice Contract România)

Asociația Bihorul Civic

Asociația Platforma România 100

Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just

Acțiunea Civică Galați

Brașovul Civic (membră a rețelei civice Contract România)

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Cuza Vrea Dreptate Iași

Diaspora Franța Solidară cu România

Diaspora Milano

Euro Aleg 2.0 (membră a rețelei civice Contract România)

Federația Inițiativa Timișoara

Geeks for Democracy

Grup civic Cetățean Implicat

Grupul Civic Madrid RO

Inițiativa România

Mișcarea Civică Diaspora Belgia

Oradea Civică 2017

ProCivic Baia Mare

Reset

REZISTENȚA

Rezist Berlin

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta

Rezist Constanța

Rezist Dublin

Rezistența din Diaspora

Rezist Galați

Rezist Iași

Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Rezist Lyon

Rezist Marseille

#Rezist Milano (membră a rețelei civice Contract România)

Rezist Protestatari pro Democrație Londra

Rezistăm și la Paris

Rezist Zürich

Rezist WMW

Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membră a rețelei civice Contract România)

Un Timbru pentru Dreptate

Vă vedem din Iași

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22