Pe aceeași temă
Misiunea speciala a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) reclama lipsa posibilitatii de a verifica retragerea armamentului greu din zona-tampon in estul Ucrainei.
Într-un comunicat difuzat marți, OSCE menționează că, pentru a putea verifica retragerea armamentului greu, observatorii organizației au nevoie de “un acces total și nelimitat” în zona de conflict, precum și “date elementare” privind armamentul greu aflat în dotarea ambelor tabere.
“Ne trebuie date despre amplasamentele armamentului în prezent, despre rutele folosite pentru retragerea acestuia, precum și despre locurile unde vor fi concentrate aceste echipamente” ulterior retragerii de pe front, explică OSCE, garantul acordului de la Minsk și al procesului de pace în Ucraina.
Potrivit OSCE, o alta dificultate o reprezinta teritoriul vast de pe care trebuie retras armamentul greu. Potrivit acordului convenint la Minsk, zona-tampon trebuie sa aiba o latime de cel putin 50 de kilometri.
Separatiștii proruși au declarat anterior că au finalizat procesul retragerii armamentului din zona demilitarizată, dar autoritățile de la Kiev afirmă că de fapt insurgenții își regrupează forțele în vederea unor noi posibile ofensive, potrivit Agerpres.
Și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut marți separatiștilor proruși să nu profite de armistițiu pentru a pregăti noi acțiuni armate.