Ovidiu Dobrota, tanarul care a raspandit stiri false pro-Trump, are o condamnare penala

Dora Vulcan | 23.11.2016

Ovidiu Drobota (23 de ani), un tanar oradean al carui nume este asociat cu site-ul conspirationist Expunere.com, este in spatele EndingTheFed.com, unul dintre cele mai prolifice surse de stiri false in campania prezidentiala americana, scrie Inc.com.

Pe aceeași temă

 

 

 

HotNews a descoperit ca Expunere.com si EndingTheFed.com sunt gazduite pe acelasi server asociat unei firme de gazduire web din Romania. In acest context, probabilitatea ca cele doua site-uri sa aiba acelasi proprietar este mult mai mare.

 

 

Condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru transfer neautorizat de date si cercetat in alt dosar pentru clonare de carduri

 

 

Drobota a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic. In 2012 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Timisioara la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru "savarsirea infractiunii de transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic". Pentru ca trei ani mai tarziu sa fie trimis in judecata de DIICOT intr-un dosar cu privire la copierea si folosirea neautorizata a unor carti de credit American Express.  

 

El este judecat pentru  "constituirea unui grup infractional organizat" alaturi de alte 5 persoane. De aceasta data este vorba despre copierea neautorizata si folosirea unor carti de credit apartinand gestionarului de carduri American Express Company Inc. Dosarul se afla pe rolul Tribunalului Bihor.

 

 

 

Site-ul lui Dobrota, printre cele mai prolifice surse de stiri false din campania lui Trump

 

 

Potrivit Inc.com, care citeaza o analiza recenta a Buzzfeed, site-ul EndingtheFed.com s-a numarat printre cele mai prolifice surse de stiri false in campania prezidentiala americana: a fost responsabil de patru dintre cele mai distribuite 10 astfel de "stiri" in ultimele trei luni de campanie. Cele patru au generat, in retelele sociale, aproape 3 milioane de "engagements" din partea utilizatorilor (distribuiri, comentarii, reactii).

 

 

Printre informatiile false distribuite:

 

  • Papa Francisc il sustine pe Trump
  • Jurnalista Megyn Kelly a fost concediata de la Fox News din cauza ca ar sustine-o in secret pe Hillary Clinton
  • Clinton vinde arme Statului Islamic - care face o legatura falsa intre ISIS si mailurile lui Clinton
  • Fundatia Clinton a dat milioane de dolari directorului FBI
  • Legea ii interzice lui Hillary Clinton sa ocupe o functie publica

 

   

"In octombrie 2015 am aflat de Donald Trump si mi-a placut de el. Mi-a placut faptul ca era un outsider. Si m-am gandit ca pot sa-l ajut sa castige presedintia SUA creand un site. Am creat endingthefed.com. Imi pare rau ca am publicat stiri false, le-am sters intre timp, dar la timpul publicarii, nu stiam ca sunt false", a declarat Drobota pentru publicatia Inc.com, intr-un interviu acordat pe Twitter.

 

 

EndingTheFed si Expunere.com sunt gazduite de acelasi server

 

HotNews a descoperit ca site-ul de EndingTheFed.com este gazduit pe acelasi server ca si site-ul cu Expunere.com.

 

Site-ul Expunere.com poate fi accesat la adresa de ip http://31.14.23.32  iar EndingTheFed.com poate fi accesat la adresa http://31.14.23.32/endingthefed.com. Pe acelasi server este gazduit un alt site care-l sustine pe Donald Trump: TFHNews.com. Dupa acelasi model, site-ul poate fi accesat si la adresa http://31.14.23.32/tfhnews.com. Site-ul  TFH News are peste 31 de mii de fanii pe pagina de Facebook. Adresa de ip 31.14.23.32 este atribuita firmei de gazduire web MxHost (SC Net Design SRL), potrivit informatiilor furnizate de ip-adress.com, transmite Hotnews.

 

 

De la izbucnirea scandalului legat de publicatia EndingTheFed, intr-o stranie coincidenta, site-ul conspirationist Expunere.com afiseaza mesajul "This page is under construction. Please come back soon!" ( in trad. - Aceasta pagina este in constructie. Reveniti curand!)

 

 

Unul dintre cele mai fierbinti subiecte de dezbatere post-electorala din SUA este cel al subiectelor false distribuite pe Facebook si alte retele sociale

 

 

Google si Facebook au anuntat recent ca vor interzice site-urilor care publica stiri false sa foloseasca platformele lor pentru reclame. Decizia a fost luata in urma unui scandal izbucnit din cauza faptului ca retelele de socializare au fost aspru criticate ca nu fac nimic pentru a impiedica distribuirea stirilor false.

 

 

 In urma cu aproximativ o saptamana, Mark Zuckerberg a calificat drept nebuneasca ideea ca acest fenomen ar putea influenta alegerile, pentru ca apoi sa revina si sa ia masuri impotriva acestor materiale false.

