Pe aceeași temă
Astfel, s-a pus punct odiseei care a început în noaptea de 31 ianuarie, când guvernul a adoptat ordonanța de modificare a Codului penal în sensul dezincriminării abuzului în serviciu, și care a scos sute de mii de oameni în stradă care au protestat împotriva modalității de modificare a Codului penal.
La finalul votului a vorbit liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, care a cerut demisia guvernului și a remarcat lipsa de la vot a lui Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților și autor moral al emiterii OUG 13.
"PNL cere premierului și majorității parlamentare să renunțe la orice atitudine care poate să se transforme într-un atac la justiție. (...)PNL solicită majorității să spună transparent, predictibil, cu fermitate cum intenționează să pună în acord deciziile CCR în Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Este obligatoriu să existe această predictibilitate în spațiul public", a spus Turcan.
Ea a mai spus că PNL solicită majorității parlamentare să înceteze amenințările la adresa celor care protestează, precum și atacurile la adresa multinaționalelor și a cerut demisia guvernului:
„Asta este soluţia ca partenerii noştri internaţionali să aibă încredere, să primească cu optimism şi speranţă că România este un partener loial, solid. (...) Aţi încheiat epopeea, nu uitaţi, faceţi presiune pe Guvernul dumneavoastră, că tot şi-a recunoscut la Bruxelles greşeală, să demisioneze”, a spus Turcan, citată de Digi 24.
Deputatul UDMR Attila Korodi a spus că decizia de a pune în acord deciziile CCR cu Codul Penal prin ordonanțe de urgență este o greșeală.
"Vă aduc aminte de inițiativa noastră adresată tuturor grupurilor politice prin care cerem expres să semnăm un acord politic între grupurile parlamentare prin care o forță politică care ajunge la guvernare nu va utiliza în acest mandat de 4 ani ordonanțe de urgență pentru a modifica Codurile", a spus Korodi, citat de Agerpres.
El a susținut, însă, că la ora actuală deciziile CCR nu sunt transpuse și este o responsabilitate a tuturor forțelor politice din Camera Deputaților să pună la punct Codul Penal și Codul de Procedură Penală în așa fel încât să nu mai fie discuții în spațiul public.