Paraschiv, de la dirijarea violențelor jandarmeriei din 10 august, la paza centralei de la Cernavodă

Dora Vulcan | 07.09.2019

Colonelul Cătălin Paraschiv, sau „bărbatul în alb”, cum a fost numit după protestele din 10 august 2018, soldate cu intervenția violentă a jandarmeriei, ar putea păzi centrala nucleară de la Cernavodă.

Pe aceeași temă

Supărat că Iohannis i-a refuzat înaintarea în grad de la colonel la general, ca recompensă propusă de ministrul Carmen Dan, pentru eleganța cu care a dirijat aplicarea bastoanelor jandarmeriei pe 10 august, Paraschiv, plătit cu 23.000 de euro la acel moment, și-a cerut pensionarea. Ceea ce nu l-a împiedicat să participe și după pensionare la bilanțul jandarmeriei, e drept că dormind. Între timp, șefii săi, alți coordonatori ai violențelor jandarmeriei din 10 august, s-au gândit să-l trimită să dirijeze paza centralei nucleare de la Cernavodă.

Cătălin Paraschiv, supranumit ”Omul în alb”, ”Fantoma” sau ”Dirijorul” de la protestele din 10 august 2018, cum i s-a mai spus din cauza gesturilor ample cu care coordona jandarmii la intervenție, așteaptă ordinul prin care să fie mutat din București.


Paraschiv ar putea fi mutat, printr-o decizie a conducerii Jandarmeriei, la unitatea de pază a centralei nucleare de la Cernavodă, scrie Digi 24.

Comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție “Vlad Țepeș” din cadrul Jandarmeriei, unitate care intervine în zone de conflict, Paraschiv a fost unul din coordonatorii intervenției violente a jandarmeriei din Piața Victoriei împotriva protestatarilor pașnici din seara de 10 august 2018, când sute de persoane neînarmate au fost gazate, bătute cu bestialitate și fugărite pe străzile adiacente Pieței, unde erau împresurate apoi și bătute de jandarmii organizați ca forțe de gherilă.

A condus invervenția din Piața Victoriei în civil, îmbrăcat într-un costum alb, cu șal maro și gesturi teatrale, pentru care a primit mai multe porecle, de la “Dirijorul în alb” la “Fantoma albă”.

Paraschiv este cel care a dat ordinul eliberării violente a Pieței, justificată de el apoi, într-un interviu acordat „Kamikaze”, de primirea unei informații eronate prin stație conform căreia colegi de-ai săi fuseseră uciși.

Cu toate acestea, în timpul anchetei de la Parchetul Militar, Paraschiv a susținut că jandarmii coordonați de el nu au agresat protestatari, în ciuda înregistrărilor video care au făcut înconjurul planetei, care dovedeau că ”eliberarea” Pieței Victoriei a fost o operațiune de pedepsire a unor protestari lipsiți de orice apărare și eminamente pașnici.

El este singurul dintre șefii jandarmeriei care nu a a fost pus sub acuzare pentru modul brutal în care a coordonat intervenția jandarmilor la mitingul diasporei din 10 august trecut.

Plătit cu 23.000 de euro

Comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție ”Vlad Țepeș”, Paraschiv are blurată, în declarația sa de avere din 2019, suma cu care este plătit de contribuabili, inclusiv de cei împotriva cărora a coordonat intervenția violentă din 10 august. Facilitatea ascunderii sumelor câștigate de la stat de șefii jandarmeriei și poliției le-a fost acordată acestora printr-un proiect inițiat de Dragnea și Tăriceanu și care a trecut în viteză prin parlament.

Cu toate acestea, în declarația de avere din 2018, Paraschiv a declarat 110.000 lei câștigați, aproximativ 23.000 euro, scrie Libertatea.

La protestele din 10 august a agresat un jurnalist HotNews care transmitea live protestele din Piață, Robert Mihăilescu, căruia i-a spart telefonul și i l-a călcat în picioare ca să fie sigur că jurnalistul nu va putea recupera înregistrările, fără să știe că e în transmisiune live.

Audiat în cadrul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, având o dispută verbală cu Adriana Săftoiu, a ridicat tonul și s-a scuzat că a făcut-o pentru că așa vorbește el tare.

La scurt timp de la violențele din Piața Victoriei, ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, cea care a susținut teza loviturii de stat, care ar fi justificat intervenția violentă a jandarmilor pe 10 august, a propus înaintarea în grad a lui Paraschiv, de la colonel la general de brigadă o stea, însă Klaus Iohannis a refuzat pe motiv că nu poate accepta înaintarea sa în grad înainte de finalizarea dosarului care ancheta violențele jandarmeriei din 10 august. Între timp, dosarul a fost luat de DIICOT care anchetează, însă, teza loviturii de stat, dată de protestatarii care au căzut secerați sub bastoanele jandarmilor; teză lansată de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, acum în pușcărie, condamnat pentru corupție, și de pupila sa, ministrul de Interne de la acea vreme, Carmen Dan.


Nemulțumit că i s-a refuzat înaintarea în grad, Paraschiv și-a depus dosarul de pensionare în noiembrie 2018. Numai că, la bilanțul jandarmeriei din februarie 2019, este surprins în sală, printre jandarmi, e drept că dormind.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22