Parchetul anchetează modul în care a fost construit spitalul modular de la Iași

Laurentiu Gheorghe | 17.11.2020

A fost deschis un dosar penal in rem privind modul în care a fost realizat spitalul mobil de la Lețcani destinat pacienților cu Covid-19, a anunțat marți prim-procurorul Parchetului Iași, Dragoș Bordianu.

Pe aceeași temă

Construirea spitalului de la Lețcani a făcut de mai multe ori obiectul unor scandaluri, fiind vorba de acuzații între politicieni, plângeri penale, amenzi dat de Consiliul Concurenței privind nereguli în atribuirea contractului, tărăgănarea realizării acestuia nepermis de mult și deficiențe grave care n-au fost rezolvate nici după șapte luni de la începerea construcției.

Prim-procurorul Dragoş Bordianu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, a spus marți că dosarul penal este în faza incipientă, fiind solicitate înscrisuri pentru a putea determina aspecte care ţin de competenţă, de încadrare.

„Este o urmărire penală începută in rem cu privire la o faptă sesizată din oficiu, a fost o sesizare din oficiu în baza articolelor apărute în presă. Este o sesizare din oficiu făcută de organele de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Iaşi. Dosarul are ca obiect modalitatea de achiziţionare a spitalului modular. Având în vedere că e în fază incipientă în momentul ăsta doar s-au solicitat înscrisuri care ar putea conduce la stabilirea unei situaţii de fapt", a declarat presei prim-procurorul Dragoş Bordianu, potrivit Agerpres.

Spitalul mobil este amplasat în apropiere de Iaşi, pe DE 585, unde se află Parcul Industrial TransAgropolis din comuna Leţcani.

La începutul lunii aprilie, când cazurile de COVID-19 în România erau la mai puțin de 10% din câte sunt astăzi, Consiliul Județean Iași anunța achiziționarea unui spital modular de campanie, tip ROL 3, care va avea 256 de paturi, dintre care 103 pentru Terapie Intensivă. O gură de oxigen pentru sistemul medical în perioada în care toți ochii românilor erau îndreptați spre tragedia sanitară din Italia.

Cifrele prezentate păreau incredibile la momentul respectiv: o alianță a consiliilor județene din Iași, Neamț, Bacău și Botoșani va aloca aproape 15 milioane de euro pentru a achiziționa spitalul, ce urma să fie amplasat în preajma Iașului - pe locul unde se află de altfel și astăzi, platforma de la TransAgropolis, din apropierea localității Lețcani.

Achiziția trebuia să se finalizeze în mai puțin de o lună, iar livrarea era anunțată ca va dura încă maximum 20 de zile. Practic, spitalul trebuia să fie funcțional, cu toate avizele, până în luna iunie.

Astăzi sunt funcționale câteva paturi de Terapie Intensivă la spitalul modular, iar spitalul nu are personal.

Realizarea acestui spital a fost încredințată fără licitație Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest, umbrelă sub care fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa (PSD), și președintele CJ Neamț, Ionel Arsene (PSD), a cumpărat în acest an spitalul modular de lângă Iași, destinat îngrijirii pacienților cu Covid-19. Asociația reunește mai multe consilii județene din Moldova.

Construcția spitalului modular a fost însoțită de un scandal major. Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi de la acel moment, Maricel Popa, declara în 21 aprilie că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro. Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Ulterior, DSP Iași a amânat în repetate rânduri autorizarea spitalului, arătând că unitatea medicală nu îndeplinește condițiile necesare pentru o bună funcționare. La mijlocul lunii octombrie, la cinci luni de la primul termen de punere în funcțiune, Spitalul modular de la Lețcani a început să primească pacienți cu COVID.

Dar problemele nu s-au terminat atunci. O adresă trimisă de DSP Iași către asociația care gestionează unitatea medicală, consultată de G4Media.ro, arată mai multe deficiențe grave ale spitalului:

  • instalația de încălzire nu face față la temperaturile scăzute

  • apele pluviale nu sunt colectate, existând risc de inundație și îngheț

  • burdufurile de trecere dintre module nu sunt etanșe

  • țevile de apă și canalizare nu sunt izolate și există riscul de a îngheța

  • lipsește documentația tehnică pentru utilizarea dotărilor spitalului

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22