Pe aceeași temă
Actualul proiect de ordonanță de urgență prevede doar sporirea pedepselor pentru infracțiunea de omor calificat și pentru agresiuni sexuale și apare forma agravantă a infracțiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, prin răpire, măsuri anunțate de Viorica Dăncilă pe fondul cazului de la Caracal și speculate electoral în lansarea candidaturii sale pentru prezidențiale.
Eliminarea prevederilor de înăsprire a condițiilor liberării condiționate a fost anunțată vineri chiar de premierul Vicorica Dăncilă, la pachet cu eliminarea din guvern a ministrului Ana Birchall, autoare a înăspririi acestor măsuri.
G4Media.ro a scris că ministrul Justiției, Ana Birchall, a fost schimbată la presiunea aripii Dragnea din PSD, după propunerile de modificare prin OUG a Codului de Procedură penală care îngreunau procedura liberării condiționate și ridicau vârsta pentru eliberare condiționată de la 60 de ani la 65 de ani și care permiteau percheziția domiciliară la orice oră, în caz de flagrant.
De asemenea, pesediștii ar fi fost nemulțumiți și de promovarea acestor modificări prin OUG, care, însă, nu a mai fost opțiunea lui Birchall, care a optat pentru proiect de lege și nu pentru ordonanță de urgență, ci a premierului Dăncilă care a cerut o modificare pe repede înainte, făcând uitate promisiunile că nu va da nicio ordonanță pe justiție.
Este al doilea proiect de ordonanță cerut de Dăncilă lui Birchall, căreia i-a mai refuzat un proiect care era prea aspru cu termenii liberării condiționate și cu regulile realizării perchezițiilor domiciliare în cazul infracțiunilor flagrante, prin care se măreau competențele DIICOT în cazul infracțiunilor de lipsire de libertate și de răpire, pe fondul cazului de la Caracal.
Ce contine OUG
Potrivit draftului de OUG consultat de Ziare.com, este crescut minimul pedepsei la omor calificat de la 15 ani la 20 de ani de inchisoare.
In prezent, infractiunea este pedepsita cu detentie pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani, iar propunerea este de detentie pe viata sau inchisoare de la 20 la 25 de ani.
Este mentinuta propunerea din primul proiect de OUG, privind varianta agravanta a infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal, prin rapire, care se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 8 ani.
Daca fapta de lipsire de libertate in mod ilegal a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 18 ani, in conditiile in care, in prezent, infractiunea se pedepseste cu inchisoarea de la 7 la 15 ani.
Cresc limitele si la pedeapsa de viol, care se va pedepsi de la 5 la 12 ani. In prezent infractiunea se pedepseste cu o condamnare intre 3 si 10 ani. Varianta agravanta a acestei infractiuni se va pedepsi cu inchisoarea de la 7 la 15 ani. In prezent, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani.
Similar, sunt crescute limitele pedepselor in cazul agresiunii sexuale, de la 3 la 10 ani. In prezent, infractiunea se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Similar si in cazul agravantei, care poate ajunge la 12 ani.
Condamnari crescute sunt si la infractiunea de act sexual cu un minor, pedepsita cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Potrivit proiectului, aceasta va fi pedepsita cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Agravanta in cazul acestei infractiuni poate ajunge la 10 ani.
Pedepse similare sunt prevazute si in cazul infractiunii de corupere sexuala a minorilor.
Ce spunea Dăncilă pe 18 iunie și cum îi interzicea lui Birchall și să discute despre justiție în guvernul ”politic”
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că a avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, Ana Birchall, căreia i-a spus că vrea ca miniştrii să nu facă referire la Justiţie sau să intervină în acest domeniu.
„Am spus că nu vorbesc despre Justiţie şi că nu vreau să intervin în Justiţie. Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei şi i-am spus că vreau ca nicio entitate, niciun ministru din Guvern să nu facă referire sau să intervină în Justiţie, să nu încerce sub nicio formă să mai aducă Justiţia în curtea Guvernului. (…) Suntem un Guvern politic, orice decizie a noastră, orice afirmaţie, chiar dacă este a Guvernului României, va fi interpretată politic şi nu vreau ca alianţa PSD-ALDE să deconteze o eventuală greşeală”, a spus Dăncilă la Palatul Parlamentului, întrebată ce părere are despre posibilitatea desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, susținută de ministrul Ana Birchall și care a dus la conflictul cu șefa CSM, Lia Savonea, o susținătoare a numirii Adinei Florea la șefia secției.
Mai mult, Dăncilă a avut o întâlnire cu procurorul general al Statelor Unite, ea fiind cea care a dezvăluit presei că i-a transmis acestuia că guvernul nu va interveni în Justiţie.
„Am avut o discuţie (cu procurorul general al SUA - n.r.) şi am spus care este modul de abordare al Guvernului şi faptul că Guvernul României nu va interveni în Justiţie, îşi doreşte o Justiţie independentă, dar, în acelaşi timp, îşi doreşte şi respectarea drepturilor cetăţenilor. Acest lucru l-am spus de fiecare dată şi acest lucru l-am spus şi procurorului general al SUA”, a menţionat ea.
Declarațiile lui Dăncilă erau făcute la scurt timp de la condamnarea fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea, la închisoare cu executare, înainte de preluarea efectivă a puterii în PSD și a instalării sale ca succesor al lui Dragnea, într-o campanie evidentă de delimitare de acesta.