Parchetul General dezminte că face verificări la acuzațiile aduse de Dragnea șefului SPP

Dora Vulcan | 31.01.2018

Parchetul General a dezmințit miercuri că ar fi dispus efectuarea de verificări în legătură cu acuzaţiile aduse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la adresa şefului SPP, Lucian Pahonţu, așa cum informase Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

 

 ”Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la existența pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a unui dosar penal constituit ca urmare a declarațiilor făcute de președintele Camerei Deputaților, Ministerul Public dezminte existența unei anchete în curs privind afirmațiile făcute de președintele Camerei Deputaților la adresa directorului Serviciului de Protecție și Pază”, transmite Ministerul Public pe pagina sa de Facebook 

 

 

 ”Parchetul General a dispus efectuarea de verificări în legătură cu acuzaţiile aduse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la adresa şefului SPP, Lucian Pahonţu, a informat, miercuri, Biroul de Presă al instituţiei” - a scris miercuri agenția națională de știri. 

 

 

 

  Nu este o noutate ca agenția națională să dea o informație pentru care citează biroul de presă, înaintea lansării oficiale a comunicatului instituției și nu este nimic în neregulă cu asta. Ba, de multe ori, chiar instituțiile statului aleg să transmită informația prin agenția națională, tocmai pentru ca aceasta să o poată disemina. Reporterul agenției naționale de știri este unul dintre cei mai riguroși și mai avizați reporteri ai domeniului Justiției.

 

 

După ce a revenit cu precizarea făcută de Ministerul Public pe pagina sa de Facebook, agenția națională scrie că  ”anterior, Parchetul General a confirmat că a dispus efectuarea de verificări în legătură cu afirmaţiile lui Dragnea”.

 

 

 

***

 

 

 

Miercuri, vicepremierul Paul Stănescu a afirmat că Lucian Pahonţu i-a transmis printr-un "prieten" că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va fi 'executat' şi că el ar putea prelua "şi partidul chiar".

 

"A venit un prieten la mine din partea unui înalt funcţionar al statului român, am înţeles că Pahonţu îl cheamă, şi mi-a spus următorul lucru: să-mi transmită la două săptămâni după ce am fost numit vicepremier, ministru al Dezvoltării că e foarte bine să colaborez, pentru că o să am protecţie, pentru că Liviu Dragnea va fi executat până în martie cel târziu şi că eventual eu aş putea să preiau şi partidul chiar", a susţinut Stănescu la Parlament.

 

Întrebat ce înseamnă să colaboreze, Stănescu a răspuns: "Nu ştiu. Am spus următorul lucru: te rog să-i spui că a greşit adresa total. Nu ştiu cine e Pahonţu, nu l-am văzut în viaţa mea. Niciodată nu m-am gândit să preiau partidul şi nici nu mă gândesc. Nu cred că SPP e de vină, cred că oamenii sunt de vină şi e impardonabil să se spună aşa ceva. Eram vicepremier, asta înseamnă un atentat grav la democraţie".

 

Solicitat să precizeze ce înseamnă 'executat', Stănescu a răspuns: "Ce înţelege toată lumea". Acelaşi răspuns l-a dat vicepremierul şi la întrebarea dacă e vorba de o ameninţare la integritatea fizică.

 

Liviu Dragnea a afirmat, luni, la Antena 3, că vicepremierul Paul Stănescu l-ar fi avertizat despre o propunere venită din partea lui Pahonţu.

 

 

"Mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (...) Este un coleg de-al nostru - de mine s-a ascuns - Paul Stănescu. Probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă. El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui - eu cred că vorbea doar în numele dumnealui - şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului", a afirmat preşedintele PSD.

 

 

În urma acestei declarații făcute de Dragnea, guvernul Dăncilă, în prima sa zi de activitate a renunțat la serviciile SPP. 

 

 

 

Demnitarii pot fi păziți doar de SPP.Serviciul nu a fost notificat de guvern că renunță la pază

 

 

Demnitarii a căror pază este în competența SPP nu pot fi protejați de alte instituții, potrivit unei hotărâri a CSAT, au declarat surse autorizate pentru agenția națională de știri.  De altfel, SPP nu a fost anunțat oficial de guvern că renunță la serviciile sale.

 

 

 

Acesta e motivul pentru care, potrivit surselor citate, atribuţiile SPP în domeniul protecţiei demnitarilor nu pot fi preluate de nicio altă instituţie, chiar dacă aceasta face parte din sistemul naţional de apărare şi ordine publică, transmite Agerpres.

 

Referitor la articolul 19 din Legea 550/2004, care prevede că "la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale", sursele au precizat că acesta nu se referă la demnitari români, ci la protecţia temporară a unor persoane fizice sau juridice.

 

 În condiţiile în care, conform legii, prim-ministrul nu este o persoană fizică, ci are calitatea de demnitar al statului român încă de la instalarea în funcţie, protecţia sa este atributul exclusiv al SPP.

 

Sursele au subliniat că în ceea ce priveşte protecţia demnitarilor nu există nicio suprapunere de atribuţii între SPP şi alte instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

 

 

Viorica Dăncilă şi membrii Cabinetului săi au renunțat marți în prima zi de prezență la guvern la serviciile SPP. De altfel, Dăniclă a fost filmată coborând marți dintr-o mașină a Jandarmeriei, structură aflată în subordinea lui Carmen Dan. 

 

Luni, la Antena 3, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunţat o propunere venită din partea lui Lucian Pahonţu, şef al SPP.

 

"Mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP-ului n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (...) Este un coleg de-al nostru - de mine s-a ascuns - Paul Stănescu, probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă. El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui - eu cred că vorbea doar în numele dumnealui - şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului", a afirmat preşedintele PSD.

 

 

 

SPP nu a fost anunțat că Guvernul renunță la serviciile sale. Care, de altfel, sunt obligatorii și prevăzute prin lege, nu țin de preferințele lui Dăncilă și de spaima lui Dragnea că va fi lichidat fix în martie

 

 

Serviciul de Pază şi Protecţie nu a fost notificat oficial că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Cabinetului său ar dori să renunţe la serviciile SPP, au declarat, marţi, pentru Agerpres, surse oficiale.

 

Sursele citate au menţionat că SPP este singura instituţie abilitată prin lege să asigure protecţia şi paza demnitarilor români şi a celor străini atunci când vin în România.

 

"Legea este clară şi trebuie respectată de toţi românii, indiferent de funcţie", au adăugat sursele oficiale, arătând că SPP este singura instituţie recunoscută de serviciile similare externe şi cu care colaborează pentru asigurarea protecţiei demnitarilor români când merg în deplasări externe şi când vin cei străini în România.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22