OUG 7, modificată. Secția de anchetare a magistraților rămâne în subordinea ministrului

Redactia | 05.03.2019

Guvernul a aproabat în şedinţa de marți modificările propuse de Toader la OUG 7. Premierul Viorica Dăncilă spune că aceste soluţii au fost convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor de magistrați.

Pe aceeași temă

„Aprobăm în ședința de azi soluțiile convenite cu reprezentanții CSM și ai asociațiilor din domeniul juridic la întâlnirea de săptămâna trecută. Noile prevederi reflectă propunerile magistraților cu privire la principiul separării cariererelor și promovarea în funcțiile de conducere ale parchetelor. De asemenea, luăm măsuri pentru salarizarea corespunzătoare a angajaților IT din justiție. Acest act normativ a fost transmis CSM săptămâna trecută. Așa cum am spus, guvernul rămâne deschis dialogului constructiv pentru neclarități. În urma discuției, am transpus toate prevederile susținute de cei care au participat la acea ședință”, a declarat Viorica Dăncilă, citată de Digi 24.

Una dintre cele mai importante și controversate modificări din OUG 7- cea privind Secția pentru anchetarea magistraților - a rămas neschimbată, scrie Hotnews.ro.


Prin OUG 7, Secția pentru anchetarea magistraților iese de sub autoritatea procurorului general și dobândește puteri sporite. "Ori de câte ori Codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia”, prevede un nou alineat introdus la articolul 88 ^1 al Ordonanței.


La alineatul 88 ^5 se introduc două noi alineate: "Membrii comisiei de concurs prevăzute în prezenta secțiune nu devin incompatibili și își exprimă votul în plen"/ "Comisiile de concurs prevăzute de art 88 ^3, respectiv 88 ^5, își desfășoară legal activitatea în prezența a cel puțin 3 membri".


Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie primește și atribuții sporite, în sensul în care aceasta va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe „rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” Secției.La articolul 88^8, alineatul 1, litera d) se modifică astfel: "Exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia potrivit OUG 90/2018".


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că a aflat înaintea ședinței de Guvern despre avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pe OUG care modifică Ordonanța 7 și că premierul a considerat că trebuie adoptată Ordonanța pentru a pune în aplicare modificările convenite cu șefa CSM, Lia Savonea, și cu reprezentanți ai unor asociații ale magistraților. El a spus, citat de Hotnews.ro, că orice lege este perfectibilă, iar modificările făcute acum de Guvern "prezintă un pas semnificativ pentru realizarea opțiunilor exprimate de magistrați". Tudorel Toader a făcut aceste declarații la finalul ședinței de Guvern și a refuzat să răspundă întrebărilor.

Tudorel Toader a spus că "temeiul" acestor modificări făcute OUG 7 a fost întâlnirea avută de el și de premierul Viorica Dăncilă cu președinta CSM, Lia Savonea, cu conducerea Inspecției Judiciare și a Secției de anchetare a magistraților și cu președințiiAsociației Magistraților din România, Uniunii Naționale a Judecătorilor și Asociației Procurorilor din România. El a spus că, "ascultând argumentele și contrargumentele și văzând reacțiile din sistemul judiciar și parțial din societatea civilă" față de OUG 7 au fost convenite cinci modificări.


Modificările din OUG care modifică Ordonanța 7 sunt:


1 - abrogarea prevederilor din art 54, alin 1 - se revine la reglementarea anterioară: la conducerea parchetelor pot fi numiți doar procurorii care au o vechime de 15 ani în magistratură, iar avizul consultativ va fi emis de secția pentru procurori, ci nu de plenul CSM, cum era în OUG 7


2 - abrogarea unui alineat din art. 57 care interzicea delegările în funcțiile de conducere de rang înalt


3 - renunțarea la motivul pentru care putea fi piedută calitatea de magistrat dacă se pierdea buna reputație. Din motivele de revocare din magistratură cuprinse în OUG 7 a dispărut această condiție


4 - vizează salarizarea diferențiată a salariilor IT-iștilor. Prin OUG modificată, ei vor avea același grad de salarizare


5- o modificare propusă de Inspecția Judiciară - "în cazul în care se constată că există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, inspectorul judiciar dispune, prin rezoluție, începerea cercetării disciplinare".

***

Plenul CSM a discutat, marţi, în vederea acordării unui aviz, proiectul de modificare a OUG 7 privind legile justiţiei. Proiectul a fost pus în dezbatere publică luni, conform Notei de fundamentare, apreciindu-se că tensiunile existente pot fi înlăturate prin intervenţia legislativă imediată asupra prevederilor care au provocat nemulţumiri.

Plenul CSM a avizat negativ, marți, proiectul de modificare a OUG 7/2019 pe Legile justiției

CSM și-a motivat avizul negativ prin faptul că instituția și-a menținut poziția în ce privește tuturor dispozițiilor care exced propunerile formulate de Consiliu.

Președinta CSM, Lia Savonea, preciza, vineri că, inițial, CSM a cerut modificarea legilor justiției în ce privește admiterea în magistratură și promovarea la Înalta Curte, dar că proiectul de OUG 7 promovat de Tudorel Toader a cuprins și alte solicitări decât cele solicitate de CSM, ”modificări ce au generat o serie de îngrijorări”.

„OUG 7 trebuie abrogată integral fiind suspectă de neconstituționalitate conform analizei Ministerului Public, aflată pe site. Aspectele de neconstituționalitate sunt confirmate inclusiv de observațiile Consiliului Legislativ”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a spus că proiectul de OUG al lui Tudorel Toader trebuie să primească aviz negativ.

„Ar fi a patra ordonanță de urgență care ar amplifica și mai mult incertitudinea reglementării legilor justiției. Asta, după ce, anul trecut, lucrurile au fost clarificate printr-un proces laborios la Parlament, iar legile justiției au dobândit un anume contur, acum vine Executivul, care prin a patra OUG, vrea să ajusteze legile justiției. De ce deranjează pe magistrați această chestiune? Este foarte clar, îngrijorarea este determinată de incertitudinea cadrului legal în care lucrăm. Magistrații sunt oameni care reflectează asupra legii, ei voi să știe care le este statutul legal, cum ar trebui să acționeze conform legii și iată că ne aflăm acum la a patra ordonanță de urgență care este expresia lipsei cooperării loiale cu autoritatea judecătorească. Din păcate, asta este situația", a declarat Augustin Lazăr, la intrarea în Consiliul Superior al Magistraturii, citat de Mediafax.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22