Pe aceeași temă
Fostul general s-a prezentat, miercuri dupa-amiaza, la Parchetul Inaltei Curti pentru a da explicatii in dosarul mineriadei din 1990. In cauza, Parchetul a dispus urmarirea penala a fostului presedinte Ion Iliescu, sub acuzatia de crime contra umanitatii.
La iesirea de la Parchet, Victor Athanasie Stanculescu a sustinut ca nu are calitatea de suspect in cauza, iar in 13 Iunie 1990 nu stie ce s-a intamplat in tara, intrucat spune el ca atunci se afla la o conferinta la Berlin.
"Atunci am comunicat presei romane si televiziunii programul meu, am fost la Berlin, n-am fost in ziua de 13 (iunie - n.red.) cand au fost victime in tara ", a declarat fostul general, citat de Ziare.com.
Stanculescu a declarat ca nu stie cine le-a dat ordine minerilor. Referitor la posibilitatea sa ajunga din nou in spatele gratiilor, fostul general a marturisit ca "se poate orice".
"Va doresc pofta buna, mai departe urmariti si dvs. presa daca nu stiti", le-a spus la plecare jurnalistilor. Alaturi de Stanculescu, Ion Iliescu si fostul sef al SRI Virgil Magureanu au fost prezenti, astazi, la Parchetul Instantei Supreme.
Un comunicat al Parchetului General informeaza ca procurorii au extins urmarirea penala "cu privire la participarea altor persoane" la crimele din Piata Universitatii, fara a nominaliza insa persoanele.
Incadrarea juridica a faptelor a fost de asemenea schimbata in "infractiuni contra umanitatii". Ulterior, s-a aflat ca atat Iliescu, cat si Magureanu au fost pusi sub acuzare, informeaza Digi 24. Acelasi lucru il vor procurorii si fata de Victor Stanculescu, pentru acesta fiind nevoie de avizul Palatului Cotroceni.
Dosarul mineriadei a fost redeschis in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 17 septembrie 2014. CEDO arata, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora. Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.