Parchetul General: modificările anunțate la Codurile penale sunt favorabile inculpaților

Dora Vulcan | 14.12.2017

Ministerul Public, condus de procurorul general Augustin Lazar, avertizează că modificarile pe care PSD-ALDE le va face la Codurile Penale arata o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor inculpatilor si nu ale părților vatamate, si limiteaza aflarea adevarului în procesele penale.

Pe aceeași temă

 

 

 Este o noua reactie institutionala venita joi din partea procurorilor, dupa cele ale DNA si DIICOT.

 

La fel ca si celelalte doua institutii, Ministerul Public subliniaza intr-un comunicat remis presei ca modificarile propuse in Parlament "se abat grav" de la transpunerea Directivei europene 2016/343, invocata de initiatorii modificarilor la Codurile Penale.

 

"Obligativitatea transpunerii Directivei este un pretext pentru a modifica arhitectura procesului penal, in sensul ingreunarii pana la lipsirea de eficienta a actului de urmarire penala.

 

Doar astfel poate fi explicata introducerea unor texte care sunt in contradictie atat cu standardele europene in materie, cat si cu prevederile interne, validate de Curtea Constitutionala", se arata in comunicatul Ministerului Public.

 

 Parchetul General adauga ca analiza propunerilor aparute in mass-media arata ca "se incearca o limitare a aplicarii unor principii fundamentale (Aflarea adevarului si Caracterul echitabil al procesului penal) precum si a unor institutii esentiale ale procesului penal (probatoriu, inceperea urmaririi penale, masuri preventive) ".

 

"Adoptarea acestor modificari va duce, totodata, la o limitare a procurorului in indeplinirea atributiilor sale prioritare in materie penala, precum si in exercitarea rolului sau constitutional de a reprezenta, in activitatea judiciara, interesele generale ale societatii si de a apara ordinea de drept, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor", subliniaza sursa citata.

 

In opinia institutiei, unele modificari "vor avea ca efect incetinirea sau blocarea in anumite situatii a activitatii de urmarire penala", printre acestea fiind:

limitarea sferei mijloacelor de proba

inlaturarea din randul infractiunilor pentru care se poate dispune arestarea preventiva a coruptiei, evaziunii fiscale, spalarii banilor precum si a infractiunilor pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 5 ani sau mai mare (spre exemplu, constituirea de grup infractional organizat);

restrictionarea accesului rapid al procurorilor la informatii pentru a putea actiona eficient pentru descoperirea faptelor

 

"Este de remarcat faptul ca sensul amendamentelor aflate in dezbatere indica o preocupare exclusiva pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpatilor si mai putin ale persoanelor vatamate, aspect care incalca principiul asigurarii unui proces echitabil", subliniaza Ministerul Public.

 

Pe de alta parte, este criticata si intentia de a se interzice comunicarea unor informatii de interes public din activitatea de urmarire penala, Ministerul Public subliniind ca acest lucru este "in contradictie cu jurisprudenta CEDO".

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22