 

 

Intre timp, in discutie - presarata de analize de presa care dovedesc amploarea fenomenului - au intervenit inclusiv presedintele Obama si alte oficialitati care acuza denaturarea procesului democratic sub influenta falsurilor promovate in retelele sociale de oameni neinformati sau care sunt ancorati in propria bula informationala.

 

 

Inc.com sustine ca in spatele site-ului Ending the Fed se afla romanul de 23 de ani Ovidiu Drobota si il citeaza pe acesta spunand ca este mandru de rolul pe care l-a jucat in sprijinul lui Trump desi pretinde ca regreta ca a raspandit stiri false.

 

 

El mai este citat admitand ca Ending the Fed distribuie propaganda, convins fiind, insa, ca aceasta nu difera de ceea ce face zi de zi presa consacrata.

 

 

 

El a exprimat ca regreta faptul ca a creat povesti si subiecte care s-au dovedit a fi false si fictive si a pretins ca scoate de pe site orice fel de stire demontata definitiv, cum ar fi povestea despre Papa Francisc care l-ar fi sustinut in campania electorala pe Trump. El s-a scuzat cu cinism motivand ca falsurile raspandite de el pot fi verificate si demontate de cititori: "Poti verifica aceste stiri",a declarat Ovidiu Drobota.

 

 

El a descris site-ul "Ending the Fed" drept un site de stiri ”conservator” fara sa explice legatura intre minciuna, fals, manipulare si spiritul conservator.

 

 

Acesta inregistreaza lunar, in SUA, 3,3 milioane de vizitatori unici, cei mai multi atrasi de pe Facebook - mai mult decat site-uri consacrate precum USA Today si comparabil cu LA Times.

 

 

 

Cine este Ovidiu Iosua Drobota

 

  • a sustinut in 2013 examenul de bacalaureat ca absolvent al Colegiul Tehnic "Constantin Brancusi" din Oradea.
  • un an mai tarziu e admis la Facultatea de Inginerie si Tehnologia Informatiei, specializarea Calculatoare, din cadrul Universitatii din Oradea
  • a fost student al universitatii un singur an, fiind exmatriculat din cauza absentelor

 

 

Drobota a povestit despre el celor de la Inc ca obisnuia sa fie hacker, dar ca acum s-a reorientat. "In trecut am fost hacker, dar nu mai sunt. Este periculos sa fii hacker", a declarat tanarul. In 2011, tanarul publica pe unul dintre conturile sale de Facebook o imagine in descrierea careia scria "socializare de hackeri".

 

 

 

Suspect de neglijent pentru un pretins ”hacker”

 

 

Hotnews remarca faptul ca pentru un hacker este foarte neglijent. Pe unul dintre blogurile sale, gazduit pe acelasi server ca si Expunere.com sau EndingTheFeds.com, asa-zisul ”hacker” publica o imagine cu el, realizata in mai 2016, in proprietatiile careia lasa coordonatele GPS ale locuintei sale din Oradea.

 

 

Apoi, acelasi asa-zis "hacker", in data de 18 iunie 2016, publica pe contul sau de YouTube un filmulet realizat de la balconul blocului in care locuieste. Coordonatele GPS din detaliile imaginii duc catre locatia in care a fost realizata filmare. De altfel, adresa acestuia de acasa apare pe mai multe site-uri, in unele cazuri publicata chiar de el.

 

 

 

Platformele care distribuie subiecte false sunt acuzate de propaganda pro-rusa

 

 

In urma cu un an, la scurta vreme dupa ce un astfel de site, Gandeste.org, a distribuit un material de propaganda in care mai multi tineri "revoltati" indeamnau "Gandeste Romania!",

 

Drobota a distribuit imediat, la randul lui, clipul pe contul sau de YouTube.

 

 

Povestea acelui clip - continuat acum cu alte materiale video similare, din aceleasi surse - a fost descrisa de PressOne.ro care scria ca Dobrota ar fi membru fondaotr al PNR. Departamentul de comunicare al Partidului Noua Romanie a precizat, intr-un mesaj trimis Digi 24, ca Ovidiu Drobota nu este membru fondator al formatiunii, asa cum scrie PressOne. Si ca in partid nu exista functia "manager al prezentei online" pe care sustinea Dobrota ca o detine. 

 

 

Asocierea cu Expunere.com apare mentionata si la cateva dintre conturile de Facebook cu numele Ovidiu Drobota, unde sunt distribuite materiale de pe acelasi site. Unul dintre este un cont de sprijin explicit pentru Donald Trump.

 

 

Numele aceleiasi persoane apare ca administrator de grup pentru mai multe grupuri de facebook ale organizatiei teritoriale a Partidului Noua Romanie. Acesta este un partid mic, care se declara - in spiritul de revolta antisistem exprimat si in clipurile "Gandeste Romania" - o miscare a tinerilor romani nemultumiti care nu se simt deloc reprezentati de actualele partide politice. Partidul sustine, pe site-ul sau, ca este singura formatiune politica din Romania sprijinita de Miscarea 5 Stele din Italia, grupare populista construita pe acelasi tip de mesaj "anti-establishment".  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22