Pe aceeași temă
Pe pagina de Facebook a Ministerului Public au fost făcute mai multe precizări în legătură cu dosarul alegerilor prezidențiale din 2009, aflat pe rolul Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție,
Reacţia vine după ce, în ultimele două zile, Liviu Dragnea a atacat Parchetul General.
Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider al PSD, a declarat miercuri, de la tribună Parlamentului, că retrimiterea la Comisiile juridice a proiectului de hotărâre privind constituirea comisiei de anchetă cu privire la alegerile prezidenţiale din 2009 nu reprezintă un pas înapoi, fiind nevoie doar că obiectivele acesteia să fie reformulate, în condiţiile în care Parchetul General le-a copiat "cu copy-paste".
"Câteva precizări cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează"
"Vreau doar să fac câteva precizări cu lipsa de imoralitate care mă caracterizează. Vreau să vă precizez că nu e vorba de niciun pas înapoi. Doar luând act de trezirea bruscă a Parchetului General care, după opt ani de zile de la alegerile din 2009, a copiat aproape prin copy-paste obiectivele din proiectul de hotărâre privind înfiinţarea comisiei, s-a decis să se retrimită la comisie acest proiect pentru a se reformula obiectivele comisiei. Decizia de a se înfiinţa această comisie de anchetă parlamentara, decizia politică rămâne", a afirmat Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a revenit azi asupra subiectului, lansat un nou atac la adresa Parchetului General, pe care l-a acuzat că are o ”prestaţie jenantă”, deoarece a început anchetarea alegerilor prezindenţiale din 2009, afirmând că ”nu e în regulă ca Parchetul să se joace aşa cu Parlamentul”.
”Pe mine mă interesează să ducem la capăt ce am decis ieri, şi anume să se rectifice obiectivele comisiei, de asemenea să modificăm Regulamentul. Această decizie a fost generată de o prestaţie destul de jenantă şi o poziţie destul de jenantă a Parchetului general care a decis să înceapă o anchetă penală pe nişte fapte care erau prescrise, după care au venit cu modificarea, au modificat comunicatul de presă. Nu e în regulă ca Parchetul General să se joace aşa cu Parlamentul şi eu cred că regulamentul trebuie făcut în acord cu deciziile CCR şi cu Constituţia, în aşa fel încât o comisie de anchetă parlamentară să nu fie bătaia de joc a nimănui”, a declarat Liviu Dragnea.
Pe pagina de Facebook a Ministerului Public scrie:
Având în vedere comentariile difuzate prin intermediul unor instituții media precum și declarațiile unor oameni politici referitoare la cauza penală cunoscută generic sub denumirea „Procesul electoral din decembrie 2009”, aflată pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări:
Conducerea Ministerului Public dezaprobă tentativele de dezinformare a opiniei publice, de natură a crea suspiciuni legate de modul în care magistrații procurori își desfășoară activitatea. Din aceste considerente, apreciem ca fiind necesară sublinierea următoarelor aspecte:
• În cauza penală invocată, s-a început urmărirea penală in rem, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 cu aplicarea art. 5 din Codul penal (art. 248 rap. la art. 248 indice 1 din vechiul Cod penal), și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, prev. de art. 391 alin. 3 și 4 din Codul penal cu aplic. art. 5 Cod penal (fost art. 62 alin. 3 și 4 din legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, modificată și republicată) în dosarul menționat anterior
• În cauză nu s-au efectuat modificări ale încadrărilor juridice, infracțiunile reținute în sesizare rămânând aceleași.
• Termenele de prescripție a răspunderii penale pentru faptele pentru care s-a început urmărirea penală sunt, potrivit legii vechi – art. 122 lit. b și c din vechiul Cod penal - de 10 ani, respectiv 8 ani în conformitate cu legea nouă – art. 154 alin. 1 lit. c din noul Codul penal.
• Potrivit art. 155 din Codul penal, alin (1) si (2), “cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză”, iar „după fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripţie”.
În condițiile în care comunicările oficiale referitoare la cauza penală invocată au fost făcute publice în datele de 24 și, respectiv, 26 aprilie 2017, subliniem faptul că orice alte informații referitoare la acest subiect sunt lipsite de un suport real. În acest context, reamintim faptul că, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
Dosar penal in rem
Parchetul General a anunțat luni că a deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări "in rem" sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz și falsificarea documentelor și evidențelor electorale, după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.
Jurnalistul Dan Andronic a scris că, în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de către Traian Băsescu.
În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă a fost o "simplă cină", unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dîncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.