OUG privind plagiatul, modificat de deputaţi. Revenire la forma propusă de Guvernul Cioloş

E.b. | 11.04.2017

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, Legea de aprobate a OUG 4/2016, privind plagiatul, după decizia CCR prin care proiectul a fost declarat neconstituţional, revenindu-se astfel la forma propusă de Guvernul Cioloş.

Pe aceeași temă

 

Deputaţii au introdus însă un amendament, care prevede că pierderea titlului de doctor devine efectivă şi nu mai produce efecte juridice doar după o decizie definitivă a instanţei, faţă de momentul comunicării dispoziţiei, aşa cum era stipulat iniţial, transmite News.ro.

 

Noul raport al Comisiei de educaţie elimină toate articolele adăugate de Parlament la OUG 4/2016, prin care titlurile de doctor erau retrase prin decizii ale Senatelor universităţilor, eliminând astfel competenţele CNATDCU şi ale Consiliului Naţional de Etică. Se revine astfel la forma Guvernului, din 2016, care preciza că aceste titluri se retrag prin Ministerul Educaţiei.

 

Decizia vine după ce Curtea Constituţională a declarat Legea de aprobare a OUG 4/2016 neconstituţională în integralitate.

 

Toate modificările Parlamentului au fost eliminate, cu o singură excepţie: modalitatea de încetare a efectelor juridice ale retragerii titlului de doctor.

 

Potrivit formei Guvernului, nu existau dispoziţii speciale privind momentul încetării efectelor juridice, însă Parlamentul a precizat că "diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului". Noua formă, propusă de deputatul UDMR Szabo Odon şi deputatul USR Stelian-Cristian Ion, prevede că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice "după pronunţarea unei hotărâri definitive a unei instanţe judecătoreşti".

 

Sunt eliminate şi celelalte puncte criticate de CCR, precum reorganizarea instituţiilor care oferă titluri academice, înfiinţarea Colegiului Naţional al Instituţiilor Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat, posibilitatea renunţării unilaterale la titlu, dar şi prevederea potrivit căreia orice diplomă de doctorat se analizează potrivit legislaţiei în vigoare în momentul verificării.

 

Proiectul a fost adoptat în această formă cu 196 voturi "pentru", două "împotrivă" şi 77 de abţineri, şi va merge la Senat, în calitate de for decizional.

CCR a declarat, în octombrie, legea de adoptare a OUG 4/2016 privind plagiatul, în forma adoptată după cererea de reexaminare a lui Klaus Iohannis, neconstituţională în integralitate, atât din cauza modului în care Parlamentul a decis să o discute, cât şi din cauza majoritatăţii mecanismelor instituite.

 

 

 

*********************************

 

 

 

Curtea Constituţională arată, în motivarea de neconstituţionalitate a modificărilor aduse de Parlament OUG privind retragerea titlurilor de doctor în caz de plagiat, că această decizie nu poate fi luată de aceeaşi instituţie care a şi acordat titlul, aşa cum a propus Legislativul, şi a criticat şi opţiunea retragerii voluntare a titlului, pe motiv că ar presupune sustragerea de la sancţiunile legale.

 

Senatorii au respins, în octombrie, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”împotrivă” şi şase abţineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, fiind menţinute modificările comisiei de învăţământ, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, CNATDCU rămânând o instanţă de recurs.

 

Plenul Senatului a adoptat, pe 9 mai, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind plagiatul, care a fost modificat în comisia de învăţământ şi care prevedea, în varianta nouă, că acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi făcută de Senatul universităţilor, nu de ministrul Educaţiei, aşa cum era prevăzut în Ordonanţa dată de Executiv.

 

OUG 4 a fost emisă de Guvernul Cioloş la începutul anului 2016.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22